Search
Close this search box.

Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ) – Δύναμη ευθύνης και σταθερότητας

Οι εκλογές του ΤΕΕ, στις 3 Νοεμβρίου του 2019, διεξάγονται σε μια συγκυρία κομβική για τον τεχνικό κόσμο και το σύνολο του κατασκευαστικού κλάδου.

Ειδικά για το ΤΕΕ/ΤΚΜ, αποτελούν έναν βατήρα ενίσχυσης και επιτάχυνσης ενός πολυσχιδούς έργου που έχει να επιδείξει το Τμήμα τα τελευταία χρόνια, σε όλους τους τομείς:

Από την εντατική ενασχόληση με  τις συνθήκες και το θεσμικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού, ως της πρωτόγνωρες για το Τμήμα δράσεις υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης των ανέργων συναδέλφων. Από την ανάδειξη του επιχειρείν και της καινοτομίας ως πεδίων διεξόδου από την κρίση, μέχρι τις θεσμικές παρεμβάσεις σε ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας και της υλοποίησης υποδομών απαραίτητων για το κοινωνικό σύνολο στην κεντρική Μακεδονία και στη χώρα συνολικά.

Η επιβεβαίωση της ΔΚΜ ως πρώτης δύναμης μεταξύ των μηχανικών, θα αποτελέσει την ώθηση που χρειάζεται ο κλάδος στην κεντρική Μακεδονία, για να επιδιώξει τα μέγιστα οφέλη με τον ίδιο και ακόμα πιο εντατικό ρυθμό, σε  μια κρίσιμη, μεταβατική περίοδο.

Ένα φαινόμενο απότοκο της οικονομικής και κοινωνικής κρίση των τελευταίων ετών, είναι το διπλό «βάρος» που κλήθηκε να βιώσει και να σηκώσει ο Έλληνας Μηχανικός.

Αντιμετωπίζοντας τα αυξημένα προβλήματα που εξακολουθούν να δυσχεραίνουν ιδιαίτερα την άσκηση του επαγγέλματος, καλείται να βρεθεί εκ  νέου στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας ανάταξης της χώρας, να πρωταγωνιστήσει στην θεμελίωση μιας νέας αναπτυξιακής προοπτικής για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Η μείωση της επαγγελματικής ύλης, η υπερβολική αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, η πολυνομία και οι συνεχείς αλλαγές -συχνά αντικρουόμενων- νομοθετημάτων, είναι κάποια από τα σημαντικότερα προβλήματα που χαρακτηρίζουν την τελευταία 10ετία. Τα παραπάνω έχουν οδηγήσει πολλούς συναδέλφους στην αναστολή της άσκησης του επαγγέλματος , ή ακόμα και στην έξοδο από την χώρα, ενώ το γενικευμένο κλίμα απογοήτευσης επέφερε αρνητική επίδραση στη διάθεση για ενεργό συμμετοχή.

Αυτός ο τεχνικός κόσμος, δικαιούται και έχει ανάγκη να καταστήσει σαφή τη σημασία  του ΤΕΕ ως φορέα συλλογικής εκπροσώπησης των μηχανικών. Να αναδείξει τον ουσιαστικό ρόλο του στην προάσπιση του κύρους των μελών του και στην βελτίωση του οικονομικού και επαγγελματικού πλαισίου του κλάδου.

Στόχος μας είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση  των μηχανικών στις εκλογές του ΤΕΕ για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους, ώστε όλοι μαζί να δυναμώσουμε την φωνή του Επιμελητηρίου και να πετύχουμε την δυνατόν καλύτερη και δημοκρατικότερη εκπροσώπηση στα όργανα.

