Search
Close this search box.

Ανισόρροπο κι επικίνδυνο το κράτος που σπουδάζει νέους για να τους κάνει άνεργους ή μετανάστες

Ανισόρροπο και επικίνδυνο είναι το κράτος, που προετοιμάζει ειδικούς, με δύσκολες και ακριβές σπουδές, για να τους αναθέσει το ρόλο του άνεργου ή να τους στείλει να προσφέρουν τις γνώσεις τους εκτός Ελλάδας, αδειάζοντας από το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό τους όσα εργοτάξια, γραφεία, εταιρείες,εργοστάσια και υπηρεσίες εξακολουθούν να λειτουργούν.
Με τη φράση αυτή, που ειπώθηκε κατά την τελετή κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΤΕΕ/ΤΚΜ στις 29/1, ο πρόεδρος του Τμήματος, Πάρις Μπίλλιας, καυτηρίασε τις κοντόφθαλμες επιλογές της ελληνικής πολιτείας, που αντί να δημιουργεί λύσεις, αυξάνει τα προβλήματα, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, κατά την οποία η ανάγκη ορθών πράξεων και έργων είναι εντονότερη από ποτέ.

Για το ασφαλιστικό
Όπως είπε, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, “υπάρχουν διαδικασίες και τρόποι συμβατοί με την αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και τις αρχές της σύγχρονης κοινωνίας για τον επίλυση του ασφαλιστικού, για τον εξορθολογισμό του επαγγέλματος. Και είμαστε έτοιμοι να τους συζητήσουμε με την κυβέρνηση. Η φυσική εξόντωση ή ο εξοστρακισμός των επαγγελματιών δεν είναι ανάμεσά τους”.

Για το Μετρό
Σε σχέση με το Μετρό υπενθύμισε ότι η Θεσσαλονίκη έχει ένα και μόνο μεγάλο έργο σε εξέλιξη. “Έλεγα πέρυσι ότι δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό: 9,6 χιλιόμετρα δύο σηράγγων μονής τροχιάς, με 13 σταθμούς είναι. Ε λοιπόν φαίνεται ότι χρειάζεται. Δεν εξηγείται αλλιώς γιατί έπρεπε να περιμένουμε ένα χρόνο για να ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υπουργό ότι οι αποφάσεις των διαιτητικών δικαστηρίων θα γίνουν αμοιβαία αποδεκτές από Αττικό Μετρό και ανάδοχο του έργου. Ή γιατί, μετά από τρία χρόνια – τον Απρίλιο του 2013 παρουσιάσαμε εδώ, σ΄αυτό το αμφιθέατρο τη λύση για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου οι αρχαιότητες είναι παρατημένες στην τύχη τους” επισήμανε.

Για το λιμάνι
Σχετικά με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπίλλιας υπογράμμισε: “Με χαρά ενημερωθήκαμε πριν λίγες μέρες για το masterplan του λιμανιού. Με χαρά ακούσαμε από τον Περιφερειάρχη ότι η σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι έργο προτεραιότητας για το νέο ΕΣΠΑ. Νομίζω και αυτό το έργο το ζητά το ΤΕΕ από τότε που έγινα μέλος του ως νέος μηχανικός. Χρειάστηκαν 25 χρόνια και δύο ταυτόχρονες προκηρύξεις από διαφορετικούς φορείς μέχρι να ωριμάσει. Ελπίζω η σύνδεση με το οδικό δίκτυο να μην έχει την ίδια τύχη. Ελπίζω, κυρίως, να καταλήξει σύντομα και θετικά η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ. Γιατί δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να αφήνουμε αναξιοποίητο κανένα από τα βασικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της πόλης και της περιοχής”.

