Εκδήλωση της Καθημερινής: «Μεταπολίτευση -50 Χρόνια μετά»

Πηγή φωτογραφίας Kathimerini.gr

Στο φυσικό αλλά και το δομημένο περιβάλλον της χώρας μας, καθώς και στη κλιματική αλλαγή εστίασε κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών του το συνέδριο με θέμα «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια Μετά», το οποίο συνδιοργάνωσε η Καθημερινή, το Μορφωτικό Iδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics.

Στη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Γεώργιος Λιάλιος συμμετείχαν ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός.

Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε το κενό που υπάρχει ανάμεσα στην ισχύουσα νομοθεσία για το περιβάλλον και τη μη εφαρμογή της λέγοντας ότι «χρειάζεται να έρθουμε πιο κοντά στην πραγματικότητα για να κλείσουμε αυτό το κενό». «Το βασικό μου θέμα ως αρμόδιου Υπουργού είναι ότι η διαφορά μεταξύ της νομιμότητας και της πραγματικότητας είναι τόσο τρομακτική που τα χέρια σου είναι τελείως ελεύθερα ή τελείως δεμένα. Και για να επαναφέρουμε τη νομιμότητα, να μειώσουμε το χάσμα, θα πρέπει να τελειώσουμε με κάποιες πρακτικές» επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αυθαιρέτων λέγοντας ότι «αν πρόκειται να τραβήξουμε κάποιες γραμμές, μία γραμμή που θα πρότεινα είναι να αποφασίσουμε επιτέλους ως κοινωνία ότι κανένα νέο αυθαίρετο δεν θα επιβιώσει χωρίς να κατεδαφιστεί». Επεσήμανε μάλιστα ότι «είναι τόσο πολλά τα αυθαίρετα μέσα στο δάσος που το κράτος δεν έχει τολμήσει να τα μετρήσει. Γιατί; Για να μην τα βλέπει. Δεν τα έχει καταγράψει ποτέ» και πρόσθεσε ότι «έχουμε μπροστά μας στα επόμενα τρία χρόνια να πάρουμε αποφάσεις για τα επόμενα 30».

Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε το περιβάλλον ως βασικό στοιχείο της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. «Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική πολιτεία δεν αντέχει τον σχεδιασμό και τους κανόνες, γιατί δεν αντέχει το κράτος δικαίου και την ισοτιμία και τη διαφάνεια. Αυτό ισχύει και στο περιβάλλον και αυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματος. Ενώ το Σύνταγμα και η Ε.Ε. άνοιξαν τον δρόμο να λύνουμε προβλήματα ανάπτυξης, ποιότητας ζωής και δημοκρατίας, η πολιτεία δεν κατορθώνει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνουμε Ευρώπη» τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης στην ερώτηση για ποιο λόγο στη χώρα μας έχει μείνει πίσω η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για τις Προστατευόμενες Περιοχές, απάντησε ότι «είναι η δειλία του πολιτικού συστήματος και η μη στήριξη τέτοιου είδους παρεμβάσεων από ευρεία στρώματα της κοινωνίας» και χαρακτήρισε τις περιοχές Natura ως δυνητικά «εκπληκτικές περιοχές ισόρροπης, βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός από την πλευρά του τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η αναποτελεσματικότητες του Δημοσίου στον τομέα του Περιβάλλοντος, προκειμένου να γίνουν γρήγορα τα έργα και να μην χαθούν σημαντικοί πόροι και πρότεινε την επέκταση του μοντέλου των Ελεγκτών Δόμησης σε όλο το φάσμα των περιβαλλοντικών έργων και αδειοδοτήσεων. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ επεσήμανε την ανάγκη για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ταχύτητα λέγοντας ότι «έχουμε γεμίσει ιδέες και έχουμε έλλειψη ανθρώπων που θα φέρουν το αποτέλεσμα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η έλλειψη σχεδιασμού ή η έλλειψη ιδεών, είναι η ανικανότητα να εφαρμόσουμε αυτά που θέλουμε».

Σχολιάζοντας ακόμη το θέμα των απορριμμάτων, ο κ. Στασινός υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της διαχείρισης συνδέεται με τις καθυστερήσεις και τη μεγάλη έλλειψη ανθρώπων «που να είναι πρακτικοί και να φέρουν το αποτέλεσμα».

TOP