Search
Close this search box.

e-adeies: 100.000 οικοδομικές άδειες διεκπεραιώθηκαν ηλεκτρονικά – Νέες υπηρεσίες εντάσσονται στο σύστημα

Τα στοιχεία απολογισμού της μέχρι σήμερα λειτουργίας της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, μέσω του συστήματος e-adeies, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνεργασίας τους, απέστειλε το ΤΕΕ στο ΥΠΕΝ, κατόπιν αιτήματος της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε σχετικά:

«Από τον Οκτώβρη του 2018 ξεκινήσαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση που ήδη είχε αργήσει πολύ: την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών. Οι μηχανικοί υποβάλλουν ηλεκτρονικά τους φακέλους των αδειών δόμησης και οι υπηρεσίες ελέγχουν και διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά τα αιτήματα, με τις άδειες να εκδίδονται ηλεκτρονικά και με πλήρη διαφάνεια σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι πλέον γνωρίζουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η κάθε υπόθεση και κάθε βήμα για την έκδοση μιας άδειας έχει χαρτογραφηθεί και παρακολουθείται. Κάποιοι είδαν αυτήν την μεταρρύθμιση επιφυλακτικά, αλλά πλέον νομίζω ότι όλοι βλέπουν πως είναι αποτελεσματικό

Όλο και περισσότερες διαδικασίες που αφορούν τις Υπηρεσίες Δόμησης εντάσσονται στο e-adeies. Μέχρι τώρα πάμε καλά. Μάλιστα, το ΤΕΕ πολύ γρήγορα έφτιαξε την αντίστοιχη διαδικασία και ενέταξε στο e-adeies και την υποβολή και διεκπεραίωση φακέλων στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, που καθυστερούσαν πολύ τα προηγούμενα χρόνια. Σύντομα θα γίνει το ίδιο και με τα Συμβούλια πολεοδομικών Θεμάτων που επίσης αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις σε όλη τη χώρα.

Τώρα όμως, που απέκτησε και η κοινωνία και η δημόσια διοίκηση ακόμη μεγαλύτερη εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες, λόγω του lockdown, νομίζω ότι είναι η ώρα να τρέξουν και όλα τα υπόλοιπα, οι διαδικασίες που δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο σύστημα e-adeies. Για παράδειγμα, να γίνονται όλες οι διαδικασίες και εγκρίσεις που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα, όπως οι βεβαιώσεις του δασαρχείου, της αρχαιολογίας, του κτηματολογίου. Ακόμη και οι ασφαλιστικές εισφορές των οικοδομικών έργων θα μπορούσαν να ενταχθούν, όπως και η ενημέρωση της Αστυνομίας ή τα γραφεία Πυρασφάλειας της Πυριοσβεστικής. Μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά, ακόμη περισσότερο: να εντάξουμε με τον ίδιο τρόπο τις διαδικασίες για τη σύνδεση των οικοδομών με το φυσικό αέριο ή την ηλεκτροδότηση. Με ξεκάθαρους κανόνες, κοινό πλαίσιο και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Έτσι θα ξέρουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ότι θα μπορούν να παρακολουθούν το σύνολο της υπόθεσής τους ηλεκτρονικά και οι μηχανικοί ότι μπορούν να ολοκληρώσουν το σύνολο μιας αδειοδότησης οικοδομικού έργου ηλεκτρονικά. Και οι συναρμόδιες υπηρεσίες να γνωρίζουν και να παρακολουθούν τις υποθέσεις ηλεκτρονικά, χωρίς χαμένες ώρες και κόστος που δεν χρειάζεται πλέον να επωμίζεται ούτε το δημόσιο ούτε οι πολίτες.

Στόχος είναι, το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών e-adeies να ανοίξει το δρόμο ώστε όταν ολοκληρωθεί και ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα κάνει «ηλεκτρονικό και τον σχεδιασμό και τις επιτελικές λειτουργίες του κράτους, να μπορεί να εκδίδεται κάθε άδεια με ευθύνη του μηχανικού που θα την αναλαμβάνει.»

