Ομιλία του Προέδρου Γιώργου Τσακούμη στην εκδήλωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ για το νέο έτος

Κύριε Υπουργέ Υποδομών και Μεταφορών
Κύριε Υφυπουργέ Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας Θράκης
Κύριε Περιφερειάρχη
Κύριε Δήμαρχε της Θεσσαλονίκης
Κύριε Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής
Συνάδελφε Πρόεδρε του ΤΕΕ

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Κυρίες και κύριοι

Εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής και των 17000 μηχανικών της Κεντρικής Μακεδονίας σας καλωσορίζω στην διαδικτυακή μας εκδήλωσή για το Νέο Έτος και σας ευχαριστώ που μας τιμάτε για μία ακόμα φορά με την παρουσία σας.

Πέρυσι τέτοιον καιρό, με τον ενθουσιασμό της φρέσκιας διοίκησης, τη σιγουριά της μακράς ιστορίας και παρουσίας του ΤΕΕ και την αισιοδοξία που γεννούσαν τα πραγματικά πλέον στοιχεία εξόδου από την οικονομική κρίση, ζητήσαμε τη συνεργασία σας και σας προσφέραμε τη δική μας.

Με στόχο να προχωρήσουμε. Να ξεκινήσουμε δράσεις και έργα για να πάει μπροστά η Θεσσαλονίκη και η Περιφέρειά μας. Η Κεντρική Μακεδονία:

Μια μικρή Ελλάδα, με όλες τις δραστηριότητες της χώρας μας και στους τρεις τομείς, με ένα μεγάλο Πολεοδομικό συγκρότημα με σπουδαία ιστορία, με το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο, με εξωτερικά σύνορα, το σημαντικότερο σταυροδρόμι των πάσης φύσεως δικτύων και με ένα μεγάλο λιμάνι.

Μετά ήλθε η παγκόσμια υγειονομική κρίση. Το κλείσιμο, το άνοιγμα και το ξανακλείσιμο, με τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας να μπαινοβγαίνουν στην κόκκινη ζώνη.

Εμείς οι μηχανικοί που είχαμε αρχίσει να παίρνουμε τα πάνω μας και να ανακάμπτουμε από την υπερδεκαετή κρίση, μείναμε να φυλάμε τα μετόπισθεν, όσο ο υγειονομικός κλάδος θα δίνει τις μάχες. Να υποστηρίξουμε το υπόβαθρο και να συνεχίσουμε με κάθε τρόπο τη δουλειά μας ώστε όταν περάσει η κρίση να μην έχουν γυρίσει όλα πίσω.

Υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν θετικά από αυτό που περνάμε;

ΟΧΙ! Οριστικό και αμετάκλητο.

Δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα θετικό όταν χάνονται άνθρωποι. Δεν είναι θετικό στοιχείο η ανοικοδόμηση μετά από πόλεμο ή από σεισμό. Είναι απλά αναγκαίο.

Έγιναν βήματα. Ήταν αναγκαία και καλά έκαναν και ευτυχώς που έγιναν.

Άρχισε να λειτουργεί, λόγω της αναγκαίας απομάκρυνσης και απομόνωσης, σε ψηφιακό – δηλαδή σε στοιχειωδώς σύγχρονο περιβάλλον – η δημόσια διοίκηση. Αυτό που το ΤΕΕ είχε προχωρήσει, που  πίεζε την Πολιτεία και εδώ και χρόνια ήταν έτοιμο να εφαρμόσει,  σε τομείς της αρμοδιότητάς του.

Στο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, λέγαμε από τη δεκαετία του 90 ότι η μείωση της γραφειοκρατίας και οι ψηφιακές υπηρεσίες θα ήταν η πανάκεια για μια σειρά από προβλήματα. Και δεν το λέγαμε απλώς. Στις αρχές του νέου αιώνα μελετήσαμε και με την συνεργασία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης εφαρμόσαμε ένα πρώτο σύστημα ηλεκτρονικής πολεοδομίας που με χαρά και υπερηφάνεια επιδείξαμε σε άλλες Περιφέρειες και στο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Όπως και τη μελέτη μας,  για ένα ψηφιακό σύστημα με όλη τη Χωροταξική και Πολεοδομική πληροφορία, ένα πιλοτικό σχέδιο για την Κεντρική Μακεδονία, που δεκαέξι χρόνια αργότερα θα υιοθετούσε η Πολιτεία με την εξελιγμένη  μορφή του Ψηφιακού Χάρτη, που πρότεινε ο συνάδελφος Πρόεδρος του ΤΕΕ.

