Αυξάνονται οι πόλεις που επενδύουν σε microgrids στις ΗΠΑ

/ / Ματιές στον κόσμο

Το Borrengo Springs στην Καλιφόρνια είναι μια κομψή κωμόπολη, με περίπου 3400 κατοίκους, κοντά στην έρημο Anza Borrengo, περίπου 90 μίλια ανατολικά του Σαν Ντιέγκο. Τα καλοκαίρια εκεί είναι τόσο ζεστά, που μια διακοπή ρεύματος εκεί -η περιοχή βρίσκεται επιπροσθέτως στο τέρμα του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας- θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα υγείας στους αρκετούς ηλικιωμένους κατοίκους. Και όμως, η κωμόπολη βίωσε στο παρελθόν πολλές διακοπές ρεύματος, συνεπεία και παραγόντων όπως οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, οι ηλεκτρικές καταιγίδες, οι πυρκαγιές και τα πλημμυρικά φαινόμενα.

“Αν βρίσκεσαι στο τέρμα της γραμμής του δικτύου, οτιδήποτε συμβαίνει, συμβαίνει 10 φορές χειρότερα σε σένα” παρατηρεί ο Mike Gravely, επικεφαλής ομάδας για την ολοκλήρωση των ενεργειακών συστημάτων στην Επιτροπή Ενέργειας  της Καλιφόρνιας. Ωστόσο, σήμερα το Borrengo Springs έχει μια σημαντική ασφαλιστική δικλείδα: ένα μικροδίκτυο (microgrid).

Η αγορά των μικροδικτύων ανθεί στις ΗΠΑ και ένας σημαντικός λόγος για αυτό είναι η ανθεκτικότητα. Μεταξύ 2017 και 2022 η εγκατεστημένη ισχύς αυτών των δικτύων εκτιμάται ότι θα έχει διπλασιαστεί, σύμφωνα με νέα έρευνα της GTM Research. Ενας άλλος λόγος είναι ότι τα μικροδίκτυα μπορούν να διευκολύνουν την είσοδο -στο σύγχρονο grid- ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η αιολική και η αιολική. Οι ίδιες οι εταιρείες ενδιαφέρονται  για τα μικροδίκτυα, γιατί έτσι εξοικονομούν πολλά χρήματα, σε σχέση με τις επενδύσεις που απαιτούν οι μεγάλες γραμμές διανομής.

Θέλετε να μάθετε κι άλλους λόγους για τους οποίους η αγορά των microgrids ανθεί;

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