Βασικά στοιχεία και συμπεράσματα

Από τα βασικά στατιστικά στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος e-adeies προκύπτει ότι:

  • Έχουν ήδη διεκπεραιωθεί μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ σχεδόν 100 χιλιάδες οικοδομικές άδειες (99.611), ενώ αν συνυπολογιστούν και οι υπόλοιπες εγκρίσεις, αναθεωρήσεις κλπ διαδικασίες που εξομοιώνονται με άδειες, ο αριθμός ανέρχεται σε σχεδόν 130 χιλιάδες (129.390).
  • Μειώθηκε θεαματικά ο χρόνος έκδοσης αδειών δόμησης, που διεκπεραιώνονται μέσω του συστήματος e-adeies, όπου πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων καταναλώνει από 0-10 ημέρες ή από 10 έως 30 ημέρες, όταν στο προηγούμενο καθεστώς απαιτούνταν για την έκδοση οικοδομικής άδειας, μόνο στις διαδικασίες που ενέπλεκαν τις Υπηρεσίες Δόμησης, από 2 έως 8 μήνες, ενώ για την αδειοδότηση συνολικά από 5 έως 30 μήνες.
  • Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε μέσα από το σύστημα e-adeies η ηλεκτρονική υποβολή φακέλων προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής έχουν συγκροτηθεί ανά περιοχή και ήδη, σε λιγότερο από έναν μήνα λειτουργίας, έχουν υποβληθεί 583 φάκελοι προς έλεγχο από τις ΥΔΟΜ και απόφαση των ΣΑ.
  • Ακόμη, ξεκίνησε μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeiesη έκδοση αδειών δόμησης για κεραίες κινητής τηλεφωνίας κατ΄ εφαρμογή του νέου νόμου που υποστήριξε το ΤΕΕ και προώθησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, όπου έχουν εκδοθεί τις πρώτες ημέρες εφαρμογής 21 τέτοιες άδειες.
  • Από τα άλλα επιμέρους στοιχεία αξίζει να σημειωθούν τα εξής ενδιαφέροντα:

-Έχουν εκδοθεί 4.298 Άδειες κατηγορίας 1

-Έχουν εκδοθεί 704 Άδειες κατηγορίας 2

– Έχουν εκδοθεί 8.223 Άδειες κατηγορίας 3

-Έχουν εκδοθεί 8.087 Προεγκρίσεις Οικοδομικής Άδειας

-Έχουν εκδοθεί 56.400 Εγκρίσεις Εργασιών Μικρής Κλίμακας (ΕΕΜΚ)

-Έχουν υποβληθεί προς έκδοση 2.457 άδειες κατεδάφισης και από αυτές εκδόθηκαν 1.853.

-Η Έγγραφη Βεβαίωση Όρων Δόμησης και Απαιτούμενων Εγκρίσεων για τις οικοδομικές άδειες κατηγορίας 3 είναι εξαιρετικά δημοφιλείς κατηγορίες στους μηχανικούς χρήστες.

-Οι αναθεωρήσεις και ενημερώσεις αδειών είναι διαδεδομένη πρακτική και σχετικά δημοφιλείς κατηγορίες στο e-adeies.

-Από τον Μεταγενέστερο Έλεγχο Φορολογικών Οικοδομικής Άδειας Κατ. 3 αποδεικνύεται ότι η συμμόρφωση προς τις διατάξεις βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο.

  • Λειτουργεί πλέον μέσω του  e-adeies ένα αξιόπιστο και ολοκληρωμένο σύστημα αποτύπωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, των επενδύσεων και παρακολούθησης των εξελίξεων στο δομημένο περιβάλλον αλλά και των τάσεων που κάθε φορά αναπτύσσονται σε αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο εξεταζόμενο δίμηνο (Μαρτίου Απριλίου 2020) παρουσιάζεται ισχυρή κάμψη του ρυθμού υποβολής και έκδοσης πράξεων, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού αφενός παρέλυσε καταρχήν τη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών και αφετέρου στη συνέχεια εμπόδισε κατά πολύ το έργο των μηχανικών.
  • Παρότι οι περισσότερες διαδικασίες που εμπλέκουν τις Υπηρεσίες Δόμησης γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, δεν ισχύει το ίδιο για εγκρίσεις, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κλπ (όπως αυτά που αφορούν ιδιοκτησιακά θέματα) που εκδίδονται από άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα οι δασικές και αρχαιολογικές υπηρεσίες κλπ. Επιπλέον, δεν διεκπεραιώνονται ακόμη ηλεκτρονικά και δεν διασυνδέονται με την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών διαδικασίες που από το νόμο είναι αλληλένδετες, όπως η σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ηλεκτροδότηση, ύδρευση, φυσικό αέριο, κλπ). Το ΤΕΕ κάνει κάθε προσπάθεια να ενταχθούν και οι διαδικασίες αυτές στην ηλεκτρονική αδειοδότηση καθώς εν τέλει όλες οι πληροφορίες αυτές θα εντάσσονται και στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου που ξεκινά σε λίγους μήνες. Η συνεργασία τόσο των συναρμόδιων Υπουργείων όσο και των φορέων και εταιρειών που εμπλέκονται είναι κρίσιμη για την ολοκλήρωση αυτής της διασύνδεσης και την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση μελετητών, μηχανικών, επιχειρήσεων και πολιτών.

