Search
Close this search box.

Οι στόχοι της Διαρκούς ΟΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ με αντικείμενο τις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές για το 2017-2019

Πηγή φωτογραφίας: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/Amazing-natural-disasters.jpg

Στόχους και δράσεις που αφορούν την αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση της χώρας, αλλά και την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων και την πολιτική προστασία, θέτει και για την περίοδο 2017-2019 η Διαρκής Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την Αντιμετώπιση των Φυσικών, Τεχνολογικών και άλλων Καταστροφών στο Φυσικό και Αστικό Περιβάλλον. Ο προγραμματισμός της εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ στις 24 Οκτωβρίου.

Ο μεγάλος σεισμός της Ιαπωνίας της 11/3/2011, το πυρηνικό ατύχημα που ακολούθησε, οι πρόσφατοι μεγάλοι σεισμοί της Κεφαλονιάς του 2014, της Φθιώτιδας (2014), της Λήμνου-Σαμοθράκης (2014), της Λέσβου και Κω το 2017 και οι πλημμύρες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ανέδειξαν και πάλι το μεγάλο και διαρκές πρόβλημα του σεισμικού κινδύνου και των άλλων φυσικών και τεχνολογικών κινδύνων για τη χώρα μας. Οι μεγάλες χρονικές περίοδοι χωρίς ισχυρούς και καταστροφικούς σεισμούς και φυσικές καταστροφές γενικότερα οδηγούν τις αρμόδιες αρχές και τους πολίτες σε εφησυχασμό για να οδηγηθούν σε καταστάσεις πανικού μετά από κάθε αφύπνιση του Εγκέλαδου, ή κάποιας καταστροφής.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας συνέστησε τη Διαρκή Ομάδα Εργασίας για την αντιμετώπιση των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών στην περιοχή ευθύνης του για να υποστηρίξει δράσεις και να πάρει πρωτοβουλίες σχετικά με την επιτάχυνση- επίσπευση προγραμματισμένων διαδικασιών και ελέγχων, που να προσφέρουν υπηρεσίες στους Μηχανικούς και τον κοινωνικό περίγυρο. Η προσπάθεια διαχείρισης των καταστροφών πρέπει να είναι διαρκής, να έχει συνέχεια με στόχους ορατούς και υλοποιήσιμους. Τα θέματα που καλείται να διαχειρισθεί η Ομάδα Εργασίας είναι η αντισεισμική θωράκιση, η αντιπλημμυρική προστασία, η πρόληψη των κατολισθήσεων, των δασικών-αστικών πυρκαγιών, των τεχνολογικών ατυχημάτων, των ατυχημάτων σε σχέση με το φυσικό αέριο, τους τυφώνες καθώς και η εναρμόνιση του «Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» με τις διοικητικές δομές που εισήγαγε το Πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Η αντιμετώπιση των παραπάνω κινδύνων θα γίνεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων, της περιφέρειας και όλων των εντεταλμένων φορέων, όπως από την κείμενη νομοθεσία καλούνται να συμμετέχουν. Όλα τα προηγούμενα πρέπει συνοδεύονται από την ολιστική διαχείριση της καταστροφής, δηλαδή τον συνυπολογισμό όλων των απωλειών και επιπτώσεων μετά από μία καταστροφή στο δομημένο περιβάλλον.

Για την επίτευξη των στόχων της, η διαρκής ομάδα προτείνει μεταξύ άλλων τη διοργάνωση 11 σεμιναρίων ή ενημερωτικών ημερίδων και εκδηλώσεων. Στον εγκεκριμένο προγραμματισμός της, η διαρκής ομάδα εισηγείται επίσης τη σύσταση δύο υπο-ομάδων εργασίας, με αντικείμενα αντίστοιχα τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου των ρεμάτων ανά νομό της Περιφέρειας και τις κατολισθήσεις.

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες κείμενο του προγραμματισμού της Διαρκούς Ομάδας για τη θητεία 2017-2019.