Search
Close this search box.

Οι πιο φιλικές για τους ποδηλάτες πόλεις στον κόσμο επενδύουν “χοντρά” στους δύο τροχούς

bikeΤην παγκόσμια κατάταξη με τις πιο φιλικές μητροπόλεις του κόσμου για τους ποδηλάτες έδωσε στη δημοσιότητα ο φορέας Copenhagenize. Σύμφωνα με τον ομώνυμο δείκτη, η Κοπεγχάγη, το ‘Αμστερνταμ και η Ουτρέχτη είναι οι πιο φιλικές προς τους ποδηλάτες αστικές περιοχές του πλανήτη. Γιατί; Επενδύουν “χοντρά” σε ποδηλατοδρόμους και έχουν ανάγει τις συνδυασμένες μεταφορές με μισθωμένο ποδήλατο σε κανόνα και όχι εξαίρεση. Στην Κοπεγχάγη για παράδειγμα, το λεγόμενο “modalshare” ποδηλάτων ανέρχεται στο 45%, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της πόλης “ψηφίζουν” τη δίτροχη μετακίνηση σε συνδυασμό με μέσα μαζικής μεταφοράς, με μεγάλα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για την πόλη.
Στην ίδια λίστα, μεταξύ των αμερικανικών πόλεων στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μινεάπολη (18η συνολικά στη λίστα). O φορέας Copenhagenize την αποκαλεί ηγέτιδα πόλη για το αμερικανικό ποδηλατικό κίνημα στα αστικά κέντρα, συμπληρώνοντας ότι το Πόρτλαντ (Ορεγκον), η Ουάσιγκτον, η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο ακολουθούν κατά πόδας. Η Μινεάπολη, μια πόλη με πληθυσμό 400.000 κατοίκων περίπου, δικαίως βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των αμερικανικών πόλεων: διαθέτει 120 μίλια ποδηλατοδρόμων εντός δρόμου, άλλα 90 μίλια εκτός και ένα στιβαρό πρόγραμμα κοινόχρηστων ποδηλάτων.
Το δε Πόρτλαντ δαπάνησε τα τελευταία λίγα χρόνια περίπου 60 εκατ. δολάρια για βελτιωτικές παρεμβάσεις ευρείας κλίμακας στις υποδομές της πόλης, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων μήκους 320 μιλίων.
“Τα 60 εκατ. δολάρια ακούγονται πολλά λεφτά, μέχρι να αντιληφθεί κάποιος ότι τόσα χρήματα απαιτούνται για την κατασκευή ενός μιλίου αστικού κλειστού αυτοκινητοδρόμου. Και σε αντίθεση με έναν αυτοκινητόδρομο, η συντήρηση ενός ποδηλατοδρόμου είναι σχετικά φθηνή”, παρατηρεί ο Guardian σε άρθρο του για το θέμα.
Το βασικότερο όλων; Πόλεις όπως η Κοπεγχάγη και το Αμστερνταμ, όπου μέχρι πριν από λίγα χρόνια τα αυτοκίνητα είχαν τον πρώτο λόγο, δεν άλλαξαν γνώμη και αγκάλιασαν το ποδήλατο επειδή …κάτι καλό υπήρχε στο νερό. Ήταν οι έξυπνες επενδύσεις σε περιβαλλοντικά και οικονομικά ωφέλιμα μέσα μεταφοράς, που έφεραν τη μεγάλη αλλαγή. Αυτή η ίδια φόρμουλα μπορεί να εφαρμοστεί επιτυχημένα παντού, αρκεί οι σωστοί άνθρωποι να τεθούν επικεφαλής, παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα…
Τα συμπεράσματα δικά σας.

Άρθρο με πληροφορίες από τον The Guardian και το BigThink

Για περισσότερες πληροφορίες, λεπτομέρειες και στατιστικά, περάστε μια “βόλτα” από ΕΔΩ κι ΕΔΩ