Εξάλλου, έχει ήδη προκηρυχθεί Διαγωνισμός για την ανάθεση υπηρεσιών συντήρησης του Συστήματος “e-Άδειες”, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η προσθήκη νέων πεδίων.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι καθήκον του αναδόχου θα είναι να υλοποιήσει τις απαιτούμενες μεταβολές για τον εναρμονισμό του υπάρχοντος λογισμικού στο νέο νομοθετικό πλαίσιο και -μεταξύ άλλων- να ενσωματώσει νέους, πρόσθετων τύπων αδειών, σύμφωνα με οδηγίες του ΤΕΕ και να ποβεί σε προσαρμογή των συστημάτων για την ίδρυση νέων Υπηρεσιών Δόμησης.

Μπορείτε να δείτε την προκήρυξη του Διαγωνισμού ΕΔΩ.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ EADEIES

Στο σύνολο των διοικητικών πράξεων (99.611) του συστήματος e-adeies, η κατανομή ανά είδος κατάστασης έχει ως εξής:

Επίπεδο Κατάσταση Αίτησης Παρατηρήσεις Αριθμός
-6 Τέθηκε Αρχείο Τέθηκε σε αρχείο λόγω παρέλευσης χρόνου ανταπόκρισης από τον αιτούντα ή αποσύρθηκε η αίτηση 217
-5 Σε Ανάκληση Ανακλήθηκε η Διοικητική Πράξη 1060
-4 Διακοπή Εργασιών Έχει επιβληθεί διακοπή εργασιών 12
-3 Διαβιβάστηκε Έχει διαβιβαστεί ο φάκελος για έλεγχο από άλλη υπηρεσία 6
-2 Απορρίφθηκε Η αίτηση απορρίφθηκε επειδή δεν μπορούσε να εκδοθεί η αιτούμενη άδεια ή είχε υποβληθεί σε λανθασμένη Υ. Δομ. 3241
1 Σε υποβολή Έχει υποβληθεί 670
2 Σε έλεγχο Είναι σε διαδικασία ελέγχου 1945
3 Σε μεταβολή Έχει επιστραφεί στο Μηχανικό να προβεί σε διορθώσεις σύμφωνα με τις παρατηρήσεις 3396
5 Εκδόθηκε Έχει εκδοθεί η αιτούμενη Διοικητική Πράξη 89064
  ΣΥΝΟΛΟ   99611

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, σε επίπεδο περιφέρειας, οι άδειες, εγκρίσεις, αναθεωρήσεις, βεβαιώσεις κλπ, δηλαδή η κατανομή του συνόλου των νομίμων αιτήσεων, έχουν ως εξής:

Περιφέρεια Αριθμός
Αττικής 31.405
Κεντρικής Μακεδονίας 22.852
Κρήτης 10.248
Θεσσαλίας 9.261
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 8.641
Δυτικής Μακεδονίας 2.873
Πελοποννήσου 7.965
Νοτίου Αιγαίου 7.957
Δυτικής Ελλάδος 7.709
Ιονίων Νήσων 6.088
Στερεάς Ελλάδος 6.003
Ηπείρου 5.738
Βορείου Αιγαίου 2.903
Σύνολο:         129.643

Οι τύποι αδειών και ο χρόνος έκδοσης

Σύμφωνα με το νόμο 4495/2016, όπως ισχύει, και την λοιπή σχετική διοικητική και πολεοδομική νομοθεσία, μέσα από το σύστημα e-adeies που σχεδίασε, ανέπτυξε και λειτουργεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, οι Οικοδομικές Άδειες κατηγορίας 3 και οι Εγκρίσεις Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας εκδίδονται άμεσα μετά την υποβολή, με ευθύνη του μηχανικού. Περίπου 65 χιλιάδες άδειες δόμησης εκδόθηκαν με ευθύνη των μηχανικών ΑΜΕΣΑ. Για αυτές τις συγκεκριμένες και μόνο κατηγορίες, τα στατιστικά στοιχεία του συστήματος e-adeies, έχουν ως εξής:

