Search
Close this search box.

Η Ινδία ποντάρει στον χάλυβα για την αναγέννηση 100 πόλεων

Η πρωτοβουλία “Smart Cities” στην Ινδία χαρακτηρίζεται ώς ένα οραματικό πρότζεκτ της ινδικής κυβέρνησης για βιώσιμη και υψηλής ποιότητας ζωή σε όρους υποδομών, κινητικότητας, διασύνδεσης, τεχνολογίας, περιβάλλοντος και διαθεσιμότητας πόρων. Πρόκειται στην ουσία για ένα μεγάλο πρότζεκτ αστικής ανανέωσης, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη 100 πόλεων στην ινδική επικράτεια.

Έχει ώς στόχο το δραστικό “λίφτινγκ” των υφιστάμενων υποδομών που δεν θεωρούνται επαρκείς, όπως οι δρόμοι, οι ανισόπεδες διαβάσεις, οικιστικές περιοχές, συστήματα αποχέτευσης, κοινόχρηστοι χώροι, πάρκα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και σχολεία.

Για όσα από αυτά τα κτήρια έχουν κύκλο ζωής τουλάχιστον 100 ετών κι απαιτούν ελάχιστη συντήρηση, η απάντηση φαίνεται πως βρίσκεται στον χάλυβα, είτε η κατασκευή είναι υπόγεια, είτε υπέργεια είτε στο εσωτερικό κτηρίων.

Αν κατασκευαστούν με χάλυβα, οι αγωγοί αποχέτευσης και ύδρευσης, αλλά και οι θήκες για καλωδίωση Διαδικτύου, θα διασφαλίσουν μηδενικά απόβλητα και ελάχιστη συντήρηση. Αν οι δρόμοι επιστρωθούν με τσιμέντο ενισχυμένο με χάλυβα, η φθορά στον χρόνο θα είναι μικρότερη. Οι δε σωλήνες ύδρευσης από ανοξείδωτο χάλυβα για τη μεταφορά νερού μετά το φιλτράρισμα δεν θεωρούνται καλοί μόνο για την υγεία, αλλά και για την οικονομία του πολύτιμου πόσιμου νερού, καθώς μειώνουν τις διαρροές. Για αυτό άλλωστε, το Μητροπολιτικό Κυβερνητικό Γραφείο για Έργα Ύδρευσης του Τόκιο χρησιμοποιεί με επιτυχία σωλήνες του είδους και έχει μειώσει δραματικά τις διαρροές.

Επιπλέον, οι γέφυρες και τα στηθαία από χάλυβα μπορούν να μειώσουν την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Άρα, η χρήση χάλυβα εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, ενώ παράλληλα διασφαλίζει την ταχύτερη υλοποίηση των έργων, χωρίς να παράγει απόβλητα, ενώ το εν λόγω υλικό έιναι 100% ανακυκλώσιμο, άρα δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Αυτά τουλάχιστον υποστηρίζει η ινδική κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να καταρρίψει και το επιχείρημα του υψηλού κόστους, ώς αντικινήτρου για τη χρήση χάλυβα, λέγοντας ότι ο μεγάλος κύκλος ζωής του τελικά “βγάζει τα λεφτά” της επένδυσης με το παραπάνω.

Άρθρο με πληροφορίες από το “The Hindu

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