Search
Close this search box.

5 Ιουνίου 2024 – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

«Η αποκατάσταση του εδάφους, η ερημοποίηση και η ανθεκτικότητα στην ξηρασία» (#GenerationRestoration) ήταν το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που εορτάστηκε όπως κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για περιβαλλοντικά θέματα, όπως η θαλάσσια ρύπανση, ο ανθρώπινος υπερπληθυσμός, η υπερθέρμανση του πλανήτη και πολλά άλλα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θεσμοθετήθηκε το 1972 από τα Ηνωμένα Έθνη. Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει διαφορετικό θέμα, το οποίο υιοθετούν μεγάλες επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, κοινότητες, κυβερνήσεις και γνωστά πρόσωπα για να υποστηρίξουν τον αγώνα για τη περιβαλλοντική προστασία.

Σχετικά με το φετινό θέμα οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, έως και το 40% της γης του πλανήτη υποβαθμίζεται, επηρεάζοντας άμεσα το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού και απειλώντας περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ (44 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Ο αριθμός και η διάρκεια των ξηρασιών έχει αυξηθεί κατά 29% από το 2000 – χωρίς επείγουσα δράση και η ξηρασία μπορεί να επηρεάσει πάνω από τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2050.

Η αποκατάσταση της γης είναι βασικός πυλώνας της «Δεκαετίας Αποκατάστασης των Οικοσυστημάτων (2021-2030)», μια έκκληση για την προστασία και την αναβίωση των οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο, η οποία είναι κρίσιμη για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

«Οι χώρες πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σχετικά με την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων και των εδαφών με βάση τη συμφωνία του Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ για τη βιοποικιλότητα. Πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα νέα εθνικά σχέδια δράσης για το κλίμα ώστε να καθορίσουν πως θα σταματήσουν και θα αντιστρέψουν την αποψίλωση των δασών μέχρι το 2030. Και θα πρέπει να αυξήσουμε δραστικά τη χρηματοδότηση για να στηρίξουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να προσαρμοστούν στα βίαια καιρικά φαινόμενα, να προστατεύσουν τη φύση και να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η αδράνεια μας κοστίζει ακριβά. Αλλά η ταχεία και αποτελεσματική δράση θα αναβιώσει την οικονομία», αναφέρει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο διάρκειας τεσσάρων λεπτών, στο οποίο η αστροναύτης Jessica Meir μοιράζεται τις αναμνήσεις της όταν είδε τη Γη από το διάστημα. Τονίζει πώς ο καθένας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του πλανήτη, από τη μείωση της χρήσης πλαστικού μέχρι την έναρξη ενός σωρού οικιακού κομποστοποίησης.

Χιλιάδες άνθρωποι βλέπουν τη διαφήμιση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην Time Square της Νέας Υόρκης.

Δύο τεράστια έργα τέχνης αποκαλύφθηκαν στην προκυμαία του Σιάτλ για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Οι τοιχογραφίες, που δημιουργήθηκαν σε μόλις δύο εβδομάδες και επιμελήθηκε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Street Art for Mankind έχουν ως θέμα την αποκατάσταση αστικών και θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Με πλάτος πάνω από 200 μέτρα, η τοιχογραφία αποκατάστασης αστικού οικοσυστήματος του Δανού καλλιτέχνη Victor Ash είναι μια υπόσχεση για αποκατάσταση της φύσης σε αστικά περιβάλλοντα. Η τοιχογραφία Ocean Ecosystem Restoration από τον δημοφιλή 3-D καλλιτέχνη, Adry del Rocio, τονίζει τη σημασία της σύνδεσης των πόλεων με τα μπλε οικοσυστήματα που τις συντηρούν.

Tο εμβληματικό Jet d’eau της Γενεύης θα φωταγωγηθεί με πράσινο χρώμα, τονίζοντας τη σημασία της προστασίας των οικοσυστημάτων του γλυκού νερού, που φιλοξενούν το 10% των ειδών της Γης.

Η Giphy, η μηχανή αναζήτησης GIF, κυκλοφόρησε 12 GIF για να τιμήσει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Μπορούν να σταλούν μέσω email ή WhatsApp ή να ενσωματωθούν στον δικό σας ιστότοπο και είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να τονίσετε τα θέματα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για την αποκατάσταση της γης, την ερημοποίηση και την ανθεκτικότητα στην ξηρασία.