Search
Close this search box.

Δασικοί χάρτες “εν Ελλάδι”

των Κυριακής Διαβολίτση, τοπογράφου μηχανικού και Στέργιου Διαμαντόπουλου, δασολόγου

Η  σύνταξη, ανάρτηση και κύρωση των Δασικών Χαρτών της χώρας μας είναι ένα από τα σπουδαιότερα θέματα της σύγχρονης ελληνικής πολιτείας για πολλούς λόγους, με σπουδαιότερους:

  • Την καταγραφή και αποτύπωση της δημόσιας και μη δημόσιας περιουσίας
  • Την  απογραφή και προστασία του φυσικού μας πλούτου και της βιοποικιλότητας
  • Την  έγκαιρη και έγκυρη δήλωση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου στο πλαίσιο της κτηματογράφησης

Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε 34 Διευθύνσεις Δασών σε όλη τη χώρα. Η όλη διαδικασία ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου 2017 και μετά από πολλές παρατάσεις ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, δηλαδή εννέα (9) μήνες μετά.

Σύμφωνα με την ΕΚΧΑ Α.Ε υποβλήθηκαν 110.411 αντιρρήσεις, από τις οποίες οι  17.111 έχουν υποβληθεί ατελώς, ενώ για 15.365 αντιρρήσεις δεν έχει πληρωθεί το αντίστοιχο τέλος.

Σε ότι αφορά τους Δήμους και την υποχρέωσή τους να οριοθετήσουν οικισμούς και οικιστικές πυκνώσεις ανταποκρίθηκαν και οι 120 Δήμοι, εκμεταλλευόμενοι τις διαδοχικές παρατάσεις που δόθηκαν.

Σύντομα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία από τις αιτήσεις των πολιτών, που υπέβαλαν αιτήματα απευθείας στη Διεύθυνση Δασών, για εξαγορά εκτάσεων ή αλλαγή χρήσης.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ άμεσα και με την πρώτη ανάρτηση αξιολόγησε και επεσήμανε την σπουδαιότητα και τη μεγάλη σημασία του θέματος και σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε.–ΚΜ, τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους και τις Νομαρχιακές Επιτροπές του, οργάνωσε ημερίδες/συναντήσεις ενημέρωσης στην Κατερίνη (26/1/2017), Θεσσαλονίκη (6/2/2017), Έδεσσα (23/2/2017) και στον Πολύγυρο (28/2/2017).

Συνέταξε το ίδιο με Ομάδα Εργασίας του σχετικό κείμενο προτάσεων επίλυσης θεμάτων που παρουσιάστηκαν στη διαδικασία και ενημέρωσε τον υπεύθυνο Υπουργό κ. Φάμελλο.

Η πληθώρα των προτάσεων του ΤΕΕ/ΤΚΜ έγινε αποδεκτή και θεσμοθετήθηκαν οι προτεινόμενες λύσεις που είχαν στόχο:

  1. Την επίλυση θεμάτων εκχερσωμένων εκτάσεων
  2. Την επίλυση θεμάτων δασωμένων σήμερα εκτάσεων
  3. Τα όρια οικισμών
  4. Τη δραστική μείωση των τελών αντίρρησης
  5. Τη δραστική μείωση των τελών αλλαγής χρήσης και τέλους αναδάσωσης
  6. Την εισαγωγή αντιρρήσεων και για αναδασωτέες εκτάσεις που αμφισβητείται ο δασικούς τους χαρακτήρας
  7. Την παράταση του αρχικού χρόνου υποβολής αντιρρήσεων

 

Τέλος, έγινε δεκτή η πρόταση μας και προκηρύχτηκε, από την πολιτεία, το Σεπτέμβριο η σύνταξη των δασικών χαρτών στο υπόλοιπο 50% της χώρας.

Τώρα πρέπει άμεσα να συσταθούν οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και προφανώς να κυρωθούν οι οριστικοί Δασικοί Χάρτες.

Το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι στις αρχές Νοεμβρίου ξεκινά νέα ανάρτηση χαρτών στο 17% της χώρας, στις Περιφερειακές Ενότητες κυρίως της Κεντρικής Μακεδονίας (Πέλλα, Ημαθία, Κιλκίς, Σέρρες, Θεσσαλονίκη).

Μετά από τόσα χρόνια και πολλές προσπάθειες στη σύνταξη των δασικών χαρτών «εν Ελλάδι», επιτέλους το νερό μπήκε στο αυλάκι …

 

Η συλλογή αποφάσεων, εγκυκλίων και διατάξεων που αφορούν τους δασικούς χάρτες είναι διαθέσιμη στο https://dasarxeio.com/dasikoi_xartes-3/