Search
Close this search box.

Παραγωγική ανασυγκρότηση και Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης στην πράξη και όχι στα λόγια.

του Ιωάννη Κ. Τσιτσόπουλου*

Μετά την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τα start ups, για την ανάδειξη του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, το οποίο σημειωτέον ακόμη δεν έχει λάβει σάρκα και οστά πέντε χρόνια μετά την έναρξη των μνημονίων, οι νέες λέξεις καραμέλα των πολιτικών και των ‘’οικονομικών’’ τηλεσχολιαστών της χώρας είναι «παραγωγική ανασυγκρότηση» και «εθνικό σχέδιο ανάπτυξης»  προκειμένου να αξιοποιήσουμε τα 35 δις. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το ζήσαμε κατά κόρον τόσο στις εκλογές του Ιανουαρίου, όσο στις πρόσφατες εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Για την κυβέρνηση της αριστεράς, η πρώτη προσπάθεια του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μετουσιωθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση σε ουσιαστική πολιτική ανάκαμψης της οικονομίας, απέτυχε πλήρως. Η δημιουργία αυτόνομου υπουργείου με τον ομώνυμο τίτλο και επικεφαλής τον κ. Λαφαζάνη(!!) (εν συνεχεία τον κ. Σκουρλέτη), αποδείχθηκε μία τρύπα στο νερό, αφού το αποτέλεσμα ήταν η πλήρης αδράνεια και στασιμότητα σε όλους τους τομείς.

Ίσως για αυτό το λόγο στη νέα κυβέρνηση το υπουργείο δεν υφίσταται.

Ωστόσο, το ζητούμενο είναι κατά πόσο θέλουμε πραγματική παραγωγική ανασυγκρότηση και πως μπορούμε να την πετύχουμε. Και αν επιδιώκουμε η χώρα να γεμίσει φουγάρα όπως δήλωσε πρόσφατα η νέα Υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδια για τη βιομηχανία, κα. Τζάκρη, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψουμε αντιλήψεις που αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια αυτή.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση προϋποθέτει την εφαρμογή μία πολιτικής:

α) φιλικής στην επιχειρηματικότητα και τις βιώσιμες αναπτυξιακές επενδύσεις με ανθρωποκεντρική διάσταση, βασισμένες στη δημιουργία, στην καινοτομία, στον εξωστρεφή προσανατολισμό, και στη διαρκή εξέλιξη στο νέο τοπίο που διαμορφώνει η νέα οικονομία της γνώσης με κέντρο αναφοράς  τις επιχειρήσεις. Χρειαζόμαστε τις επιχειρήσεις γιατί  αυτές είναι που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία. Να δημιουργήσουν πλούτο. Να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης.

β) προσηλωμένης στις μεταρρυθμίσεις για τη διοικητική ανασυγκρότηση και το  μετασχηματισμό του κράτους από άκρως πελατειακό και γραφειοκρατικό  σε άκρως λειτουργικό, ωφέλιμο για τους πολίτες και ευέλικτο,  με έμφαση στις δομές στήριξης της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και στη θέσπιση επαρκούς νομοθετικού πλαισίου.

Ξεκινώντας από την εκπαίδευση. Συνεχίζοντας στη δημιουργία κέντρων ενημέρωσης. Δημιουργώντας έναν Οργανισμό υποστήριξης των επιχειρήσεων. Νομοθετώντας ειδικά κίνητρα για την είσοδο των νέων στον επιχειρηματικό στίβο. Χρηματοδοτώντας φρέσκες καινοτόμες ιδέες από νέους επιστήμονες. Υιοθετώντας νέα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, Ολοκληρώνοντας τη μεταρρύθμισης για τις άδειες λειτουργίας των επιχειρήσεων. Στηρίζοντας τις start up και γενικότερα τη νεανική επιχειρηματικότητα. Υλοποιώντας τη συντονισμένη εποπτεία της αγοράς, τις αποκρατικοποιήσεις, τη δημιουργία δομών ενημέρωσης των επιχειρήσεων για θέματα χρηματοδότησης, τη μεταφορά πρακτικών και τεχνογνωσίας από άλλες χώρες της ΕΕ για τη διαδοχή των επιχειρήσεων, κ.α. αντίστοιχα μέτρα.

γ) δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών και της εφαρμογής μίας νέας πολιτικής χωροταξίας με έμφαση στην άμεση ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και με επικεφαλής υπεύθυνο τον τεχνικό κόσμο της χώρας.

δ) ανάδειξης μία νέας κουλτούρας για το επιχειρείν, την αξιοποίηση των παραγωγικών συντελεστών της χώρας και την ιδιωτική πρωτοβουλία με τη συνεργασία όλων των επιχειρηματικών και αναπτυξιακών φορέων της χώρας.

ε) εξυγίανσης του μοντέλου λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ενδυνάμωσης του κομβικού του ρόλου στην ανάπτυξη και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Η νέα στροφή της κυβέρνησης στον ευρωπαϊκό ρεαλισμό, είναι σημάδι θετικής κατεύθυνσης. Αρκεί να συνεχίσει στην ίδια πορεία.

Όσο για το Εθνικό Σχέδιο ανάπτυξης, δεν απαιτείται κάτι νέο. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε πληρώσει αδρά πληθώρα μελετών για την Ελλάδα του 2020 (ΚΕΠΑ, ΙΟΒΕ, Μackinsey, YOSMA, κ.λ.π.). Ακόμη και το νέο ΕΣΠΑ που εγκρίθηκε αποτελεί το στρατηγικό σχέδιο που προτάσσει τις αναγκαίες πολιτικές για την ανάπτυξη. Παράλληλα, όλοι φορείς της χώρας έχουν υποβάλλει ολοκληρωμένες προτάσεις για τον τομέα ευθύνης τους τις οποίες βαρέθηκαν να επαναλαμβάνουν στους υπευθύνους.

Με λίγα λόγια . Όχι άλλα σχέδια. Ας εφαρμόσουμε αυτά που υπάρχουν. Τόσο απλά.

Και κάτι ακόμα. Συνεργασία , Σύνθεση, Συνεννόηση όλων των υγειών δυνάμεων της χώρας για τον πολλαπλασιασμό του αποτελέσματος.

*Ο Ιωάννης Κ. Τσιτσόπουλος είναι Διπλωματούχος ΑΤΜ- Ερευνητής (MBA, Msc, Dip.CMI Man.), ειδικός σε θέματα διαχείρισης προγραμμάτων και έργων επιχειρηματικότητας & καινοτομίας.