Search
Close this search box.

Το CERN και η συνεργασία με την “Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης”

του Τάσου Τζήκα*

Tzhkas1Τον Δεκέμβριο του 2014, υπογράφηκε στη Γενεύη μια σημαντική συμφωνία ανάμεσα στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης και το CERN, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας, με σκοπό τη διάχυση των τεχνολογιών του, στην Ελλάδα.
Το CERN ιδρύθηκε το 1954 από 12 ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό να αποτελέσει έναν παγκόσμιας εμβέλειας ερευνητικό οργανισμό, προσανατολισμένο στη διερεύνηση της βασικής δομής του Σύμπαντος. Είναι η μεγαλύτερη πλανητική συμμαχία στον τομέα της  σωματιδιακής έρευνας στην οποία συμμετέχουν φυσικοί, μηχανικοί, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από όλο τον κόσμο.
Στην προσπάθεια του το CERN να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα της δημιουργίας του Σύμπαντος, κατέληξε τελικά να είναι μια γεννήτρια τεχνολογίας όχι μόνο στο χώρο της ατομικής φυσικής, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς όπως είναι η μικροηλεκτρονική, η μηχανολογία, η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες, η ιατρική, οι βιομηχανικές απεικονίσεις και η τεχνολογία υλικών. Και οι τομείς βέβαια αυτοί, είναι ένα μόνο υποσύνολο του πλήθους των επιστημονικών καινοτομιών που παράγονται από το CERN παράλληλα με τη βασική κατεύθυνση της έρευνας και για τις ανάγκες της βασικής έρευνας.

Το ζητούμενο τα τελευταία χρόνια, για τους ανθρώπους που χαράσσουν  τις πολιτικές του Ερευνητικού Κέντρου της Γενεύης, είναι το πως θα καταφέρουν να επιστρέψουν στις κοινωνίες των κρατών-μελών και στην αγορά τις παράλληλες αυτές τεχνολογίες. Πως θα συμβάλουν στην μετεξέλιξη αυτών των τεχνολογιών σε εμπορεύσιμα προϊόντα, που θα παράγουν πλούτο για τις εθνικές οικονομίες.
Η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο πάρκο επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα και ιδρύθηκε το 2001 από την συμμαχία και την σύμπραξη 80 επιχειρήσεων πληροφορικής και οργανισμών της περιοχής –  που είχαν σκοπό να δημιουργήσουν στη Θεσσαλονίκη ένα κέντρο νέων τεχνολογιών και καινοτομίας.
Ανάμεσα τους συμπεριλαμβάνονται οι πιο δυναμικές επιχειρήσεις τεχνολογίας της πόλης; το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη και αρκετοί φορείς και οργανισμοί της πόλης.
Από την πρώτη ημέρα δημιουργίας της Τεχνόπολης, είχαμε όλοι μας συμφωνήσει ότι η εταιρεία θα λειτουργήσει σαν ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία του πρώτου πάρκου νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα.  Κατά τα  πρότυπα χωρών που στήριξαν την ανάπτυξη τους στις νέες τεχνολογίες.
Συγχρόνως να γίνει η «Τεχνόπολη» ένας καταλύτης και επιταχυντής  της αλλαγής του επιχειρησιακού μοντέλου της πόλης και ευρύτερα της χώρας σε μια νέα κατεύθυνση περισσότερο ψηφιακή.
Το Πάρκο δημιουργήθηκε και είναι ήδη σε λειτουργία αποδεικνύοντας τις δυνατότητες της συλλογικής και της μεθοδικής δουλειάς, αυτής της μεγάλης “παρέας’’ των Ελλήνων πληροφορικάριων, που ξεκίνησαν το επαγγελματικό τους ταξίδι στις δεκαετίες του 1980 και του 1990.
Ο στόχος συνεχίζει να είναι ο ίδιος. Να γίνει η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης η ελληνική εκδοχή του “SOPHIA ANTIPOLIS” και των Τεχνολογικών Πάρκων από την Φινλανδία, την Ιρλανδία και το Ισραήλ, μέχρι της Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία.
Η συμφωνία του CERN με την Τεχνόπολη, για τη διάδοση των τεχνολογιών του στην Ελλάδα και τη δημιουργία μια κοινής θερμοκοιτίδας στη Θεσσαλονίκη για την υποστήριξη νέων ερευνητών – επιχειρηματιών που θα χρησιμοποιούνε αυτές τις τεχνολογίες, βοηθάει την κοινή μας αποστολή να παράγουμε προϊόντα, καινοτομικά και ωφέλιμα για την κοινωνία, που θα στηρίζονται στην γνώση και στην έρευνα.
Η συνεργασία του CERN με την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης είναι ένα στοίχημα μεταφοράς τεχνογνωσίας και εξωστρέφειας από το οποίο θα κερδίσουν η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Ελλάδα ολόκληρη.

Tzhkas*Ο Τάσος Τζήκας είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της “Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης” και πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ

 

 

 

 

 

 

 

Τα επώνυμα άρθρα απηχούν τις γνώμες και τις απόψεις των συντακτών τους και όχι υποχρεωτικά τις θέσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