Το USB stick “πεθαίνει”. Τό ΄φαγε το cloud…

/ / Ματιές στον κόσμο
Πηγή φωτογραφίας: ComigoTV, wikipedia commons

Πηγή φωτογραφίας: ComigoTV, wikipedia commons

To USB stick “πεθαίνει”. Κάποια στιγμή στην επόμενη πενταετία. Γιατί; Το “τρώει” το cloud! Σε μια δεκαετία, τα “στικάκια” θα υπάρχουν μόνο στα μουσεία…Ο άνθρωπος που υποστηρίζει τα παραπάνω δεν είναι “όποιος κι όποιος”. Είναι ο Ντοβ Μοράν, ο Ισραηλινός εφευρέτης του USB stick, που βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα, προκειμένου να δώσει διάλεξη με τίτλο «Επιχειρηματικότητα – Προωθώντας ιδέες για να κάνετε τα προϊόντα σας να κατακτήσουν τον κόσμο». Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Ελλάδα, ο Μοράν μίλησε στην εφημερίδα ‘Καθημερινή’ και νομίζουμε ότι αξίζει να παραθέσουμε κάποια αποσπάσματα της συνέντευξης.
Κατά τον Μοράν, σε μια εποχή που η υπολογιστική νέφους (cloud) αναπτύσσεται διαρκώς, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πια χώρος για το USB stick, καθώς πρόκειται για μια τεχνολογία παρωχημένη. Τα πάντα είναι διασυνδεδεμένα και όσο περνάει ο καιρός, ακόμη περισσότερα δεδομένα θα επικοινωνούν μεταξύ τους. Πρακτικά θα έχουμε πρόσβαση σε κάθε αρχείο όπου και αν βρισκόμαστε. Η υψηλή τεχνολογία, όμως, το έχει αυτό. Εισάγεις ένα νέο προϊόν στην αγορά, γνωρίζοντας ότι λίγα χρόνια αργότερα θα εξαφανιστεί και θα αντικατασταθεί.
«Θα σας πω μια ιστορία για μια συνάντηση που είχα το 2001 με εκπροσώπους μιας εταιρείας στο Τόκιο. Εκείνοι κατασκεύαζαν floppy disks (δισκέτες) και αναζητούσαν συνεργασία με τη δική μου εταιρεία, που έφτιαχνε τα USB sticks. Η συνάντηση διήρκεσε τρεις ώρες χωρίς κανένα αποτέλεσμα, γιατί εκείνοι ήθελαν να διατηρήσουν την παραγωγή floppy disks παρά το γεγονός ότι ερχόταν το τέλος της εποχής της δισκέτας. Μετά το πέρας της συνάντησης, έπεσα πάνω στον επικεφαλής της εταιρείας ο οποίος μου είπε: “Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να σε μισώ, γιατί είμαι ο γιος του ιδρυτή της εταιρείας κι εσύ είσαι αυτός που σκοτώνει τη δουλειά μου”. Το 2003 οι κατασκευαστές σταμάτησαν να βάζουν υποδοχές για δισκέτες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στην πραγματικότητα, πάντα θα υπάρχει κάποιος με μια καλύτερη ιδέα από εσένα, πιο καινούργια, πιο πετυχημένη. Γιατί έτσι λειτουργεί η αγορά της υψηλής τεχνολογίας, τρέχει» υπογραμμίζει.
Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα εξαφανιστεί εντελώς το “στικάκι” σημειώνει: “Ακόμη είναι διευρυμένη η χρήση του. Χρησιμοποιείται σε φορητές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, tablets. Υπάρχουν μάλιστα χώρες στον παγκόσμιο χάρτη οι οποίες μόλις τώρα υποδέχθηκαν τα στικάκια, λόγω χαμηλών ποσοστών συνδεσιμότητας. Την ίδια στιγμή έχει εφαρμογές στον στρατό, για παράδειγμα, όπου η πρόσβαση στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντα εφικτή. Υπολογίζω ότι για μία 5ετία ακόμα θα χρησιμοποιούνται, ενώ θα περάσουν περίπου 10 χρόνια μέχρι να αποτελέσει μουσειακό είδος”.
Περίμενε από την αρχή ότι η εφεύρεσή του θα ακολουθούσε τόσο λαμπρή πορεία; “Σήμερα κατασκευάζονται περίπου 30-40 δισεκατομμύρια flash drives. Όταν τα κατασκεύασα, νόμιζα ότι η παραγωγή δεν θα ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι πίσω από αυτήν την επιτυχία”.
Πώς άλλαξε η εφεύρεση τη ζωή του; “Εξακολουθώ να οδηγώ το ίδιο αυτοκίνητο και να έχω την ίδια γυναίκα. Δεν μπορώ να πω ότι η ζωή μου άλλαξε. Είχα μια μικρή εταιρεία, η οποία στην πορεία έγινε πολύ μεγάλη και αυτό χάρη στην ιδέα που είχα. Μέχρι εκεί, όμως”….