Search
Close this search box.

Χωρίς πλαφόν η επόμενες δημοπρασίες της ΡΑΕ για κατασκευή μονάδων ΑΠΕ

Χωρίς όριο στο μέγεθος της ισχύος που μπορεί να κατοχυρώσει ένας επενδυτής και με αύξηση της διαθέσιμης ισχύος για τα αιολικά θα πραγματοποιηθεί η επόμενη δημοπρασία για την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά, που προγραμματίζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις αρχές Δεκεμβρίου. H Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κατέληξε σε αποφάσεις για τα μεγέθη των δημοπρασιών ΑΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για τους διαγωνισμούς του Δεκεμβρίου και τις απόψεις που εξέφρασαν οι φορείς της αγοράς αλλά και την απόφαση του ΥΠΕΝ που έκανε δεκτές τις εισηγήσεις της ΡΑΕ.

Η διαθέσιμη ισχύς και οι τιμές εκκίνησης των δημοπρασιών, έχουν ως εξής:

-Μικρά φωτοβολταϊκά (ως 1 μεγαβάτ): η δημοπρατούμενη ισχύς θα είναι 94 MW και η τιμή εκκίνησης 81,71 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

-Φωτοβολταϊκά 1 – 20 MW: η δημοπρατούμενη ισχύς είναι 100 MW και η τιμή εκκίνησης 71,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

-Αιολικά 3 – 50 μεγαβάτ: η δημοπρατούμενη ισχύς είναι 229 MW και η τιμή εκκίνησης 79,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Παραμένει επίσης το όριο του 75 %, σύμφωνα με το οποίο η δημοπρατούμενη ισχύς προσαρμόζεται προκειμένου να υπερβαίνει κατά 75 % το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, ώστε να διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός.

Την ικανοποίησή τους για την υιοθέτηση ορισμένων από τις προτάσεις τους σχετικά με τους επικείμενους διαγωνισμούς για την υλοποίηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εκφράζουν η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) χαρακτηρίζοντας τις δημοπρασίες εξαιρετικά σημαντικές για την πορεία εξέλιξης των επενδύσεων τα επόμενα χρόνια .

Οι δημοπρασίες θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Δεκεμβρίου για τρεις κατηγορίες μονάδων: Κατηγορία Ι: Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί ισχύος έως 1 MW (Μέγιστη Δημοπρατούμενη Ισχύς 94MW) Κατηγορία ΙΙ: Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί ισχύος 1 – 20MW (Μέγιστη Δημοπρατούμενη Ισχύς 100MW) Κατηγορία ΙΙΙ: Αιολικοί Σταθμοί ισχύος 3 – 50MW (Μέγιστη Δημοπρατούμενη Ισχύς 229MW).