Search
Close this search box.

Μόνο το 5% των αιτήσεων για σπουδές στα βρετανικά πανεπιστήμια αφορά ειδικότητες μηχανικού. Ορίστε γιατί…

engin

Το επάγγελμα του μηχανικού συνοδεύεται ακόμη από …ρετσινιά σε πολλές δυτικές χώρες. Πάρτε το Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα. Ως τομέας της οικονομίας, η μηχανική αποδίδει τζίρο 1,2 τρισ. στερλινών, εισφέροντας το 27% του ΑΕΠ και προσφέροντας τουλάχιστον 3.600.000 θέσεις εργασίας.

Παρά την τεράστια δυναμική της όμως, δεν φαίνεται να… κλέβει την καρδιά των σπουδαστών και φοιτητών. Για του λόγου το αληθές, μόνο το 5% των αιτήσεων για πανεπιστημιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο αφορά το επάγγελμα του μηχανικού. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό δεν παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανοδική τάση, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για να στραφούν περισσότεροι νέοι στο επάγγελμα. Ιδιαίτερα “απωθητικό” αποδεικνύεται το επάγγελμα για τις γυναίκες, που αποτελούν μόλις το 12% των μηχανικών που αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια.

Μέρος του προβλήματος, γράφουν οι TimesHigherEducation, ίσως είναι το γεγονός ότι το αντικείμενο του επαγγέλματος παραμένει ασαφές για πολλούς Βρετανούς, αφού ισοδυναμεί με εκείνο του μηχανικού αυτοκινήτων, του μηχανοδηγού και του επιδιορθωτή πλυντηρίων ρούχων.

Επειδή η μηχανική δεν διδάσκεται στα σχολεία, πολλοί Βρετανοί που δεν έχουν άμεση επαφή με το επάγγελμα μέσω συγγενών ή φίλων, τείνουν να διατηρούν θολή άποψη  για τι ακριβώς κάνει ένας μηχανικός και να τον φαντάζονται καλυμμένο με γράσο.

΄Αρα ένας καλός τρόπος για να ξεθολώσει η εικόνα είναι να γίνει ορατή η συνεισφορά των μηχανικών στην οικονομία, αλλά και το αντικείμενο του επαγγέλματός του.

Στο ίδιο εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο,  οι TimesHigherEducation δίνουν απαντήσεις σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα για το επάγγελμα του μηχανικού, τις οποίες αξίζει να διαβάσει κάποιος…

Άρθρο με πληροφορίες από τους TimesHigherEducation

Για περισσότερες πληροφορίες περάστε μια βόλτα από ΕΔΩ