Για τον κλάδο της κατασκευής
Έμφαση έδωσε ο κ.Μπίλλιας και στην απίσχνανση του κλάδου των κατασκευών και τον μηδενισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. “Μη θεωρήσετε συντεχνιακή εμμονή τη θέση μου για την ανάγκη υποστήριξης της κατασκευής. Ένας βασικός πυλώνας της οικονομίας υποκαθίσταται από κάποιον άλλο πρώτα, και μετά μηδενίζουμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μπορεί η κατασκευή να είναι εσωστρεφής οικονομική δραστηριότητα αλλά είναι εξαιρετικό φάρμακο για μια οικονομία σε πανικό, δεδομένου ότι εξασφαλίζει και ευρεία διανομή των κονδυλίων και επανειλημμένη κυκλοφορία στην οικονομική αλυσίδα. Και βεβαίως παράγει έργα, υποδομές, ούτως ή άλλως απαραίτητα για κάθε είδους αναπτυξιακό σχεδιασμό. Τέλος η κατασκευή δεν είναι πλέον μπετόν, σίδερα και άσφαλτος. Εμείς οι μηχανικοί, εμείς στο ΤΕΕ το ξέρουμε καλά και προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να το γνωστοποιήσουμε και να το εξηγήσουμε. Υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις, νέες τεχνολογίες, σύγχρονα υλικά, για να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις, όπως προσδιορίζονται από τους νέους θεσμούς και το επίπεδο ζωής. Υπάρχει στη χώρα μας τεράστιο κτιριακό απόθεμα που μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί. Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για καινοτομία σε όλα τα επίπεδα, στον σχεδιασμό, στις εφαρμογές, στα υλικά” είπε.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν εκατοντάδες ακίνητα στην ελληνική Επικράτεια που μπορούν να αξιοποιηθούν επωφελώς, για τον επενδυτή, για το Ελληνικό Δημόσιο, για τις τοπικές κοινωνίες, για τον κόσμο που θα δουλέψει στην κατασκευή και στη λειτουργία τους, για τα υλικά ελληνικής προστιθέμενης αξίας που θα χρησιμοποιηθούν, για τη βελτίωση της εικόνας του τόπου και του περιβάλλοντος.

Για τον χωρικό σχεδιασμό
Για το φλέγον θέμα του χωρικού σχεδιασμού, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ σημείωσε ότι αυτή δεν είναι αποκλειστικό ζήτημα των μηχανικών: “η χωροταξία είναι η μεταφορά του αναπτυξιακού οράματος σε εφαρμόσιμο σχέδιο. Ε λοιπόν σχέδιο δεν έχουμε. Σήμερα, 1,5 χρόνο μετά την έγκριση του Νόμου 4269/14 υπάρχει πλήρης αμηχανία σε επίπεδο διοίκησης και μελετητών αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι. Εκκρεμούν δεκάδες εκτελεστικές πράξεις, ενώ αναπτύσσονται διάφορα σενάρια αναφορικά με τις προθέσεις του Υπουργείου ή των τεσσάρων θεσμών (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ, ESM). Εμείς θέλουμε να τεθούν οι βάσεις για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του συστήματος χωρικού σχεδιασμού της χώρας και είμαστε αποφασισμένοι να επιτελέσουμε το θεσμικό μας ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Ήδη το Τμήμα μας έχει συγκροτήσει Ομάδα Εργασίας από εξαίρετους συναδέλφους που μελετάει το ζήτημα και φιλοδοξούμε, το κείμενο θέσεων που θα καταθέσουμε, με τη συνδρομή του ΤΕΕ κεντρικά και των άλλων Περιφερειακών Τμημάτων, να αποτελέσει το πλαίσιο για την αναμόρφωση του χωρικού σχεδιασμού”.

Για τον αναπτυξιακό νόμο και το αναπτυξιακό συνέδριο του Ιουνίου
Η Ελλάδα καλείται να διαμορφώσει νέα επιχειρηματική ταυτότητα, που θα δώσει προοπτική στη νέα γενιά και θα αναστρέψει τη σημερινή στασιμότητα και επενδυτική άπνοια. Στόχος είναι η δημιουργία νέας γενιάς επιχειρηματιών και η ανάδειξη ενός νέου επιχειρηματικού προτύπου, που θα βασίζεται στην ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία. Στην πράσινη επιχειρηματικότητα, στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, στην τεχνολογική ανάπτυξη, στην ανάδειξη της επιχειρηματικής αριστείας, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
“Η ύπαρξη και η υψηλή ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού είναι το διαρκές συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας. Η ανεργία είναι το μείζον πρόβλημά της. Έχουμε καταθέσει λεπτομερείς και συγκεκριμένες προτάσεις στον συνάδελφό μας, Γενικό γραμματέα επενδύσεων. Άλλωστε για όλα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις συντεταγμένα και να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που προγραμματίζουμε για φέτος τον Ιούνιο”.

