Search
Close this search box.

Μια κατασκευή φέρνει την άνοιξη στην εκτυπωμένη αρχιτεκτονική;

Πηγή: sanfrancisco.cbslocal.com
Πηγή: sanfrancisco.cbslocal.com

Το όνομά του σημαίνει “άνθος” και πιθανότατα δεν οφείλεται μόνο στο μοτίβο του, που παραπέμπει σε πέταλα, αλλά και στην άνθιση που ευαγγελίζεται για την εκτυπωμένη τρισδιάστατη αρχιτεκτονική. Ο λόγος για το “Bloom”, που δημιουργήθηκε από ερευνητική ομάδα του UC Berkeley, με επικεφαλής τον καθηγητή αρχιτεκτονικής Ronald Rael.
Το “Bloom”, ένα ιδιαίτερο περίπτερο, αποτελεί την πρώτη και μεγαλύτερη μέχρι σήμερα τσιμεντένια κατασκευή, που δημιουργήθηκε με τρισδιάστατη εκτύπωση powder-based!
Η κατασκευή έχει ύψος εννέα ποδιών (2,74 μέτρων) και το αποτύπωμά της είναι 12Χ12 πόδια (3,65Χ3,65 μέτρα). Αποτελείται από 840 blocks που δημιουργήθηκαν σε εκτυπωτή 3-D με τη χρήση ενός πολυμερικού διαλύματος τσιμέντου Portland νέου τύπου, χωρίς οξείδια του σιδήρου (iron oxide-free Portland cement polymer formulation), που ανέπτυξε ο καθηγητής Ραέλ.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το Bloom κατάφερε να ξεπεράσει πολλούς από τους σκοπέλους πάνω στους οποίους σκοντάφτει μέχρι σήμερα η εκτυπωμένη αρχιτεκτονική και οι οποίοι σχετίζονται με την ταχύτητα και το κόστος παραγωγής αλλά και στην αισθητική και τις πρακτικές εφαρμογές της.

Έρευνα στο Berkeley με “πλάτες” από τον ιδιωτικό τομέα της Ταϊλάνδης!

Πηγή: http://globenewswire.com/
Πηγή: http://globenewswire.com/

Για να γίνει πράξη το ιδιαίτερο αυτό περίπτερο, η ομάδα χρειάστηκε να διεξάγει έρευνες διάρκειας ενός έτους, τις οποίες χρηματοδότησε και στήριξε κυρίως o ιδιωτικός τομέας τής Ταϊλάνδης και συγκεκριμένα η Siam Research and Innovation Co. Ltd (SRI), ήτοι ο ερευνητικός βραχίονας της Siam Cement Group, που αποτελεί τη μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία της Ταϊλάνδης και διέθεσε -μεταξύ άλλων- το τσιμέντο Portland.
Προκειμένου να δημιουργηθεί η κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν 11 διαφορετικά συστήματα τρισδιάστατων εκτυπωτών, ενώ το μοτίβο που σχηματίστηκε από την ένωση των blocks αντλεί έμπνευση από παραδοσιακή ταϊλανδέζικη τέχνη.
“Ενώ υπάρχουν πολλές ομάδες που πειραματίζονται πάνω στην εκτυπωμένη τρισδιάστατη αρχιτεκτονική, μόνο λίγοι ΄κοιτάζουν’ την εκτύπωση 3D με υλικά βασισμένα στο τσιμέντο και μεταξύ αυτών όλοι εστιάζουν στην παραγωγή με εξώθηση υγρού τσιμέντου μέσω στομίων (extruding wet cement through nozzles) προκειμένου να δημιουργήσουν τραχιά, ακατέργαστα πάνελ”, εξηγεί ο Ραέλ και προσθέτει: “εμείς αντίθετα, αναμειγνύουμε πολυμερή με τσιμέντο και ίνες, προκειμένου να παράγουμε πολύ ισχυρά και ελαφριά μέρη πάνω σε ετοιμοπαράδοτο εξοπλισμό […] Αυτό το project συνιστά τη γένεση μιας νέας ρεαλιστικής διαδικασίας, ικανής να γίνει εμπορεύσιμη και με την προοπτική να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε όταν κατασκευάζουμε μια δομή”.

Από το Berkeley Circus στη SRI
Το πρωτοποριακό περίπτερο, το οποίο έκανε ήδη το δημόσιο ντεμπούτο του στις 6 Μαρτίου, στο 5ο ετήσιο “Βerkeley Circus” θα αποσυναρμολογηθεί σύντομα, προκειμένου να μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της SRI στην Ταϊλάνδη, όπου θα εκτεθεί στο κοινό για αρκετούς μήνες, προτού αρχίσει να ταξιδεύει σε διάφορες τοποθεσίες ανά την υφήλιο.
“Στόχος μας στη SRI ήταν ανέκαθεν να στηρίζουμε την πρόοδο στην καινοτομία της τεχνολογίας τσιμέντου. Η συνεργασία μας με τον Ρόναλντ Ραελ και το Κολέγιο Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του UC Berkeley μας έδωσε τη σπάνια ευκαιρία να δουλέψουμε με ένα από τα κοφυραία κέντρα ντιζάιν του κόσμου και να τους βοηθήσουμε να καινοτομήσουν πάνω στις πρώτες ύλες μας, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο παράδειγμα στην οικοδόμηση” δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SRI, Sanit Kessuwan.