Search
Close this search box.

Η Ρουμανία ποντάρει στις ΤΠΕ και μέχρι στιγμής κερδίζει

Πηγή φωτογραφίας: MrChrome at en.wikipedia, CC BY 3.0
Πηγή φωτογραφίας: MrChrome at en.wikipedia, CC BY 3.0

Ο George Mihaiu εργάζεται στον κλάδο της πληροφορικής στη Ρουμανία. Στο διάστημα 2006-2014 πενταπλασίασε τον μισθό του -κι ακόμη οι προτάσεις για δουλειά “πέφτουν βροχή”. Δεν ήταν πάντα έτσι. Ο 31χρονος απλά βρέθηκε στο κέντρο της επενδυτικής έκρηξης που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στη Ρουμανία, σε ό,τ ι αφορά την αγορά λογισμικού. Ο καθαρός μισθός του ανέρχεται σήμερα σε περίπου 2000 ευρώ, ποσό πενταπλάσιο από τις μέσες μηνιαίες αποδοχές στη χώρα.
Την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον 50 μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Microsoft Corp., Oracle Corp, Intel Corp και International Business Machines Corp.,.απέκτησαν γραφεία στη Ρουμανία, επιτρέποντας στη χώρα να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα hub της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά την κίνηση εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας.
Η Ρουμανία διαθέτει περισσότερους από 64.000 πιστοποιημένους ειδικούς στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), γράφει το Bloomberg σε δημοσίευμα του 2014. Αυτό την κατατάσσει πρώτη στην ΕΕ, από άποψη αριθμού εργαζομένων τεχνολογίας ανά κάτοικο και έκτη στον κόσμο, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται την εταιρεία ερευνών Gartner Inc. Κατά την ίδια έρευνα, τα δυνατά σημεία της Ρουμανίας είναι το πολύγλωσσο και μορφωμένο εργατικό δυναμικό και το χαμηλό κόστος των υπηρεσιών ΤΠΕ.
“Πολλές [ξένες] εταιρείες μεταφέρουν πλέον το σύνολο των αναπτυξιακών τους δραστηριοτήτων εδώ” λέει ο Mihaiu.
Ωστόσο, η άνοδος των θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας δεν αφορά μόνο το νόμιμο κομμάτι της αγοράς. Η ρουμανική κυβέρνηση πολεμά, σύμφωνα με το Bloomberg, προκειμένου να περιορίσει τον αυξανόμενο αριθμό δικτύων κυβερνο- εγκλήματος, σε συνεργασία ακόμη και με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, που διαθέτουν ειδικό γραφείο στο Βουκουρέστι.

Φέρνοντας τους Hackers στην πλευρά των “καλών”
Στο τελευταίο τρίμηνο του 2013, το 1% της παγκόσμιας κίνησης κυβερνο-επιθέσεων είχε ώς αφετηρία τη Ρουμανία, κατατάσσοντας τη χώρα στην ένταξη θέση της παγκόσμιας λίστας, μετά από χώρες όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ινδονησία, σύμφωνα με έκθεση του Cambridge, σε συνεργασία με την εταιρεία Akamai Technologies Inc, η οποία εδρεύει στη Μασαχουσέτη. Άλλη μελέτη μάλιστα, υπό τον συντονισμό της Verizon Communications Inc., τοποθετεί τη Ρουμανία στη δεύτερη θέση μετά την Κίνα, από άποψη αριθμού κυβερνο-επιθέσεων και διαρροής δεδομένων το 2012.
Η ρουμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι προσπαθεί “να πείσει τους hackers να έρθουν στην καλή πλευρά”, όταν τον Δεκέμβριο του 2013 η χώρα κατέθεσε αίτηση στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διεκδικήσει να εγκατασταθεί στη Βουκουρέστι η έδρα της υπηρεσίας καταπολέμησης του κυβερνοεγκλήματος, που η ΕΕ σχεδιάζει να δημιουργήσει.
Τρεις Ρουμάνοι χάκερς καταδικάστηκαν πέρυσι σε ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης 21 μηνών έως 15 ετών σε ομοσπονδιακές φυλακές των ΗΠΑ, αφότου ομολόγησαν ένοχοι για “χτυπήματα” σε περισσότερα από 800 καταστήματα στη χώρα, εκ των οποίων τα 250 ανήκαν στη γνωστή αλυσίδα “Subway” με τα σάντουιτς.