Για τη λήξη της θητείας
“Πέρυσι, εμείς εδώ στο Τμήμα, κλείναμε ένα χρόνο ως διοίκηση. Είχαμε κάνει κάποια πράγματα – το ΤΕΕ άλλωστε έχει συνέχεια- και προγραμματίζαμε νέα. Αν εξαιρέσει κανείς την επιμορφωτική μας δραστηριότητα απέναντι στους συναδέλφους, τη μελέτη ορισμένων ζητημάτων, όπως η αντιμετώπιση πλημμυρικών ή κατολισθητικών φαινομένων, το θεσμικό πλαίσιο για τα απορρίμματα, οι προτάσεις για την κλιματική αλλαγή, οι προτάσεις μας για τον Αναπτυξιακό Νόμο, τα μεγάλα ζητήματα της πόλης όπως το ΜΕΤΡΟ και τα μόνιμα ζητήματα του κλάδου όπως το ασφαλιστικό και η ανεργία, και τηρουμένων των αναλογιών κι εμείς τα πήγαμε λίγο καλύτερα από την κυβέρνηση. Οι απανωτές εκλογικές διαδικασίες, ο φόβος, οι κλειστές τράπεζες, η στραγγαλισμένη ρευστότητα, το σταμάτημα των έργων, οι αντικρουόμενες απόπειρες θεσμικών παρεμβάσεων και ένα γενικότερο αλλαλούμ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για δράση σε ένα φορέα που είναι ο τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας.
Φέτος διανύουμε την τελευταία χρονιά της θητείας μας. Στις 20 Νοεμβρίου θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ. Καλώ τους συναδέλφους να έλθουν και να μείνουν κοντά στον φορέα τους. Εμείς οι μηχανικοί έχουμε τεράστια προβλήματα και –πλέον- ελάχιστες αντοχές αλλά η απομόνωση δεν είναι καλός σύμβουλος. Το ΤΕΕ, ο δικός μας οργανισμός, έχει προβλήματα, αρτηριοσκληρώσεις, πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Αλλά είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Έχει τη δυνατότητα να μας τραβήξει από την απομόνωση του αγώνα για βιοπορισμό και να μας βοηθήσει ουσιαστικά, να περάσουμε σε έναν αγώνα για καλύτερη ζωή. Και να τον κερδίσουμε. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και για να πετύχει χρειάζονται άνθρωποι ενεργοί, και συμμετέχοντες, όχι απλώς εγγεγραμμένα μέλη. Αυτό είναι το στοίχημα. Να ξαναφτάσουμε δηλαδή στο σημείο να αγωνιζόμαστε για ευημερία, για πρόοδο και καλύτερη ζωή και όχι μόνο για επιβίωση, ο μόνος τρόπος να το κερδίσουμε είναι όλοι μαζί”.

