Search
Close this search box.

(2014-2016) M.E. Ενέργειας – Περιβάλλοντος

Σύνθεση

Η Μόνιμη Επιτροπή Ενέργειας και Περιβάλλοντος συγκροτήθηκε στις 09.07.2015  (Αρ. Αποφ. Δ.Ε. Α1/Σ7/09.07.2014).

Η σημερινή σύνθεση της ΜΕ έχει ως ακολούθως:

1.ΓΚΑΝΟΥΛΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, Π.Μ.
2.ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Μ.Μ.
3.ΚΑΛΦΑΣ ΑΝΕΣΤΗΣ, Μ.Μ.
4.ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Η.Μ.
5.ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΜΑΡΙΟΣ, Μ.Χ.Π.Π.Α.&Π.Μ.
6.ΛΑΜΠΡΙΔΗ ΜΑΡΙΑ, Μ.Μ.
7.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Μ.Μ.
8.ΜΠΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Μ.Μ. Πρόεδρος ΜΕ
9.ΠΑΛΙΕΡΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ, Π.Μ. Επιμελήτρια ΜΕ
10.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, Π.Μ.
11.ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Χ.Μ.
12.ΠΟΥΛΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Μ.ΠΕΡ.
13.ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ, Χ.Μ.
14.ΣΤΑΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Π.Μ.
15.ΧΑΤΖΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Μ.Μ. Αναπληρ. Πρόεδρος ΜΕ
16.ΨΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Η.Μ.
 
Σύνδεσμοι με τη ΔΕ ορίστηκαν οι  ΤΣΑΚΟΥΜΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Α.Τ.Μ. και ΓΑΛΑΝΑΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ, Π.Μ.Κατά την 7η Συνεδρίαση της Μ.Ε. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ έγινε αντικατάσταση της κας Γαλανάκη Τριανταφυλλιάς – συνδέσμου με τη Δ.Ε. – από τον κο Παύλο Βλάχο. Η κα Γαλανάκη Τριανταφυλλιά παραμένει στη Μ.Ε. ως μέλος.

Συνεδριάσεις Μ.Ε.

Η ΜΕ συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 10/09/2014 και έως τις 23/3/2016 πραγματοποίησε συνολικά δέκα (12) συνεδριάσεις.

Θέματα

Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Πιστοποίηση

  • Εκπροσώπηση της Μ.Ε. με εισήγηση σε εκδήλωση του Α.Π.Θ. στις 25-11-2014 με θέμα : «Ενεργειακή Εξοικονόμηση» από το μέλος κ. Λαμπρίδη Μαρία.

Καινοτόμες τεχνολογίες εφαρμογών ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας

  • Συνάντηση του προέδρου της Μ.Ε. κ. Μπανιά Γιώργου, καθώς και των κ.κ. Τσακούμη Γιώργου (συνδέσμου με τη Δ.Ε.), Βλαχοκώστα Χρίστου (Β΄ αντιπρόεδρου της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ) και Γκανούλη Φίλιππου την Παρασκευή 13/2/15 στη σύσκεψη της Αντιπεριφέρειας, με θέμα : «Αξιολόγηση επενδύσεων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ : ανάλυση νομικού, περιβαλλοντικού και χωροταξικού πλαισίου – επιπτώσεις από τη λειτουργία ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στο περιβάλλον και την τοπική κοινωνία».

Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

  • Έγγραφο προς τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο του Α.Δ.Μ.Η.Ε. κ. Ιωάννη Γιαρέντη με θέμα τη σύναψη συνεργασίας ΤΕΕ/ΤΚΜ – Α.Δ.Μ.Η.Ε., με σκοπό τη δημιουργία ενός αμφίδρομου διαύλου επικοινωνίας με τον Διαχειριστή του Συστήματος (Α.Δ.Μ.Η.Ε.) για την παροχή πληροφοριών και δεδομένων (1009/13-3-2015).

Ενέργεια και Περιβάλλον

  • Έγγραφο προς το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρη με θέμα τις δράσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου του 2015 (1655/5-6-2015).

Διαχείριση στερεών αποβλήτων

  • Έγγραφο προς τον Δήμαρχο Θέρμης κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο με θέμα : Θέσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την αεριοποίηση της βιομάζας (1485/23-4-2015).
  • Έγγραφο προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη με θέμα : Τοποθέτηση – Σχόλια σχετικά με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (2158/12-6-2015).

