Search
Close this search box.

Το χρονικό του δυστυχήματος – Ψήφισμα της “Α” του ΤΕΕ/ΤΚΜ

tempi-sygkrousi-trenon-300x145

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη χώρα για την ανείπωτη τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες από την μετωπική σύγκρουση δύο τρένων στα Τέμπη, το βράδυ της Τρίτης.

Λιτό ψήφισμα για την τραγωδία, εκδόθηκε ήδη από την “Α του ΤΕΕ/ΤΚΜ, στη χθεσινή της συνεδρίαση που επισημαίνει τα εξής:

“Οι Μηχανικοί της Κεντρικής Μακεδονίας πενθούμε μαζί με όλη τη χώρα για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Για εμάς τους Μηχανικούς η ασφάλεια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Μαζί με όλους τους συμπολίτες μας θα απαιτήσουμε – και με την επιστημονική μας ιδιότητα- να διαλευκανθούν άμεσα τα αίτια, να αποδοθούν πλήρως οι ευθύνες για το δυστύχημα και βεβαίως να ληφθούν όλα τα μέτρα για να μην επαναληφθεί.

Σήμερα, εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για τους ανθρώπους που χάσαμε και συμπάσχουμε με τις οικογένειές τους.”

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ της Τρίτης, όταν η επιβατική αμαξοστοιχία με 350 επιβάτες που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε με την εμπορική που έκανε την αντίθετη διαδρομή. Όπως αποδείχτηκε, τα δύο τρένα κινούνταν επί 12 λεπτά στην ίδια γραμμή.

Μέχρι τις 12:00 είχαν φθάσει στο σημείο πυροσβέστες και ασθενοφόρα.

Λίγη ώρα αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα η πρώτη ανακοίνωση της Hellenic Train, η οποία έκανε γνωστό ότι 350 άτομα επέβαιναν στην αμαξοστοιχία.

Λίγο πριν τις 03.00 ήρθε και η πρώτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η οποία έκανε λόγο για 16 νεκρούς και 85 τραυματίες.

Στις 05.00 το πρωί έγινε γνωστό ότι ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου συνέβη το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς και ο κλειδούχος της γραμμής, οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Λάρισας.

Λίγα λεπτά μετά τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης, από την Πυροσβεστική ανακοινώθηκαν 32 νεκροί και 85 τραυματίες, από τους οποίους παρέμεναν για νοσηλεία οι 53, ενώ οι υπόλοιποι έχουν αποχωρήσει.

Στις 07.00 το πρωί δόθηκε στη δημοσιότητα η εκτίμηση των ερευνητών και διασωστών της Πυροσβεστικής ότι στα πρώτα τρία βαγόνια αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες που ίσως έφταναν και τους 1.500 βαθμούς Κελσίου.

Στις 10.00 το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε την πρώτη δήλωση εκφράζοντας τη θλίψη για την τραγωδία και τονίζοντας ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τα αίτια του τραγικού αυτού δυστυχήματος από τις αρμόδιες Αρχές.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών από την 1η έως και την 3η Μαρτίου2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια.

Στις 11:20 έγινε γνωστό ότι συνελήφθη και επισήμως ο σταθμάρχης του ΟΣΕ από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, καθώς υπογράφηκε η έκθεση σύλληψης από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Λίγο πριν τις 13:00 ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στο σημείο της τραγωδίας, δηλώνοντας:

Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι πως θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο”. Στις 16:00 ο Yπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε καθώς όπως επισήμανε σε δήλωσή του, όσα έγιναν επί 3,5 χρόνια δεν ήταν αρκετά για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα.

Αναλυτικά η επιστολή του:

«Μόλις τώρα γύρισα από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ο πόνος είναι ανείπωτος.

Είναι γεγονός ότι παραλάβαμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε κατάσταση που δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, κάναμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα. Κι αυτό είναι πολύ βαρύ για όλους μας και για εμένα προσωπικά.

Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη.

Γι’ αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος.

Μέσα από την καρδιά μου, εκφράζω για άλλη μια φορά την οδύνη μου και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων.»

Eν τω μεταξύ στο γενικό νοσοκομείο της Λάρισας οι συγγενείς καλούνται να αναγνωρίσουν τις σορούς των δικών τους ανθρώπων, ενώ στο ΑΧΕΠΑ και το Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης έχουν μοιραστεί οι 66 τραυματίες. Την ίδια ώρα, τεράστια είναι η ανταπόκριση πολιτών που βρέθηκαν στο κέντρο αιμοδοσίας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης προκειμένου να δώσουν αίμα για τους τραυματίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Λάρισας, της Κατερίνης και στης Θεσσαλονίκης.

Η ενημέρωση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκου λίγο μετά τις 18:00 έκανε λόγω για 41 νεκρούς και 66 τραυματίες.

Νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέλαβε ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Όπως έκανε γνωστό σε τηλεοπτικό μήνυμα ο κ. Μητσοτάκης, ζήτησε από τον κ. Γεραπετρίτη να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. “Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων. Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Ενώ η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία. Και, μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο ίδιο μήνυμα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκαν επίσης και οι επικεφαλής των ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, Σπύρος Πατέρας και Χρήστος Βίνης.