Search
Close this search box.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Τοπία αστικής διάχυσης. Αστικοποίηση και πολεοδομικός σχεδιασμός – Η περιφέρεια της Θεσσαλονίκης

exofylloΟι κυρίαρχες εικόνες των πόλεων αφορούν στα κέντρα τους, τόπους ιστορικά, συμβολικά και επενδυτικά φορτισμένους. Ωστόσο, η αστική ζωή αναπτύσσεται όλο και περισσότερο έκκεντρα. Διανύουμε μία νέα φάση αστικοποίησης η οποία χαρακτηρίζεται από πολυκεντρική ανάπτυξη και ανεξέλεγκτη διάχυση των αστικών δραστηριοτήτων στο ευρύτερο γεωγραφικό χώρο. Οι άκρες των πόλεων κατασκευάζονται εκ νέου αλόγιστα με ταχύτατους ρυθμούς, ενσωματώνοντας ή εξαλείφοντας στοιχεία της φύσης και παλιότερα ίχνη κατοίκησης. Οι κατευθύνσεις χωρικής ανάπτυξης καθορίζονται στο πλαίσιο  πολεοδομικού – χωροταξικού σχεδιασμού αλλά και από ανεξάρτητες πολιτικές που δεν αναφέρονται με σαφήνεια στο χώρο. Η συνθήκη της αστικής διάχυσης ενθαρρύνεται από τα νέα δίκτυα κυκλοφορίας και τους νέους πολύ-λειτουργικούς πόλους ενδιαφέροντος που δημιουργούνται έξω από τις πόλεις. Νέα αστικά τοπία συγκροτούνται. Το αστικό μωσαϊκό αναδιατάσσεται από τοπικές και παγκόσμιες δυνάμεις, σε παλιές και νέες χαράξεις, με παλιές και νέες ψηφίδες.

Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University Studio Press, βασίζεται σε έρευνα για τη συγκρότηση και τους μετασχηματισμούς της αστικής περιφέρειας των ελληνικών πόλεων, και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, σε χαρακτηριστικά στάδια εξέλιξης κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Ανασυνθέτει σκόρπιες μνήμες και αποσπασματικά σχέδια μέσα από μία συνολική οπτική της αστικής περιμέτρου. Διευκρινίζει το ρόλο των διαδικασιών του πολεοδομικού σχεδιασμού στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης. Εντοπίζει και αναδεικνύει πεδία καθημερινότητας άγνωστα ή παραγνωρισμένα. Τεκμηριώνει σύγχρονες πραγματικότητες σε ακραίες γειτονιές και αχαρτογράφητες περιοχές στις παρυφές της πόλης, οι οποίες διαφεύγουν της προσοχής. Διευρύνει την αντίληψη για τις σύγχρονες αναπροσαρμογές του αστικού γίγνεσθαι σε διαρκή μεταβολή. Προκαλεί να ξανασκεφτούμε την πόλη στο σύνολό της καθώς διατρέχουμε τις άκρες της.

13-83_anatolika_s4_dsc_0357_s3-13_dsc_0336-dytika_s

Συγγραφέας είναι η Χάρις Χριστοδούλου, Δρ αρχιτέκτονας μηχανικός – πολεοδόμος. Η Χάρις Χριστοδούλου διδάσκει αστικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και αστική γεωγραφία στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.