Έχουν να γίνουν ακόμα πολλά, από την αποδοχή της ψηφιακής υπογραφής έως την ψηφιοποίηση των αρχείων. Θα ήταν απίστευτη οπισθοδρόμηση αν όταν περάσουν όλα αυτά χρειαστεί ξανά η επί τόπου παρουσία μας για ένα έγγραφο, ένα αρχείο, ένα πιστοποιητικό.

Δεν απεμπολούμε την δια ζώσης συνεργασία, την κρατάμε για πιο σημαντικά πράγματα.

Φαίνεται ότι η παγκόσμια υγειονομική κρίση δεν θα λήξει σύντομα, οπωσδήποτε όχι άμεσα. Έχουμε χάσει αγαπημένους, φίλους, συνεργάτες, συμπολίτες. Χάσαμε ευκαιρίες, δουλειές, κάποιοι το δημιούργημα και τον μόχθο μιας ζωής. Αλλάξαμε καθημερινότητα και συνήθειες. Μάθαμε στους γονείς μας να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να μπορούν να δουν τα εγγόνια τους. Ζήσαμε ένα χρόνο με απώλειες, διαψεύσεις και πλέον πολύ κούραση και απογοήτευση.

Σε όσους είμαστε σήμερα εδώ, με αυτή την νέα μη χωρική έννοια του «εδώ»,  δεν μας επιτρέπεται η απελπισία, δεν μπορούμε να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.

Οι αιρετοί που βρίσκεστε σήμερα εδώ, είστε εκλεγμένοι από τους συμπολίτες μας, κατέχετε υψηλά αξιώματα, εκπροσωπείτε θεσμούς και ιδρύματα, παραγωγικές τάξεις, δομές σύμφυτες της κοινωνικής μας οργάνωσης. Άρα είναι απαραίτητο να συνεχίσετε με περισσότερο πάθος από ότι σε κανονικές εποχές.

Σε εμάς τους μηχανικούς, οι σπουδές μας μας δίδαξαν και η δουλειά μας μας επιβάλλει να μην τα παρατάμε ποτέ.

Πρέπει πάντοτε να βρίσκουμε την βέλτιστη λύση, συνυπολογίζοντας τις συνθήκες, το κόστος, τον χρόνο, το αναμενόμενο αποτέλεσμα αλλά και την συνέχισή του.

Δεν γίνεται να συζητάμε εις το διηνεκές ή να περιμένουμε να έλθουν καλύτερες μέρες ή να πέσει το μάνα εξ ουρανού.

Το Μετρό έχει πλέον τριανταρίσει, την ΔΕΘ την συζητάμε εντόνως για πάνω από μια δεκαετία, την ανάγκη αξιοποίησης του Παραλιακού Μετώπου, εμείς τουλάχιστον στο ΤΕΕ/ΤΚΜ, την αναφέρουμε στα ετήσια υπομνήματά μας προς τον πρωθυπουργό την τελευταία δεκαετία και επίσης μια δεκαετία κλείνει και η Περιφερειακή οδός.

Έλεγα πέρυσι καλώντας σας ως νέα διοίκηση σε συνεργασία, ότι έχουμε συμπορευτεί επί πολλά χρόνια, με … δημιουργικές διαφωνίες και ιδιαίτερα αποτελεσματικές συμφωνίες. Και ότι τώρα είναι πάλι ο καιρός που χρειάζεται να είμαστε αποτελεσματικοί.

Τώρα λοιπόν, 1 χρόνο μετά, με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση σε εξέλιξη, η αποτελεσματικότητα είναι αδήριτη ανάγκη. Ευτυχώς τα 3 από τα παραπάνω παραδείγματα υπερδεκαετούς ωρίμανσης έχουν πάρει τον δρόμο τους. Ο Διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της ΔΕΘ είναι σε εξέλιξη, το Ειδικό Χωρικό του Παραλιακού Μετώπου είναι έτοιμο να μπει σε διαβούλευση και το Flyover είναι πλέον σε διαγωνιστική διαδικασία. Το μόνο που εκκρεμεί είναι η απόφαση του ΣΤΕ για το σταθμό της Βενιζέλου του πολύπαθου ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης. Ευχόμαστε κι αυτό το εμβληματικό έργο να ξεκολλήσει και κάποια στιγμή στα επόμενα λίγα χρόνια να είναι σε χρήση από τους Θεσσαλονικείς.