Οικοδομική άδεια Κατηγορία 3 με βεβαίωση όρων δόμησης 5.823
Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 3 με προέγκριση 2.400
Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας 56.400
ΣΥΝΟΛΙΚΑ: 64.623

Ωστόσο η μείωση του χρόνου έκδοσης αδειών δόμησης αποτυπώνεται και σε άλλες κατηγορίες που διεκπεραιώνονται μέσω του συστήματος e-adeies, όπου πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων καταναλώνει από 0-10 ημέρες ή από 10 έως 30 ημέρες. Οι υποθέσεις που απαιτούν χρόνο έκδοσης άνω των 30 ημερών (και φθάνουν, ελάχιστες, έως και 6 μήνες) είναι πλέον λίγες αναλογικά.

Πέρα από αυτές τις τρεις κατηγορίες βασικές κατηγορίες (Οικοδομική άδεια Κατηγορία 3 με βεβαίωση όρων δόμησης ή με προέγκριση και Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας), που αποτελούν και την πλειοψηφία των διοικητικών πράξεων – αδειών αλλά και των αιτήσεων που έχουν διεκπεραιωθεί από το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies του ΤΕΕ, μέσα από αυτό εκτελούνται δεκάδες άλλες σχετικές διαδικασίες και εκδίδονται οι σχετικές βεβαιώσεις, εγκρίσεις, άδειες κλπ, όπως:

Είδος Εκδόθηκε Σύνολο
Προέγκριση Οικοδομικής Άδειας 5463 8087
Έγγραφη Βεβαίωση Όρων Δόμησης-Απαιτούμενων Εγκρίσεων Αρ.38§γ για Ο.Α. κατ. 3 8829 11872
Έγγραφη Βεβαίωση Όρων Δόμησης Αρ.38§γ για αναθεώρηση έντυπης Ο.Α. Κατ. 3 266 424
Έγκριση ΕΥΠΑΤΕ για ξενοδοχεία 4*&5* άνω των 300 κλινών, Εγκαταστάσεις ειδικής τουριστ. υποδομής, Σύνθετα τουριστ.καταλύματα & ΠΟΤΑ 32 34
Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 1 χωρίς προέγκριση 2460 3508
Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 1 με προέγκριση 1537 1733
Οικοδομική άδεια Κατηγορία 2 χωρίς προέγκριση 477 793
Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 2 με προέγκριση 169 214
Άδεια Κατεδάφισης 1853 2457
Έγκριση Εκτέλεσης Εργασίων 2333 2371
Έγκριση εργασιών αποπεράτωσης σε αυθαίρετες κατασκευές 235 382
Μεταγενέστερος Έλεγχος Φορολογικών Οικ. Άδειας Κατ. 3 8296 9915
Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 1 με Ισχύουσα Έγκριση Δόμησης ν.4030/2011 / Έντυπη Προέγκριση ν.4495/2017 301 374
Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 2 με Ισχύουσα Έγκριση Δόμησης ν.4030/2011 / Έντυπη Προέγκριση ν.4495/2017 58 86
Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 3 με Ισχύουσα Έγκριση Δόμησης ν.4030/2011 / Έντυπη Προέγκριση ν.4495/2017 948 1006
Οικοδομική άδεια Ανακατασκευής Πυρόπληκτου (ν. 4613/19, αρθ. 14) 55 56
Μεταγενέστερος Έλεγχος Οικοδομικής άδειας Ανακατασκευής Πυρόπληκτου (ν. 4613/19, αρθ. 14) 55 66
Αναθεώρηση Προέγκρισης 224 244
Αναθεώρηση Οικοδομικής Άδειας Κατηγορίας 1 315 401
Αναθεώρηση Οικοδομικής Άδειας Κατηγορίας 2 14 22
Αναθεώρηση Οικοδομικής Άδειας Κατηγορίας 3 1304 1313
Ενημέρωση Οικοδομικής Άδειας 1886 1892
Γνωστοποίηση Εκτέλεσης Πρόσθετων Εργασιών 117 118
Αναθεώρηση Άδειας Κατεδάφισης εντος του χρόνου ισχύος της 24 31
Ενημέρωση Άδειας Κατεδάφισης 76 76
Αναθεώρηση Έγκρισης εργασιών αποπεράτωσης σε αυθαίρετες κατασκευές 3 4
Ενημέρωση Έγκρισης εργασιών αποπεράτωσης σε αυθαίρετες κατασκευές 9 9
Αναθεώρηση Οικοδομικής άδειας Ανακατασκευής Πυρόπληκτου (ν. 4613/19, αρθ. 14) 16 16
Έγκριση δομικών κατασκευών κεραίας 21 21
Αναθεώρηση Έντυπης Οικοδομικής Άδειας / Άδειας Δόμησης 1463 2025
Ενημέρωση Έντυπης Οικοδομικής Άδειας / Άδειας Δόμησης 5758 5849
Γνωστοποίηση Εργασιών Έντυπης Οικοδομικής Άδειας / Άδειας Δόμησης 414 423
Αναθεώρηση έντυπης Άδειας Κατεδάφισης ΜΕ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου 24 38
Αναθεώρηση Έγκρισης Δόμησης ν.4030/2011 42 81
Αναθεώρηση έντυπης αδείας ΧΩΡΙΣ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου 2021 2119
Αναθεώρηση έντυπης αδείας κατ. 1 ΜΕ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου 623 917
Αναθεώρηση έντυπης αδείας κατ. 2 ΜΕ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου 76 139
Αναθεώρηση έντυπης αδείας κατ. 3 ΜΕ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου 1021 1094
Μεταγενέστερος Έλεγχος αναθεώρησης έντυπης αδείας 2382 3214
Ενημέρωση Έντυπης Άδειας Κατεδάφισης 11 11
Αναθεώρηση Έντυπης Άδειας Κατεδάφισης ΧΩΡΙΣ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου 47 48
Μεταγενέστερος Έλεγχος αναθεώρησης έντυπης αδείας κατεδάφισης 28 45