Η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών από το 1974 που ιδρύθηκε αποτελεί την δύναμη ευθύνης που εγγυάται την σταθερότητα της λειτουργίας του Επιμελητηρίου και την εκπλήρωση του θεσμικού του ρόλου. Η Δ.Κ.Μ. πιστεύει στην δημοκρατία, στον ελεύθερο και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό, στην αξιοκρατία σε επιστημονικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο και στην ελεύθερη οικονομία. Αυτονόητα αποκρούει και καταδικάζει κάθε παραβίαση των παραπάνω αρχών.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολεί την παράταξή μας και πιστεύουμε ότι θα δώσει λύση στην βελτίωση των συνθηκών της άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού είναι η Αναπτυξιακή πολιτική της χώρας και η προσέλκυση επενδύσεων. Είναι απαραίτητο να δομηθεί ένα σύστημα κινήτρων με μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών ώστε να γίνει η χώρα μας ελκυστική σε επενδύσεις, σε συνδυασμό με την ασφάλεια δικαίου.

Σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη έχει η επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας η οποία θα οδηγήσει στη βελτίωση της επαγγελματικής καθημερινότητας μεγάλου αριθμού συναδέλφων που δραστηριοποιούνται στο ελεύθερο επάγγελμα. Ήδη η θεσμοθέτηση της αναστολής του ΦΠΑ στην οικοδομή είναι σε θετική κατεύθυνση. Παράλληλα, το πρόβλημα της  πολυνομίας  και της γραφειοκρατίας που τη συνοδεύει, απαιτεί δυναμική επίλυση μέσω κωδικοποίησης της πολεοδομικής νομοθεσίας της νομοθεσίας  που διέπει τα δημόσια έργα και η απλούστευση των διαδικασιών .

Σχετικά με τα δημόσια έργα και τις μελέτες, σοβαρό πρόβλημα αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια η μεγάλη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι ιδιαίτερα υψηλές εκπτώσεις που προσφέρονται από τους συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων, θέματα τα οποία, όπως είναι ευνόητο, είναι αλληλένδετα.

Θεωρούμε απολύτως απαραίτητη την αύξηση του ΠΔΕ και την προσπάθεια εξεύρεσης θεσμικής λύσης για την συγκράτηση των εκπτώσεων,οι οποίες έχουν σοβαρές συνέπειες στηνποιότητα των παραγόμενων μελετώνκαι έργωνμε επακόλουθες επιπτώσεις στο φυσικό και κοινωνικό  περιβάλλον.

Σοβαρός  παράγοντας που επιτείνει το πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δημοσίου. Ολιγάριθμοι και απαξιωμένοι μηχανικοί με τη Δαμόκλειο Σπάθη ποινικών ευθυνών, προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, πολλές φορές χωρίς τα απαιτούμενα τεχνικά μέσα. Απαιτείται να συνεχιστεί  ο εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών του Δημοσίου, αναβάθμιση του ρόλου και αναγνώριση της προσφοράς των Διπλωματούχων  Μηχανικών, αξιοκρατίακαι εξορθολογισμός των ελεγκτικών σταδίων και μηχανισμών.

Η Δ.Κ.Μ. έχει προσφέρει πολλά στους συναδέλφους Έλληνες Μηχανικούς και συνεχίζει ακατάπαυστα, ιδίως τα τελευταία χρόνια, μέσα από τη συμμετοχή των εκλεγμένων αντιπροσώπων στα όργανα διοίκησης του Τ.Ε.Ε., στους επιστημονικούς συλλόγους αλλά και σε φορείς, όπως το = Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. Αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί, με τη συμμετοχή όλων μας και με οδηγό τις αρχές και τις αξίες της παράταξης, για να φέρουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Όλοι μαζί, αντιπρόσωποι – μέλη – ψηφοφόροι, αποδεικνύουμε τη θέληση των Μηχανικών να βελτιώσουμε τους όρους άσκησης του επαγγέλματος και να επιδιώξουμε μια νέα αναπτυξιακή πορεία για τη χώρα.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού  απαιτείται η συμμετοχή όλων μας και ο πανελλαδικός συντονισμός για περισσότερες και καλύτερες δράσεις για το κοινό καλό των Μηχανικών.

Αφετηρία, θα είναι η συμμετοχή και η ψήφος εμπιστοσύνης στην Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών, στις 3 Νοεμβρίου!