Υπάρχουν όμως και τα λιγότερο εμβληματικά έργα.

Κύριε Υπουργέ, κύριε Περιφερειάρχη, χαιρόμαστε που αναγνωρίζετε – όπως φαίνεται κι από τα έργα σας – ότι είναι προτεραιότητα η  σύντομη και ασφαλής οδική σύνδεση όλης της Περιφέρειας.

Πρώτης προτεραιότητας ζήτημα είναι επίσης και η προστασία από ακραία φυσικά φαινόμενα. Έχουν ξεκινήσει και στην Περιφέρειά μας και στη Χώρα μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Η κλιματική αλλαγή όμως είναι εδώ και παράλληλα με την ανάσχεσή της χρειάζεται να μελετήσουμε και νέες προδιαγραφές για τις μελέτες. Είναι πολύ σημαντικό για την χώρα να αναθεωρηθούν οι προδιαγραφές των μελετών λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις καθώς και την αλλαγή στην συμπεριφορά πολλών φυσικών φαινομένων.

Όπως επίσης πολύ σημαντικό είναι να αναπτυχθούν ψηφιακά συστήματα και υποδομές για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων και την έγκαιρη προειδοποίηση για κινδύνους από ακραία φαινόμενα ώστε να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν περισσότερο η ασφάλεια των πολιτών και των υποδομών.

Ζωτικής σημασίας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών τόσο από περιβαλλοντική όσο κι από υγιεινολογική σκοπιά είναι η ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών περιβάλλοντος που αφορούν υγρά και στερεά απόβλητα.

Είναι απολύτως απαραίτητο να τρέξουν χρηματοδοτικά προγράμματα ώστε σε λίγα χρόνια να έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι τόσο απαραίτητες υποδομές σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Μια άλλη βασική προτεραιότητα είναι η βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος τόσο για την καθημερινότητά μας όσο και για την προσέλκυση επιχειρηματικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος. Και το βασικό κύτταρό του είναι το κτίριο. Έχουμε τεράστιο κτιριακό απόθεμα. Εν πολλοίς γηρασμένο. Η κλιματική αλλαγή, η ποιότητα ζωής μας, η ασφάλειά μας, η ανάγκη λειτουργικότητας που ανέδειξε ιδιαίτερα η υγειονομική κρίση, η εικόνα της γειτονιάς, οι εικόνες της πόλης, απαιτούν τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωσή του. Παρά τα προβλήματα – που φαίνεται να αντιλαμβάνεται πλέον η ηγεσία του ΥΠΕΝ – η βελτίωση από ενεργειακής πλευράς προχωρά. Χρειάζεται όμως να προχωρήσουν αντίστοιχα προγράμματα και για τους άλλους εξίσου σημαντικούς δείκτες: την αντισεισμική προστασία, την προσβασιμότητα, την λειτουργικότητα και την αισθητική αναβάθμιση.

Κύριε Υπουργέ Υποδομών, κυρίες και κύριοι,

Η νέα προγραμματική περίοδος όπως και αυτή που τελειώνει έχει σαφέστατο προσανατολισμό προς την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα. Και καλά κάνει. Στο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ αφιερώνουμε μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς μας στην υποστήριξη του σύγχρονου επιχειρείν, στην είσοδο των μελών μας σε αυτό και την ανάδειξη όλου του φάσματος  του engineering.

Η κατασκευή γενικά θεωρείται μια εσωστρεφής δραστηριότητα. Είναι όμως η συνταγή εξόδου από την ύφεση και για οικονομίες πολύ πιο στιβαρές και πολυποίκιλες από την Ελληνική. Τα κονδύλια που διατίθενται κάνουν 2 και 3 φορές τον γύρο της οικονομικής αλυσίδας και ενδιαφέρουν και τους τρεις τομείς, εκατοντάδες επαγγέλματα, χιλιάδες νοικοκυριά.

Ούτως ή άλλως, εκτός από το να δώσουμε δουλειά στους μηχανικούς χρειαζόμαστε υποδομές. Απέχουμε πολύ ακόμα από το να έχουμε ολοκληρώσει όλες τις αναγκαίες υποδομές, ενώ ήδη πολλές από αυτές εμφανίζουν έντονα συμπτώματα γηρασμού.