Στις ανωτέρω άδειες – εγκρίσεις κλπ, η διαφορά μεταξύ των εκδοθέντων πράξεων και του συνόλου περιλαμβάνει αιτήσεις που απορρίφθηκαν, άδειες που ανακλήθηκαν, και κυρίως υποθέσεις υπό έλεγχο από τις ΥΔΟΜ σήμερα, φακέλους που έχουν επιστραφεί προς συμπλήρωση και άλλες σχετικές περιπτώσεις.

Η συνολική εικόνα ανά μήνα μέχρι στιγμής

Με βάση άλλη στιγμιαία εικόνα αλλά επικαιροποιημένα στοιχεία (που ενσωματώνουν ολοκληρωμένες υποθέσεις και του Απριλίου 2020) η μηνιαία εξέλιξη ανά είδος άδειας, έγκρισης κλπ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αξίξει να σημειωθεί ότι το τελευταίο εξεταζόμενο δίμηνο (Μαρτίου Απριλίου 2020) παρουσιάζεται ισχυρή κάμψη του ρυθμού υποβολής και έκδοσης πράξεων, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού αφενός παρέλυσε καταρχήν τη λειτουργία τω αρμόδιων υπηρεσιών και αφετέρου στη συνέχεια εμπόδισε κατά πολύ το έργο των μηχανικών.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ
ΕΤΟΣ/ ΜΗΝΑΣ Προεγκρίσεις/ βεβαιώσεις Άλλες Οικοδομικές Άδειες(*) Συνολικές Αναθεωρήσεις Κατηγορία 3
Χωρίς προέγκριση
Κατηγορία 3
Με προέγκριση
Μικρής Κλίμακας
2018/10 34 24 38 3 747
2018/11 390 218 232 70 42 3044
2018/12 528 488 330 153 127 2592
2019/01 578 555 416 169 135 3299
2019/02 704 723 575 225 181 2795
2019/03 751 906 653 271 206 3473
2019/04 724 983 708 347 185 3496
2019/05 863 1064 1069 317 208 3556
2019/06 892 1124 1064 379 203 3699
2019/07 1094 1486 1423 495 270 4375
2019/08 712 1021 987 352 169 2547
2019/09 823 1144 1097 342 173 2988
2019/10 1047 1526 1502 464 247 4394
2019/11 912 1397 1493 397 244 3142
2019/12 890 1447 1479 452 214 2500
2020/01 836 1135 1277 330 172 2302
2020/02 982 1275 1613 390 193 2660
2020/03 963 1051 1396 296 180 2191
2020/04 678 779 944 234 107 1537

(*) Δεν περιλαμβάνονται οι μικρής κλίμακας

Ανά Υπηρεσία Δόμησης

Σε στιγμιαίο υποσύνολο 128.505 υποθέσεων-διαδικασιών στο σύστημα e-adeies, η γεωγραφική κατανομή ανά υπηρεσία δόμησης (με φθίνουσα σειρά) έχει ως εξής:

