Search
Close this search box.

Η …αντιτρομοκρατική αρχιτεκτονική είναι εδώ

Εικόνα από την ιστοσελίδα της Devon Energy

Στο επιχειρηματικό στρατηγείο της ενεργειακής εταιρείας Devon Energy στην Oklahoma City, μια εντυπωσιακή εξωτερική πισίνα περιβάλλει το φτιαγμένο από γυαλί lobby, αντανακλώντας εικόνες του ουρανού και των αρχιτεκτονικών στοιχείων του 50όροφου ουρανοξύστη. Παρότι η πισίνα μοιάζει με καθαρά διακοσμητικό στοιχείο του κτηρίου, στην πραγματικότητα είναι μια …τάφρος, μια τάφρος που διαχωρίζει τον δημόσιο από τον ιδιωτικό χώρο του ουρανοξύστη. Γύρω από αυτόν δε, υπάρχουν τεράστιες γλάστρες, γεμάτες με δέντρα και θάμνους, τα οποία δεν έχουν στόχο μόνο να ομορφύνουν το αστικό τοπίο, αλλά και να σταματήσουν τυχόν οχήματα, που οι οδηγοί τους έχουν ώς στόχο να πέσουν πάνω στον πύργο.

Εικόνα από την ιστοσελίδα της Devon Energy

“Αν κάποιοι είχαν κακή πρόθεση, θα εμποδίζονταν (να την υλοποιήσουν). Δεν θα μπορούσαν να μετακινήσουν ένα όχημα πέρα από την καμπύλη (προστασίας που έχει οριστεί)” εξηγεί ο αρχιτέκτονας του κτηρίου, Jon Pickard, της Pickard Chilton και προσθέτει: “Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα είχαν απολύτως καμία ιδέα για το επίπεδο της φροντίδας που επενδύθηκε για την προστασία αυτών των εγκαταστάσεων”.

Οι κάτοικοι της Oklahoma, έχοντας την εμπειρία της πολύνεκρης (168 νεκροί) επίθεσης με φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά, που συνέβη το 1995, πάντα είχαν αυξημένη μέριμνα για την ασφάλεια των κτηρίων και την προστασία τους από επιθέσεις.

Δεν είναι όμως μόνο η Οκλαχόμα: οι εμπειρογνώμονες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του λεγόμενου “προστατευτικού σχεδιασμού” (“protective design”), επισημαίνουν ότι τέτοια χαρακτηριστικά έχουν αρχίσει να διεισδύουν στην παγκόσμια αρχιτεκτονική εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, έχοντας ενσωματωθεί σε κατοικίες πολυτελείας, κέντρα δεδομένων, εμπορικά κέντρα και χώρους γραφείων.

Η ζήτηση για αμυντικά μέτρα στα κτήρια έχει αυξηθεί, αλλά ταυτόχρονα έχει συμπέσει με μια πίεση για αύξηση του ανοιχτού χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής, με έμφαση στη δυνατότητα προέκτασης, με ισόγεια πρόσβαση για το κοινό. Ωστόσο, τα δύο αυτά χαρακτηριστικά είναι δύσκολο να συνδυαστούν… 

Άρθρο με πληροφορίες από τους Financial Times

Διαβάστε περισσότερα (με συνδρομή) ΕΔΩ