Και αφού μιλάμε για τη δουλειά μας κυρίες και κύριοι, οι Έλληνες Μηχανικοί είμαστε Μηχανικοί υψηλών προσόντων. Όλοι σας σίγουρα έχετε συνεργαστεί με κάποιους από εμάς και το γνωρίζετε. Εκτός αυτού έχουμε και την έξωθεν καλή μαρτυρία, δεδομένου ότι μεγάλο πλήθος συναδέλφων, ιδίως νέων, προοδεύει επαγγελματικά και διακρίνεται διεθνώς.

Οι σπουδές μας, οι σπουδές του μηχανικού είναι και οφείλουν να είναι σπουδές υψηλού επιπέδου. Πληρώνουμε όλοι για αυτές, ώστε  να έχουμε καλούς και αποτελεσματικούς μηχανικούς, σε μία χώρα με σεισμική δραστηριότητα, με ιδιάζουσα γεωμορφολογία και με μικρούς σχετικά πόρους προς αξιοποίηση.

Αυτά τα δεδομένα συνεπάγονται μονοσήμαντα, ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε καλούς μηχανικούς, άρα πρέπει να δοθεί ένα τέλος στα παιγνίδια με την τεχνική παιδεία. Τη λογική της ήσσονος προσπάθειας. Το βάφτισμα εν μία νυκτί σχολών ως Πολυτεχνικών.

Κύριοι Υπουργοί, πέρυσι προειδοποιήσαμε για την τότε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, ότι θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου. Τώρα άνοιξε και η επιχείρηση εξίσωσης των αποφοίτων των Κολλεγίων με τους Διπλωματούχους Μηχανικούς είναι γεγονός.

Δεν είναι ο κλάδος  μας που χρειάζεται να προφυλαχτεί, αλλά η Χώρα. Δεν μπορεί να αποσυνδέεται από τους ακαδημαϊκούς τίτλους, η άσκηση του επαγγέλματος. Η ανάληψη δηλαδή της τεχνικής ευθύνης σε ανώτατο βαθμό.

Η Υπουργός Παιδείας δεν διανοήθηκε να το εφαρμόσει αυτό στο πεδίο που γνωρίζει καλά, αυτό της Νομικής Επιστήμης. Ευτυχώς ούτε στην Υγεία.

Οπότε ο λογαριασμός εξοφλήθηκε εις βάρος του  κλάδου πάνω στον οποίοι έχουν πειραματιστεί όλοι οι προηγούμενοι: των Τεχνικών. Έχουμε ξαναδεί επαγγελματικές εξισώσεις άνευ όρων. Είναι προφανές ποιος πληρώνει τελικά. Η Ελλάδα. Όλοι μας.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα ακόμα ζήτημα, πολύ σημαντικό για εμάς. Τον χωροταξικό σχεδιασμό. Υπήρξε διαχρονικά και θα είναι και σε αυτή τη θητεία, βασικό αντικείμενο μελέτης του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.

Είναι το βασικό εργαλείο, το υπόβαθρο κάθε πολιτικής, αναγκαία συνθήκη για κάθε αναπτυξιακή δραστηριότητα.

Οι μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα αν θέλουμε να έχουμε ολοκληρώσει έως το τέλος της δεκαετίας τον χωροταξικό χάρτη της χώρας.

Οι χρήσεις Γης μαζί με την Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών και τον Ψηφιακό Χάρτη θα φέρουν διαφάνεια, ασφάλεια δικαίου και ταχύτητα σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια στον Ιδιωτικό και στον Δημόσιο τομέα. Αυτό είναι κάτι που συζητάμε εδώ και χρόνια και πλέον είναι επιτακτική ανάγκη η υλοποίησή του.

Όπως δήλωσα και στην αρχή της θητείας μας, είμαστε εδώ για συνεργασία. Σας χρειαζόμαστε  για να προχωρήσουμε τις πρωτοβουλίες μας, είμαστε έτοιμοι να βάλουμε πλάτη στις δικές σας αλλά και να σχεδιάσουμε εξ αρχής από κοινού.

Εύχομαι αυτός ο χρόνος να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο και να δούμε σύντομα την ζωή μας να επιστρέφει στην κανονικότητα.

Να είστε όλοι υγιείς και δραστήριοι, με δημιουργική διάθεση και αισιοδοξία για το μέλλον.

TOP