ΥΔΟΜ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 6139
ΥΔΟΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 4733
ΥΔΟΜ ΧΑΝΙΩΝ 3415
ΥΔΟΜ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 3132
ΥΔΟΜ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 3057
ΥΔΟΜ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 2906
ΥΔΟΜ ΠΑΤΡΕΩΝ 2877
ΥΔΟΜ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ 2507
ΥΔΟΜ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ 2361
ΥΔΟΜ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ 2354
ΥΔΟΜ ΚΑΒΑΛΑΣ 2021
ΥΔΟΜ ΒΟΛΟΥ 2016
ΥΔΟΜ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ 1938
ΥΔΟΜ ΠΕΙΡΑΙΑ 1916
ΥΔΟΜ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 1884
ΥΔΟΜ ΑΙΓΑΛΕΩ 1828
ΥΔΟΜ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 1827
ΥΔΟΜ ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ 1800
ΥΔΟΜ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ 1698
ΥΔΟΜ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 1679
ΥΔΟΜ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ 1606
ΥΔΟΜ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ 1545
ΥΔΟΜ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1504
ΥΔΟΜ ΡΟΔΟΥ 1409
ΥΔΟΜ ΡΕΘΥΜΝΗΣ 1369
ΥΔΟΜ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 1369
ΥΔΟΜ ΛΑΜΙΕΩΝ 1350
ΥΔΟΜ ΣΕΡΡΩΝ 1341
ΥΔΟΜ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 1306
ΥΔΟΜ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ 1289
ΥΔΟΜ ΠΑΛΛΗΝΗΣ 1280
ΥΔΟΜ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ 1260
ΥΔΟΜ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 1259
ΥΔΟΜ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 1251
ΥΔΟΜ ΔΡΑΜΑΣ 1248
ΥΔΟΜ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ 1248
ΥΔΟΜ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1236
ΥΔΟΜ ΞΑΝΘΗΣ 1225
ΥΔΟΜ ΘΕΡΜΗΣ 1201
ΥΔΟΜ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 1189
ΥΔΟΜ ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 1184
ΥΔΟΜ ΧΙΟΥ 1152
ΥΔΟΜ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 1125
ΥΔΟΜ ΘΗΡΑΣ 1084
ΥΔΟΜ ΛΑΓΚΑΔΑ 915
ΥΔΟΜ ΚΗΦΙΣΙΑΣ 912
ΥΔΟΜ ΒΕΡΟΙΑΣ 911
ΥΔΟΜ ΠΑΓΓΑΙΟΥ 878
ΥΔΟΜ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 877
ΥΔΟΜ ΚΟΖΑΝΗΣ 875
ΥΔΟΜ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ 872
ΥΔΟΜ ΣΙΘΩΝΙΑΣ 827
ΥΔΟΜ ΠΕΛΛΑΣ ΤΥΠΟΣ 802
ΥΔΟΜ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ 801
ΥΔΟΜ ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ 780
ΥΔΟΜ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 735
ΥΔΟΜ ΑΧΑΡΝΩΝ 724
ΥΔΟΜ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 691
ΥΔΟΜ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ 661
ΥΔΟΜ ΘΗΒΑΙΩΝ 660
ΥΔΟΜ ΦΑΙΣΤΟΥ 636
ΥΔΟΜ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 628
ΥΔΟΜ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 606
ΥΔΟΜ ΑΡΤΑΙΩΝ 594
ΥΔΟΜ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ 565
ΥΔΟΜ ΚΩ 565
ΥΔΟΜ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 564
ΥΔΟΜ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ 564
ΥΔΟΜ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ 563
ΥΔΟΜ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 546
ΥΔΟΜ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ 541
ΥΔΟΜ ΚΙΛΚΙΣ 537
ΥΔΟΜ ΛΕΒΑΔΕΩΝ 532
ΥΔΟΜ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 531
ΥΔΟΜ ΕΔΕΣΣΑΣ 522
ΥΔΟΜ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 512
