Νομοσχέδιο για το δομημένο περιβάλλον: Yes we can!

/ / Γνώμες

του Δημήτρη Μήτρου-μέλους της ΔΕ/ΤΕΕ ΤΚΜ και συνδέσμου της με τη μόνιμη επιτροπή επαγγελματικών θεμάτων του τμήματος.

Διαβάζω ότι ο πρόεδρος του ΤΕΕ, δήλωσε για τη ρύθμιση του νέου νομοσχεδίου που επιτρέπει την έκδοση της οικοδομικής άδειας με ευθύνη του μηχανικού, “ότι συμφωνεί με τη φιλοσοφία της ρύθμισης, όμως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της”.

Πρόσφατα  πρόεδροι περιφερειακών τμημάτων του ΤΕΕ , έστειλαν επιστολή στον ΥΠΑΝ κ. Σταθάκη, στην οποία έγραφαν ούτε λίγο ούτε πολύ, να παραμείνει η διαδικασία όπως έχει, γιατί οι μηχανικοί λόγω μικρής επαγγελματικής εμπειρίας -λόγω κρίσης- θα υποπέσουν σε σφάλματα και θα δημιουργηθεί μια “νέα γενιά αυθαιρέτων”.

Χωρίς καμιά διάθεση λαϊκισμού, αναγνωρίζω γνήσιο προβληματισμό και αγωνία στις παραπάνω δηλώσεις και πρωτοβουλίες, όμως διαφωνώ γιατί πιστεύω ότι οι μηχανικοί μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα εκσυγχρονισμού των διαδικασιών και έχω να θέσω τα ακόλουθα ερωτήματα.

  • Καταρχήν πριν τη ψήφιση του Ν.4030 , γιατί δημιουργήθηκε η “παλιά γενιά αυθαιρέτων”, με το παλιό σύστημα?
  • Με τη λογική των προέδρων, με την κατάρρευση της οικοδομής, πολλά στελέχη -ειδικά των νέων ΥΔΟΜ- δεν έχουν και αυτά έλλειψη εμπειρίας? Το ζητούμενο είναι το ποιος θα πάρει το “μουντζούρη” των ευθυνών?
  • Με ποια στοιχεία καταλήγουν σε τόσο κρίσιμα συμπεράσματα και τα κοινοποιούν -άραγε με ποια εξουσιοδότηση – στην πολιτεία?