Εκμεταλλευόμενοι ένα μεγάλο κενό
Με ένα εκπαιδευτικό σύστημα προσανατολισμένο στα μαθηματικά και τις ξένες γλώσσες ήδη από το δημοτικό σχολείο, η Ρουμανία ευελπιστεί να αξιοποιήσει το διαρκώς διευρυνόμενο κενό που παρουσιάζεται στην Ευρώπη ώς προς το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό στον τομέα της τεχνολογίας.
Σύμφωνα με το Bloomberg (στοιχεία 2014), οι κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη στον συγκεκριμένο τομέα ξεπερνούσαν τις 500.000.
Ο τομέας αυτός λοιπόν ίσως παρέχει μια έξοδο από την κρίση για μια χώρα όπου τα εγκαταλειμμένα κουφάρια των εργοστασίων εμφανίζονται στο τοπίο σε κάθε γωνιά, ώς κατάλοιπο της βεβιασμένης βιομηχανοποίησης της περιόδου του κομμουνισμού, που τελείωσε πριν από περίπου 25 χρόνια.

14.000 επιχειρήσεις, 75.500 εργαζόμενοι, έσοδα 4 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με δημοσίευμα του romania-insider.com (τέλος 2015), περίπου 14.000 επιχειρήσεις ΤΠΕ δραστηριοποιούνται σήμερα στη Ρουμανία, με περίπου τις μισές εξ αυτών να είναι εγκατεστημένες σε δύο πόλεις, το Βουκουρέστι και την Κλουτζ Ναπόκα.
Με βάση έρευνα της εταιρείας ARIES Transilvania, τα έσοδα των ρουμανικών εταιρειών ΤΠΕ, οι οποίες απασχολούν 75.500 άτομα, ανήλθαν το 2014 στα 4 δισ. ευρώ.
Η Κλουτζ Ναπόκα είναι η πρώτη πόλη στη Ρουμανία από άποψη ειδικών στον τομέα των ΤΠΕ ως ποσοστό επί του πληθυσμού της. Περίπου ένας στους 25 κατοίκους της πόλης εργάζονται στον συγκεκριμένο τομέα. Οι πόλεις Βουκουρέστι, Ιάσιο, Κλουτζ και Τίμις συγκεντρώνουν πάνω από επτά στους δέκα (ποσοστό 73%) εργαζόμενους στον τομέα των ΤΠΕ στη Ρουμανία.

Μηχανή παραγωγής αποφοίτων. Και επιχειρηματιών
Σύμφωνα με δημοσίευμα του redherring.com (αρχές 2015), τα τεχνικά πανεπιστήμια της Ρουμανίας παράγουν χιλιάδες υψηλά εξειδικευμένους εργαζόμενους στον τομέα των ΤΠΕ. Κάθε χρόνο, περίπου 9000 πτυχιούχοι του κλάδου προστίθενται στο συνολικό εργατικό δυναμικό. Ο Σύνδεσμος Λογισμικού και Υπηρεσιών ΤΠΕ της χώρας (ANIS) ευελπιστεί ότι μέχρι το 2020 η χώρα θα αριθμεί πάνω από 300.000 επαγγελματίες του κλάδου.
Μάλιστα, όταν οι τεχνικές δεξιότητες συνδυάζονται με την επιχειρηματική δεινότητα, οι επαγγελματίες ΤΠΕ της Ρουμανίας κάνουν θαύματα και ήδη αρκετές εταιρείες στη χώρα έχουν εξαγοραστεί από ομοειδείς επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η LiveRail, με έδρα την Κλουτζ, που εξαγοράστηκε από το Facebook έναντι τιμήματος περίπου 500 εκατ. δολαρίων και η Avangate από το Βουκουρέστι, που αποκτήθηκε από την Francisco Partners, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.
H αλήθεια είναι ότι το περιβάλλον βοηθάει. Και μάλιστα πολύ . Από το 2001, οι προγραμματιστές και υψηλά εξειδικευμένοι εργαζόμενοι στον τομέα του ΤΠΕ, με εξαρτημένη σχέση εργασίας, έχουν εξαιρεθεί από τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή 16%…
Είναι λοιπόν ο δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα;
Κατά τον Radu Georgescu, ιδρυτικό εταίρο της επενδυτικής εταιρείας GECAD, “η διαδικασία είναι μακρά και έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε. Δεν μπορείς να αλλάξεις τη νοοτροπία των ανθρώπων σε 20 χρόνια. Μπορεί να ακούγεται αρκετός χρόνος, αλλά δεν είναι -είναι κάτω από μια γενιά. Και για μια χώρα για την οποία οι πραγματικότητα του επιχειρηματικού κόσμου είναι εντελώς ανοίκειες, είναι δύσκολο. Θα κάνουμε πολλά λάθη, θα ωριμάσουμε και θα κάνουμε διαφορετικά λάθη…”

Άρθρο με πληροφορίες από τα bloomberg.com, romania-insider.com και redherring.com

Διαβάστε τα πρωτότυπα άρθρα ΕΔΩ, ΕΔΩ κι ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)