ΥΔΟΜ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ 503
ΥΔΟΜ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 502
ΥΔΟΜ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ 472
ΥΔΟΜ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ 468
ΥΔΟΜ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ 464
ΥΔΟΜ ΗΛΙΔΑΣ 457
ΥΔΟΜ ΩΡΩΠΟΥ 452
ΥΔΟΜ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 444
ΥΔΟΜ ΠΥΡΓΟΥ 444
ΥΔΟΜ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ 439
ΥΔΟΜ ΣΠΑΡΤΗΣ 437
ΥΔΟΜ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 433
ΥΔΟΜ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 424
ΥΔΟΜ ΜΕΓΑΡΕΩΝ 416
ΥΔΟΜ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ 413
ΥΔΟΜ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ 411
ΥΔΟΜ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ 408
ΥΔΟΜ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ 398
ΥΔΟΜ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 383
ΥΔΟΜ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ 374
ΥΔΟΜ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ 374
ΥΔΟΜ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ 363
ΥΔΟΜ ΔΕΛΦΩΝ 356
ΥΔΟΜ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ 356
ΥΔΟΜ ΕΟΡΔΑΙΑΣ 344
ΥΔΟΜ ΝΑΟΥΣΑΣ 335
ΥΔΟΜ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 319
ΥΔΟΜ ΛΟΚΡΩΝ 318
ΥΔΟΜ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 318
ΥΔΟΜ ΜΗΛΟΥ 318
ΥΔΟΜ ΙΣΤΙΑΙΑΣ -ΑΙΔΗΨΟΥ 316
ΥΔΟΜ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 316
ΥΔΟΜ ΚΑΡΥΣΤΟΥ 313
ΥΔΟΜ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 312
ΥΔΟΜ ΖΩΓΡΑΦΟΥ 311
ΥΔΟΜ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ 311
ΥΔΟΜ ΦΥΛΗΣ 307
ΥΔΟΜ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ 304
ΥΔΟΜ ΣΙΝΤΙΚΗΣ 301
ΥΔΟΜ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ 301
ΥΔΟΜ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 296
ΥΔΟΜ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ 294
ΥΔΟΜ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ 292
ΥΔΟΜ ΠΑΡΓΑΣ 291
ΥΔΟΜ ΑΛΜΥΡΟΥ 284
ΥΔΟΜ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ 282
ΥΔΟΜ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ 276
ΥΔΟΜ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ 273
ΥΔΟΜ ΤΥΡΝΑΒΟΥ 270
ΥΔΟΜ ΛΗΜΝΟΥ 264
ΥΔΟΜ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ 262
ΥΔΟΜ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ 244
ΥΔΟΜ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΤΥΠΟΣ 240
ΥΔΟΜ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ 229
ΥΔΟΜ ΑΛΜΩΠΙΑΣ 226
ΥΔΟΜ ΠΥΛΗΣ 226
ΥΔΟΜ ΣΗΤΕΙΑΣ 221
ΥΔΟΜ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΩΝ 220
ΥΔΟΜ ΑΝ.ΜΑΝΗΣ 213
ΥΔΟΜ ΠΑΙΟΝΙΑΣ 212
ΥΔΟΜ ΑΝΔΡΟΥ 210
ΥΔΟΜ ΑΓΙΑΣ 201
ΥΔΟΜ ΒΟΪΟΥ 188
ΥΔΟΜ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ 184
ΥΔΟΜ ΣΚΙΑΘΟΥ 183
ΥΔΟΜ ΘΑΣΟΥ 174
ΥΔΟΜ ΣΚΟΠΕΛΟΥ 172
ΥΔΟΜ ΤΗΝΟΥ 167
ΥΔΟΜ ΚΑΡΠΑΘΟΥ 158
ΥΔΟΜ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ 156
ΥΔΟΜ ΙΚΑΡΙΑΣ 153
ΥΔΟΜ ΠΟΡΟΥ 151
ΥΔΟΜ ΦΑΡΣΑΛΩΝ 147
ΥΔΟΜ ΖΑΧΑΡΩΣ 145
ΥΔΟΜ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ 142
ΥΔΟΜ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ 125
ΥΔΟΜ ΖΗΡΟΥ 104
ΥΔΟΜ ΝΟΤΙΑΣ 102
ΥΔΟΜ ΛΕΡΟΥ 61
ΥΔΟΜ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ 60
ΥΔΟΜ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ 51
ΥΔΟΜ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 47
ΥΔΟΜ ΝΕΣΤΟΥ 15
ΥΔΟΜ ΙΘΑΚΗΣ 14

