Search
Close this search box.

«Πράσινο φως» στην τροποποιητική σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού Θεσσαλονίκης

Υπερψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ολομέλεια της βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης του 2018, σχετικά με τη χρήση και την εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένος Θεσσαλονίκης. Η τροποποίηση αφορά σε εσωτερικές, βελτιωτικές αλλαγές στο επενδυτικό πρόγραμμα ενίσχυσης του λιμένα της Θεσσαλονίκης, απέναντι στον ανταγωνισμό.

Μεταξύ άλλων, με τη σύμβαση, παρατείνεται, μέχρι:

31.12.2023, η προθεσμία εκπόνησης μελέτης στατικής αποκατάστασης και αξιοποίησης του Παλαιού Τελωνειακού Σταθμού,

και η Καταληκτική Ημερομηνία της Πρώτης Επενδυτικής Περιόδου, η κατασκευή και η υλοποίηση του συγκεκριμένου κτηρίου από την ΟΛΘ ΑΕ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, η τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης ενισχύει σημαντικά τις προοπτικές του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τη θέση του στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ για τα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας και έχει εκδηλωθεί πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Όπως είπε, για τα τέσσερα λιμάνια, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών για την αξιοποίηση τους και πρόσθεσε ότι, “αυτό δικαιώνει την ορθότητα της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης για την παραχώρηση και αξιοποίηση τους”.

Τόσο ο πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Καμπάκης όσο και ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, κ. Δημήτρης Ιατρίδης, χαρακτήρισαν επιβεβλημένη την τροποποίηση της Σύμβασης ώστε, όπως είπαν, ευχερέστερα και γρηγορότερα να ολοκληρωθούν τα έργα και να καταστεί η Θεσσαλονίκη γεωστρατηγικός πόλος στα Βαλκάνια.

Για απαραίτητο βήμα στη προσπάθεια της προσέλκυσης επενδύσεων έκανε λόγο ο κ. Απόστολος Παπαποστόλου, πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων.

Ο κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, Α’ αντιπρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε απαραίτητες της νέες ρυθμίσεις ενώ ο κ. Κυριάκος Σαββίδης, επικεφαλής της Μονάδας Παρακολούθησης Συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ, μίλησε για πολύ θετικό νομοσχέδιο που δίνει αναπτυξιακές προοπτικές στο λιμάνι και το καθιστά διαφήμιση για τις μελλοντικές αξιοποιήσεις δημόσιας περιουσίας.

Δείτε την αιτιολογική έκθεση ΕΔΩ.