Κλιματική Αλλαγή: Προσαρμογή και Ανάσχεση

  • Έγγραφο προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη με θέμα : Θέσεις ΤΕΕ/ΤΚΜ για την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (4281/10-12-2015).

Ομάδες Εργασίας

  • «Σύνταξη εγχειριδίου για τη σωστή συντήρηση και διαχείριση των Φ/Β πάρκων ισχύος έως 500 ΚW» με μέλη τους Γ. Κατσαρός (HM), Μ. Δαμιανίδης (ΗΜ), Μ. Τόλης (ΗΜ), Ν. Μανές (ΜΜ) (σε εξέλιξη).
  • «Διαχείριση Αποβλήτων στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» με μέλη τους Π. Ψωνόπουλος (ΜΜ) – Συντονιστής, Γ. Πετρίδης (ΧΜ), Δ. Σαρηγιάννης (ΧΜ), Ε. Παπαχρήστου (ΠΜ), Χ. Αχίλλας, X. Βλαχοκώστας (ΜΜ) (με Αναπλ. Μέλος: Γ. Μπανιάς (ΜΜ)), I. Ζαρκάδας (Περ. Μ.) (με Αναπλ. Μέλος: Ε. Χάνδακας (ΧΜ)), Κ. Πούλιος (ΠΜ), Ε. Μπακιρτζή (ΠΜ) (σε εξέλιξη).

Εκδηλώσεις

  • Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
    Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015), διοργανώθηκε εκδήλωση σε συνεργασία με τη Μ.Ε. Αρχιτεκτονικών Θεμάτων και συνεργαζόμενους φορείς τους : Δ. Θεσσαλονίκης, ΦΟΔΣΑ, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Students for Sustainability του MSc in Environmental Management and Sustainability, Φίλοι του Δάσους.Πραγματοποιήθηκαν δύο δράσεις : η πρώτη, με τίτλο «Το περιβάλλον σε βάζει στο παιχνίδι», η οποία απευθυνόταν σε μαθητές δημοτικού και η δεύτερη, με τίτλο «“Green Concert”– “Έκθεση φωτογραφίας Εcothess: Περιβάλλον και άνθρωπος”», μετέδωσε μέσω της τέχνης – μουσικής και φωτογραφίας – το μήνυμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε Θεσσαλονικείς κάθε ηλικίας και επισκέπτες της πόλης.
  • Διοργάνωση ενός Renovation Workshop στα πλαίσια του European Sustainable Energy Week σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης ΙΝΖΕΒ με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με στόχο τη συνεργασία των συμμετεχόντων μηχανικών για τη σωστή και την αποτελεσματική εφαρμογή προτύπων και τεχνικών καθώς και την αποδοτική χρήση των υλικών με σκοπό τη βέλτιστη ριζική ενεργειακή ανακαίνιση των κτιρίων (ΤΕΕ/ΤΚΜ, 19/06/2015).
  • Συμμετοχή του προέδρου της ΜΕ ως εκπροσώπου του ΤΕΕ/ΤΚΜ στο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Natural Gas and LNG : New Developments in the Southeastern Europe Market» (Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, 26/1/2016).

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  • Αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για έργα Ενέργειας και Περιβάλλοντος
  • Αστική Βιώσιμη Ανάπτυξη (σε συνεργασία με τη ΜΕ Χωροταξίας)

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΜΕΕΠ προτείνεται η οργάνωση των εξής σεμιναρίων μικρής διάρκειας:
Σεμινάριο 1: Σύνταξη Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Σεμινάριο 2: Σύνταξης Εκθέσεων βιωσιμότητας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
Σεμινάριο 3: Το πρότυπο διαχείρισης ενέργειας ISO 50001

Άλλες Δράσεις

I. Διασύνδεση ΜΕ με σχετικούς φορείς
II. Ανάπτυξη συστήματος διαδικτυακής επικοινωνίας/εξωστρέφειας
III. Ανάπτυξη ενημερωτικών φυλλαδίων σε θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος

Παρουσίαση του προέδρου της ΜΕ ως εκπροσώπου του ΤΕΕ στο διεθνές συνέδριο του MESAEP
Περίληψη

Παρουσίαση

Προγραμματισμός