Σημειώνεται ότι τα όρια ευθύνης των Υπηρεσιών Δόμησης που αναφέρονται δεν ταυτίζονται κατ’ ανάγκη με τα διοικητικά όρια ευθύνης του δήμου που τις στεγάζει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μία υπηρεσία δόμησης έχει την ευθύνη περισσότερων του ενός δήμων, λόγω της υποστελέχωσης σε επίπεδο διπλωματούχων μηχανικών των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ.

Σημειώνεται επίσης, ότι πέρα από τις υπηρεσίες δόμησης των ΟΤΑ σε όλη τη χώρα, για τις οποίες αναλυτικά στοιχεία ανά υπηρεσία απεστάλησαν  στο ΥΠΕΝ, ειδικές υπηρεσίες δόμησης σύμφωνα με τον νόμο διατηρούν οι εξής δημόσιοι φορείς και η δραστηριότητά τους στο πληροφοριακό σύστημα e-adeies (με κατάταξη σειράς προβαδίσματος) έχει ως εξής:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ – ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 2
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ – ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΔΙΤ – ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ – ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ 10
ΥΠΕΝ – Δ/ΝΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ & ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ 47
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ 21
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥΡ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 142
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ 127
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ 23
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 79
ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ 98

Σημ.: στους ανωτέρω αριθμούς περιλαμβάνονται διαφόρων ειδών άδειες, βεβαιώσεις κλπ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ενώ στο συνολικό αριθμό περιλαμβάνονται τόσο οι εκδοθείσες, όσο και οι ανακληθείσες, απορριφθείσες, υπό έλεγχο, υπό μεταβολή κλπ. διοικητικές πράξεις.

Σημειώνεται ότι οι εκτελεστές διοικητικές πράξεις έκδοσης οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δημοσιεύονται από το ΤΕΕ στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Συμβούλια Αρχιτεκτονικής

Καθώς από τα μέσα Απριλίου ξεκίνησε μέσα από το σύστημα e-adeies η ηλεκτρονική υποβολή φακέλων προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής που έχουν συγκροτηθεί ανά περιοχή, ήδη, σε λιγότερο από έναν μήνα λειτουργίας, έχουν υποβληθεί 583 φάκελοι προς έλεγχο από τις ΥΔΟΜ και απόφαση των ΣΑ.

Η κατανομή των υποθέσεων αυτών ανά φάση επεξεργασίας τους, μέχρι στιγμής, έχει ως εξής:

Έγκριση Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής

Απορρίφθηκε 3
Σε υποβολή προς έλεγχο στοιχείων από Υ.Δομ. 375
Σε έλεγχο στοιχείων από Υ.Δομ. 196
Σε μεταβολή στοιχείων κατόπιν παρατηρήσεων από Υ.Δομ. 9
ΣΥΝΟΛΟ 583

Επισημαίνεται ότι λόγω της πρόσφατης εισαγωγής της ηλεκτρονικής διαδικασίας, των ειδικών προβλέψεων της νομοθεσίας ανά περίπτωση αλλά και των μακρόχρονων προβλημάτων στη συγκρότηση και λειτουργία των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, τα οποία προοδευτικά επιλύονται με τη διαρκή συνεργασία μεταξύ ΥΠΕΝ και ΤΕΕ, υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα και ανισοκατανομή μεταξύ των υποθέσεων ανά ΣΑ, η οποία εκτιμάται ότι θα αμβλυνθεί τους επόμενους μήνες, πάντα όμως θα αντικατοπτρίζει τις ειδικές συνθήκες κάθε περιοχής που αποτελεί συνδυασμό παραγόντων που προβλέπεται από τη νομοθεσία (προστατευόμενοι και παραδοσιακοί οικισμοί, ιστορικοί τόποι, αυθαίρετη δόμηση κλπ).

Σε υποσύνολο 568 φακέλων, η γεωγραφική κατανομή ανά Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής έχει ως εξής:

Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών 19
Π.Ε. Βορείου Τομέα 59
Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών 8
Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών 29
Π.Ε. Πειραιώς 8
Π.Ε. Ανατολικής Αττικής 27
Π.Ε. Δυτικής Αττικής 7
Π.Ε. Νήσων 58
Π.Ε. Θεσσαλονίκης 30
Π.Ε. Κιλκίς 1
Π.Ε. Σερρών 3
Π.Ε. Χαλκιδικής 20
Π.Ε. Αρτας 3
Π.Ε. Θεσπρωτίας 4
Π.Ε. Ιωαννίνων 10
Π.Ε. Πρέβεζας 4
Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων 2
Π.Ε. Λακωνίας 2
Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας 1
Π.Ε. Αχαΐας 12
Π.Ε. Κέρκυρας 3
Π.Ε. Σάμου 1
Π.Ε. Χίου 38
Π.Ε. Θήρας 8
Π.Ε. Καλύμνου 6
Π.Ε. Κω 14
Π.Ε. Νάξου 9
Π.Ε. Ρόδου 75
Π.Ε. Σύρου 6
Π.Ε. Τήνου 24
Π.Ε. Ηρακλείου 1
Π.Ε. Λασιθίου 13
Π.Ε. Ρεθύμνης 48
Π.Ε. Χανίων 15