Search
Close this search box.

Κ. Γιουτίκας: Αποκαθιστούμε την περιοχή των βυρσοδεψείων – Αποδίδουμε στη Θεσσαλονίκη το δυτικό της παράκτιο μέτωπο

*Του Κώστα Γιουτίκα, Πολιτικού Μηχανικού, Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος  συμπίπτει φέτος με την έναρξη υλοποίησης  της  στρατηγικής επιλογής  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την εξυγίανση, ανάπλαση, ανάδειξη και σύνδεση του δυτικού  παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης με τον αστικό κορμό της πόλης.

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια επίμονης προσπάθειας  για την έκδοση

των απαραίτητων εγκρίσεων από  δύο υπουργεία  και έξι φορείς,  την ολοκλήρωση των  προγραμματικών  συμφωνιών με τους δήμους Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα, καθώς και του διεθνούς διαγωνισμού, τις επόμενες μέρες ξεκινούν οι εργασίες της πρώτης φάσης,  για την εξυγίανση  και αποκατάσταση του εδάφους και του υπεδάφους,  από το  πλέον περιβαλλοντικά επιβαρυμένο σημείο, την   περιοχή των βυρσοδεψείων.

Πρόκειται για μια έκταση  600 στρεμμάτων  επιβαρυμένη από βαρέα μέταλλα, βιομηχανικά απόβλητα και υγρά λύματα άγνωστης προέλευσης, που όπως επιβεβαιώσαμε και στην πρόσφατη αυτοψία με τον ανάδοχο παρουσιάζει  την τραγική εικόνα ενός απέραντου σκουπιδότοπου.

Στο πλαίσιο της εμβληματικής παρέμβασης που επιχειρούμε,  στις αμέσως προσεχείς ημέρες , θα απομακρυνθούν λάσπες, φερτά υλικά, μπάζα, λάστιχα, πλάκες αμιάντου,  και εγκαταλελειμμένα δοχεία (βαρέλια, σακιά και πλαστικά) με υλικά που χρησιμοποιούσαν οι βυρσοδέψες.

Ακολούθως, προβλέπεται καθαρισμός των υπόγειων υδάτων in situ. Ειδικά κοντέινερ με αντλίες θα συγκεντρώνουν τα υπόγεια ύδατα, θα τα καθαρίζουν και θα τα επαναφέρουν στο υπέδαφος.

Έχω μάλιστα ζητήσει από τον ανάδοχο  συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε με ειδικές εδαφολογικές διαμορφώσεις και πυκνές δενδροφυτεύσεις, όπου είναι δυνατές, να αποτρέψουμε την επιστροφή στη σημερινή άθλια κατάσταση της περιοχής που θα αποκατασταθεί, συνδυάζοντας τη δυνατότητα επισκεψιμότητας  της από πεζούς και  ποδηλάτες.

Σε συνδυασμό με την εξυγίανση και διευθέτηση  των εκβολών του ρέματος του Δενδροποτάμου,  μέσω της σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου του Δενδροποτάμου και περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης με τον βιολογικό καθαρισμό της Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, –  ένα ιδιαίτερης αναγκαιότητας έργο που συγχρηματοδοτούν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η ΕΥΑΘ ΑΕ- , μεταβάλλουμε άρδην τη σημερινή εικόνα υποβάθμισης, βελτιώνοντας ουσιαστικά  την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Το στρατηγικό μας πλάνο, προβλέπει εξυγίανση και ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου, των παλιών βυρσοδεψείων και λειτουργική ένωση με τις υπερτοπικές χρήσεις της οδού 26ης Οκτωβρίου, πύλη 16 ΟΛΘ, πύλη 8 ΟΛΘ, Porto Center, Porto Pallas, Μουσείο Ύδρευσης, παλιά σφαγεία, FIX, νέο κτίριο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ξενοδοχείο Met και «Λιμάνι Center».

Στόχος μας είναι η ευρύτερη αυτή  περιοχή που βίωσε την εγκατάλειψη επί πολλά χρόνια πλέον να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητας όλων των Θεσσαλονικέων.

Στην ίδια στόχευση εντάσσεται  ο εκτεταμένος  καθαρισμός των εκβολών του ποταμού Λουδία από φερτά υλικά και προσχώσεις με τη χρήση ειδικού βυθοκόρου σκάφους, στον οποίο προχωρήσαμε το 2020, απελευθερώνοντας τη νοητή υδάτινη δίοδο προς τη θάλασσα, παρέχοντας  παράλληλα  νέες δυνατότητες στους παράκτιους αλιείς  και τους οστρακοκαλλιεργητές της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας  για την άσκηση των επαγγελματιών  τους δραστηριοτήτων. Ας σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή των εκβολών του Λουδία παράγονται κάθε  χρόνο 10.000 τόνοι μυδιών και οστράκων, που ως επί το πλείστον εξάγονται σε αγορές της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Η ίδια φιλοσοφία διακατέχει και την πρωτοβουλία μας που είναι σε εξέλιξη,  για τον καθαρισμό της ακτογραμμής και της θαλάσσιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου από πλαστικά  απορρίμματα. Πρόκειται για την πιο εκτεταμένη και πιο  ολοκληρωμένη δράση των τελευταίων ετών, από τη Χαλάστρα, τις εκβολές του Λουδία και το Δέλτα του ποταμού Αξιού, μέχρι την Πιερία και τις  Αλυκές  Κίτρους. Ήδη  συλλέξαμε και απομακρύναμε από τη θάλασσα και τις ακτές, περισσότερα από 500 πλαστικά βαρέλια και πάνω από 70  τόνους κατεστραμμένων πλαστικών διχτυών!

Ο τεράστιος αυτός όγκος πλαστικών απορριμμάτων που  βιοδιασπώνται με τρομακτικά αργούς ρυθμούς και πολυεπίπεδες αρνητικές συνέπειες,  θα μεταφερθεί  το επόμενο διάστημα σε ειδικές μονάδες ανακύκλωσης.

Αποκαθιστούμε την περιβαλλοντική ισορροπία  και συνδέουμε τη Θεσσαλονίκη, με το ξεχασμένο  και υποβαθμισμένο επί δεκαετίες τμήμα της, που είναι  όμως  καθοριστικό και αναγκαίο για την ορθολογική της ανάπτυξη.

Χάρτης των παρεμβάσεων που θα γίνουν: