Search
Close this search box.

Διπλωματική Εργασία Α.Ξηροτύρη: Η πορεία  του  κλάδου  των  κατασκευών, η συμβολή στην ανάπτυξη και οι προοπτικές ανάκαμψης από την κρίση

Στις αρχές του 2020 η  συνάδελφος Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη, πρώην μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ, αλλά και πρώην Βουλευτής, μας έθεσε υπόψη την διπλωματική εργασία που εκόνησε   στα πλαίσια του μεταπτυχιακού της στο ΕΚΠΑ για τη «Διοίκηση Οικονομικών Μονάδων με κατεύθυνση το Στρατηγικό Μάνατζμεντ».

Τα κύρια θέματα που μελετώνται στην   Εργασία της αυτή  είναι: «Η  πορεία του τομέα των κατασκευών και των επιχειρήσεών του, η πολύπλευρη συμβολή του στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας, τα χρονίζοντα προβλήματα, που επιδεινώθηκαν με την οικονομική κρίση, όπως και οι  προοπτικές και προτάσεις για την πορεία ανάκαμψης αυτών».

Φιλοξενούμε σήμερα, την εν λόγω εργασία, ως μια ακόμα αξιόλογη “φωνή” στον διάλογο για τους τρόπους ανάκτησης θετικού αναπτυξιακού πρόσημου για την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα στο πεδίο της ανάκαμψης του κατασκευαστικού κλάδου. Κι αυτό διότι οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την κρίση της πανδημίας, καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική  την ανάγκη ανάδειξης “εργαλείων” ώθησης της ανάπτυξης σε μια οικονομία που δέχτηκε το ισχυρό πλήγμα των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης και των μέτρων αντιμετώπισής της, ακριβώς την περίοδο που είχε αρχίσει αναθαρρεί μετά την μακροχρόνια οικονομική κρίση.

Η ίδια η κ. Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη, στην περίληψη του πονήματός της, επισημαίνει τα εξής:

Ο τομέας των κατασκευών από την εποχή του Χαρ. Τρικούπη, 1880 αποτελεί σταθερά ένα στρατηγικό τομέα, κινητήριο μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη και την τεχνολογική πρόοδο, αλλά και την κοινωνική συνοχή και ευημερία της χώρας.

Συμβάλλει καθοριστικά στην ισόρροπη ανάπτυξη και στην απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού όλων των βαθμίδων, κυρίως με τις πολλαπλασιαστικές ωφέλειες των Τεχνικών Έργων Υποδομών και Κατοικίας, που υλοποιεί και τη σύνδεσή του με πολλούς άλλους κλάδους και επαγγέλματα. Ως εκ τούτου η συμμετοχή των κατασκευών είναι η καθοριστική στην διαμόρφωση των τάσεων και μεγεθών της οικονομίας, με ένα υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης, μεγάλη προστιθέμενη αξία και συμβολή στο ΑΕΠ, σημαντικές επενδύσεις και ποσοστό απασχόλησης.

Στην δεκαετία της κρίσης οι δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες και η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή  είχαν συγκριτικά τη δυσμενέστερη επιρροή στην πορεία του κατασκευαστικού κλάδου και των επιχειρήσεών του. Μεγάλη ήταν η μείωση πλέον του 50%, στην προστιθέμενη αξία, στην αποσχόληση και στις επενδύσεις και κατακόρυφη η πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα.

Πάρα ταύτα ο κατασκευαστικός τομέας εξακολουθεί να έχει σημαντική θέση στην ελληνική οικονομία και να αποτελεί βασικό μοχλό για μία  Ισόρροπη Ανάπτυξη της χώρας.

Στην κατευθυνση αυτή, μετά την ανάλυση όλων των βασικών μεγεθών γίνεται προσπάθεια  να διερευνυθούν οι προοπτικές και οι δυνατότητες ανάπτυξής του στο επίπεδο του σχεδιασμού των κατασκευών και των αναγκαίων ρυθμίσεων που θα δώσουν λύσεις μακροχρόνιας προοπτικής και οι συνέργειες με συναφείς τομείς,  ώστε να εντοπισθούν οι δραστηριότητες και οι επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη του κλάδου και στην αναβάθμιση της συμβολής του στην μεγένθυνση της  οικονομίας.

Συμπεραίνεται ότι σε μία δύσκολη πορεία ανάκαμψης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ο κατασκευαστικός κλάδος πρέπει να αξιοποιήσει την μεγάλη του εμπειρία  και τεχνογνωσία, να ξεπεράσει τα χρονίζοντα προβλήματά του και με νέες δραστηριότητες, χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία να συμβαδίσει σε αυτήν την πορεία ανάκαμψης, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί  οργανικό κλάδο της Οικονομίας και Ανάπτυξης της χώρας.

Δείτε ολόκληρη τη διπλωματική εργασία και τα συμπεράσματα που προκύπτουν ΕΔΩ