Συμμετοχή του ΤΕΕ/ΤΚΜ στο Διεθνές Συνέδριο «Αρχιτέκτονες + Μηχανικοί: Συνεργασία για Ανθεκτικό Σχεδιασμό»

Στο κοινό συνέδριο συνέδριο ACE/EFCA/ECEC/OAI που διοργανώθηκε στο Λουξεμβούργο συμμετείχε το ΤΕΕ/ΤΚΜ στις 15 Μαΐου, εκπροσωπούμενο από την Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής Αρχιτεκτονικών Θεμάτων κ. Ναταλία Παντελίδου.

Το συνέδριο διοργάνωσαν ο Architects’ Council of Europe (ACE), σε συνεργασία με τον Order of Architects and Consulting Engineers in Luxembourg (OAI), που γιορτάζει τα 35 του χρόνια, την European Federation of Engineering Consultancy Associations (EFCA) και το European Council of Engineers Chambers (ECEC).

Η ανθεκτικότητα των πόλεων απαιτεί δραστικό σχεδιασμό, βασισμένο στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της βιωσιμότητας. Η παγκόσμια τάση που προωθεί το The New Bauhaus, με αξίες όπως η προσβασιμότητα, η αισθητική και η βιωσιμότητα, αποτελεί μόνο την αρχή. Ωστόσο, χωρίς πολιτική βούληση, ισχυρό κανονιστικό πλαίσιο και υπέρβαση περιορισμών όπως το χαμηλό κόστος, καμία πρόοδος δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Το συνέδριο “Architects & Engineers: Partnership for Resilient Design” προσέγγισε το θέμα ολιστικά, εστιάζοντας στη συνεργασία μηχανικών, πολιτικών και οικονομικών φορέων που καθορίζουν το μέλλον. Τονίστηκε η σημασία της ενσωμάτωσης τοπικών παραγόντων στη λήψη αποφάσεων, ο σχεδιασμός κατοικιών για όλες τις γενιές με όρους ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας, καθώς και η αξία της επανάχρησης κτιρίων, με παραδείγματα όπως η ανακατασκευή και επέκταση του Lycée Michel RODANGE και η μετατροπή του υφιστάμενου κτιρίου της POST Headquarters Helix.

Για να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω, πρέπει να εστιάσουμε στην ποιότητα, την καινοτομία και την ανθεκτικότητα, και όχι μόνο στο χρηματικό κόστος. Σημαντική είναι η εκπαίδευση των πελατών, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, ώστε να προσαρμοστούν τα κίνητρα, το κανονιστικό πλαίσιο και τα κριτήρια των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.

Η υπεράσπιση των ανακαινίσεων και επανάχρησης κτιρίων, αντί των κατεδαφίσεων που οδηγούν σε αυξημένα απόβλητα (grey energy), είναι επιτακτική. Σχεδιαστικές αποφάσεις όπως η χρήση φωτοβολταϊκών πάνελ, η επαναχρησιμοποίηση νερού και η χρήση τοπικών υλικών είναι σταθερές τεχνικές, αλλά απαιτείται και πιο αφαιρετική σκέψη, όπως η στρατηγική τοποθέτηση ανοιγμάτων αντί για ένα ενεργοβόρο συστημα αερισμου..

Πέρα από τα σχεδιαστικά θέματα, η συνεργασία μεταξύ αρχιτεκτόνων, μηχανικών, προγραμματιστών, κοινωνιολόγων, καλλιτεχνών και πολιτών είναι εξίσου σημαντική. Αυτές οι συνεργασίες εκπαιδεύουν τους πελάτες, προάγουν νέες συνήθειες και ενδυναμώνουν τη φωνή των αρχιτεκτόνων, διασφαλίζοντας ότι το αρχικό τους όραμα διατηρείται.

Η μελέτη των κτιρίων θα πρέπει να γίνεται σε σχέση με το γύρω περιβάλλον τους, λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές συνθήκες. Στο τέλος του συνεδρίου, εγκρίθηκε η «Δήλωση του Λουξεμβούργου για τις Δημόσιες Συμβάσεις», μια κοινή δέσμευση για βελτίωση των πρακτικών δημοσίων συμβάσεων σε όλη την Ευρώπη, προωθώντας την ποιότητα σχεδιασμού, τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη αξία, σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Bauhaus.

Διαβάστε τη Δήλωση του Λουξεμβούργου