Search
Close this search box.

Ανασυγκρότηση: Εκλογές ΤΕΕ – Η επιλογή θα είναι των μηχανικών!

Του Δημήτρη Μήτρου*

Στην τοποθέτησή μου στη τελευταία συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου για αυτή τη θητεία, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5/10 στην Αθήνα, έθιξα ορισμένα κακώς κείμενα που δεν συνάδουν με τη λειτουργία ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού φορέα εκπροσώπησης επιστημόνων:

1. Δεν τηρήθηκε η κείμενη νομοθεσία για τη συχνότητα των συνεδριάσεων του ανωτάτου οργάνου διοίκησης του ΤΕΕ, της Αντιπροσωπείας του, η οποία ελέγχει τα πεπραγμένα του προέδρου και της διοικούσας επιτροπής του. Αυτό θα πρέπει να το εξετάσει το εποπτεύον υπουργείο που είναι υπεύθυνο για την τήρηση της νομιμότητας των αποφάσεων της διοικούσας επιτροπής.

2. Οι διαδικασίες επιλογής των εκπροσώπων του επιμελητηρίου σε φορείς και ασφαλιστικά ταμεία παρέμειναν στη λογική της εξυπηρέτησης των ημετέρων. Παρά τα διαρκή αιτήματά μας καμία ενέργεια δεν έγινε από την πλευρά του συναδέλφου Στασινού για τη δημιουργία αξιοκρατικών διαδικασιών με δημόσιες προσκλήσεις. Μονίμως λαμβάναμε την απάντηση από το συνάδελφο πρόεδρο “έτσι πάντα γινόταν στο ΤΕΕ δεν το ξεκίνησα εγώ”.

3. Οι θεματικές μόνιμες επιτροπές του τεχνικού επιμελητηρίου δεν συστάθηκαν καν σε αυτή τη θητεία. Οι περισσότερες προτάσεις ή οι θέσεις που κατά καιρούς εκφράζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, σωστές ή όχι, δεν προέρχονται από διαδικασίες σύνθεσης απόψεων του επιμελητηρίου και είναι αγνώστου προελεύσεως.

4. Την πολυσέλιδη επερώτηση που καταθέσαμε από την αρχή αυτής της θητείας για τα γεγονότα της τράπεζας Αττικής, παρά τη δημόσια δέσμευσή του (που έκανε πολλές φορές μετά από οχλήσεις μας σε κάθε μια από τις λιγοστές συνεδριάσεις της Αντιπροσωπείας) ότι θα μας απαντήσει γραπτώς, ουδέποτε το έπραξε. Αλήθεια η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για το περιεχόμενό της?

5. Η πρόσφατη κατάρριψη από το ΣΤΕ του απαράδεκτου Νόμου Κατρούγκαλου, που αφάνισε χιλιάδες τεχνικών γραφείων και εταιρειών, είναι μια δικαίωση για τον κλάδο, παρόλα αυτά η κρίση ως συνταγματικής της ενοποίησης των ταμείων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δημευμένα αποθεματικά των μηχανικών, θα πρέπει να δρομολογήσει νέες δικαστικές ενέργειες του ΤΕΕ, σε Ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο.

6. Τέλος ρώτησα τον πρόεδρο με ποια διαδικασία θα ανταποκριθεί το ΤΕΕ στην υποχρέωση που ανέλαβε για τη σύνταξη ειδικού χωροταξικού σχεδίου για το Μάτι και εισέπραξα στην αρχή μια αναίτια λεκτική επίθεση και στη συνέχεια μας ανέπτυξε ένα -κατά τη γνώμη μου- γενικόλογο πλάνο.

Το συμπέρασμά μου σαν σύνοψη αυτής της θητείας, ενόψει και των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου είναι ότι επειδή λόγω της πολιτικής συγκυρίας η ΔΚΜ θα ενισχυθεί για λόγους άσχετους από το έργο του προέδρου και των συνεργατών του στο ΤΕΕ και η ΔΗΣΥΜ η κομματική παράταξη του ΚΙΝΑΛ, είναι σίγουρο ότι θα συνεργασθεί μαζί του μετεκλογικά, όσες και όσοι θέλετε ένα σύγχρονο ΤΕΕ με διαφανείς διαδικασίες θα πρέπει να συμμετάσχετε στις εκλογές γιατί αν αποδυναμωθούν οι φωνές που τους ασκούν έλεγχο, τα πράγματα θα χειροτερεύσουν σε ότι αφορά τη λειτουργία του φορέα.

Όσοι συνάδελφοι μηχανικοί θεωρείτε ότι δεν αξίζει τον κόπο να σπαταλήσετε μια ώρα για αυτό το φορέα και να ψηφίσετε (είναι δωρεάν δεν πληρώνετε για να ασκήσετε το εκλογικό δικαίωμά σας) σκεφθείτε μόνο ότι τα επόμενα χρόνια για να δουλέψετε θα πρέπει να είστε υποχρεωτικά μέλη του , να πληρώνετε ετήσια συνδρομή και να χρησιμοποιείτε τα ηλεκτρονικά συστήματά του.
Η επιλογή είναι δική σας!

*Ο Δημήτρης Μήτρου είναι μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και της Διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ και επικεφαλής του συνδυασμού της συμμαχίας των ανεξάρτητων παρατάξεων Ανασυγκρότηση Μηχανικών- ΔΥΝΑ.ΜΗ- Πρωτοβουλία Μηχανικών, για τα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΚΜ στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.