Παρουσίες
Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τους προσκεκλημένους. Η περιφερειακή σύμβουλος κεντρικής Μακεδονίας, Γερακίνα Μπισμπίνα, η οποία εκπροσώπησε τον περιφερειάρχη, ευχήθηκε «καλή και δημιουργική χρονιά» με «πολλούς αγώνες» καθώς «το ΤΕΕ πάντα βγαίνει μπροστά». Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου τόνισε ότι «το ΤΕΕ ότι κι αν κάνει, όπου κι αν συμμετέχει, η ανταπόδοση προς τον πολίτη είναι άμεση, γι’ αυτό και οι απαιτήσεις από τον τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας είναι μεγάλες». Ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Ανδρέας Κουράκης εκπροσώπησε τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη. Στον χαιρετισμό του υπογράμμισε την ανάγκη για «συνέργεια και συνεργασία όλων των φορέων της πόλης». Η υπεύθυνη του τομέα Υποδομών και Δικτύων της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Κορίνα Σοϊλεμετζίδου μετέφερε την αποφασιστικότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «για στενή συνεργασία με το ΤΕΕ με στόχο την αναμόρφωση του τεχνικού κλάδου». Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης και Α’ αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Χρήστος Βάρδας αναφέρθηκε στο «μέτωπο» που συγκρότησαν όλοι οι επιστημονικοί φορείς απέναντι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και ευχήθηκε να αποκτήσει η χώρα πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Το ΚΚΕ εκπροσωπήθηκε από τον ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ο οποίος στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι «το ασφαλιστικό δεν είναι τωρινό ζήτημα του μνημονίου, αλλά υπάρχει από το 1992» και εκτίμησε ότι «η κατεδάφισή του δεν θα τελειώσει με το μνημόνιο καθώς είναι σε εξέλιξη σχέδιο απαξίωσης και κατάργησης της κοινωνικής ασφάλισης». Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, μέλος του εθνικού συμβουλίου του κόμματος, Θεόδωρος Τοσουνίδης τόνισε ότι «στην Ευρώπη θα πρέπει να προηγούνται οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί». Τέλος, η εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Αθηνά Χατζησυμεωνίδου ευχήθηκε «καλή χρονιά» στους μηχανικούς, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα βρίσκεται στο πλευρό τους. Ακολούθησε η κοπή της πίτας, το φλουρί της οποίας βρέθηκε στο κομμάτι του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και το παρέλαβε ο πρόεδρος του Χρήστος Αναγνωστόπουλος.
Εκτός από τους προαναφερόμενους, παρόντες στην εκδήλωση –μεταξύ άλλων- ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, οι δήμαρχοι Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος και Κασσάνδρας Βασίλης Κυρίτσης, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Νίκος Μουσιόπουλος, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Μανόλης Βλαχογιάννης, ο β’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Χάρης Αλεξόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης Γιάννης Μανδρίνος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος Κώστας Καγγελίδης, ο διευθυντής της Αττικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο αντισυνταγματάρχης Γεωγραφικού Χαράλαμπος Παράσχου, ο οποίος εκπροσώπησε το Γ’ Σώμα Στρατού, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Ορφανός, ο πρώην περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο πρώην γγ δημοσίων έργων Στράτος Σιμόπουλος.
Από την «οικογένεια» του ΤΕΕ, παρόντες ήταν το μέλος της ΔΕ του κεντρικού ΤΕΕ Παναγιώτης Αντιβαλίδης, ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Κώστας Λεονταρής, ο Γενικός Γραμματέας Άνθιμος Αμανατίδης και τα μέλη Γιάννης Δαρδαμανέλης, Νίκος Ζώκας, Βούλα Μασταγκά, Δημήτρης Μήτρου, Γιάννης Νάνος και Γιώργος Τσακούμης, ο β’ Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας του κεντρικού ΤΕΕ Χρήστος Βλαχοκώστας, ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ Βασίλης Γρηγοριάδης, ο Αντιπρόεδρος Γκαμπριέλ Μανσούρ, οι πρώην πρόεδροι του ΤΕΕ/ΤΚΜ Παναγιώτης Δέντσορας, Σάκης Τζακόπουλος και Τάσος Κονακλίδης, καθώς και πολλά μέλη της Αντιπροσωπείας, του Πειθαρχικού Συμβουλίου, των Νομαρχιακών και των Μονίμων Επιτροπών του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Επίσης ήταν παρόντες ο πρόεδρος του ΣΑΘ, Δημήτρης Χατζόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης, Κώστας Χατζής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Β. Ελλάδας Λευτέρης Καραγκιόζης, η πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Βόρειας Ελλάδας, Νατάσα Τασοπούλου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμου Εργοληπτών Δ. Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) Γιώργος Γάγαλης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δ. Έργων Θεσσαλονίκης (ΣΠΕΔΕΘ) Φώτης Κουβουκλιώτης, ο πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Κ. Μακεδονίας, Γιάννης Τσιωνάς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Δ. Έργων Κ. Μακεδονίας Γεράσιμος Καμπίτσης.

0_0040_0080_0130_0280_0360_0410_0630_0680_0700_0740_0750_0760_0920_1080_1280_1540_1640_2000_2300_2520_2580_2750_2770_2900_078