Search
Close this search box.

Έρευνα, καινοτομία και ψηφιοποίηση στο επίκεντρο του κοινοτικού προϋπολογισμού μετά το 2020

Πηγή φωτογραφίας: European Parliament

Στην έγκριση δύο ψηφισμάτων για τις δαπάνες και τα έσοδα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), που θα ενεργοποιηθεί το 2020 και θα διαρκέσει για τουλάχιστον μία πενταετία, προχώρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποφασίζοντας για τη χρηματοδότηση νέων προτεραιοτήτων και επιχειρώντας να καλύψει το έλλειμμα του Brexit. Τα δύο ψηφίσματα αποτελούν τη θέση του Κοινοβουλίου ενόψει των νομοθετικών προτάσεων, που αναμένεται να καταθέσει η Επιτροπή το Μάιο του 2018.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ε.Ε., στο επίκεντρο αυτού του σχεδιασμού θα πρέπει να βρεθούν τα ερευνητικά προγράμματα και η στήριξη των νέων και των μικρών επιχειρήσεων, με τους ευρωβουλευτές να υποστηρίζουν ότι το σημερινό όριο των δαπανών της Ε.Ε. πρέπει να αυξηθεί από 1% σε 1,3% του ΑΕΠ της Ε.Ε. Κι αυτό, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση των νέων τομέων προτεραιότητας, χωρίς να θυσιαστεί η χρηματοδότηση των φτωχότερων περιφερειών και των αγροτικών περιοχών.

Το Κοινοβούλιο προτείνει την ενίσχυση τομέων, όπως η έρευνα, η καινοτομία και η ψηφιοποίηση. Εισηγείται δε την ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, του Erasmus+, της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων και της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και των επενδύσεων σε υποδομές μέσω της διευκόλυνσης “Συνδέοντας την Ευρώπη” (CEF).

Περισσότερα ΕΔΩ