Search
Close this search box.

Οι Σύριοι αρχιτέκτονες θεωρούν ότι η ανασυγκρότηση ξεκινά στη διάρκεια του πολέμου. Δεν περιμένει το τέλος του

Πηγή φωτογραφίας: https://matterbetter.com/library/show/9

Την ίδια εποχή που οι από αέρος βομβαρδισμοί στο Χαλέπι μαίνονταν, και μάλιστα με εντεινόμενη ισχύ, τον Φεβρουάριο του 2016, έκανε την εμφάνισή του στο Διαδίκτυο ένας διεθνής διαγωνισμός design με τίτλο “Syria: Post-War Housing Competition”. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το “Matter Better”, ένα  website που έχει ώς στόχο να επιλύσει  «τα πραγματικά προβλήματα της ανθρωπότητας διοργανώνοντας ανοιχτούς διαγωνισμούς ιδεών στα πεδία της αρχιτεκτονικής και του design».

Ο διαγωνισμός, που μεταξύ άλλων έδειξε τους διαφορετικούς τρόπους με τον οποίο σκέφτονται και δημιουργούν για τη μεταπολεμική περίοδο Σύριοι και μη Σύριοι, επικεντρώθηκε στην πραγματικότητα που θα επικρατήσει μετά τον πόλεμο και κάλεσε τους συμμετέχοντες να προτείνουν λύση στο θέμα της έλλειψης στέγης, όταν ο πόλεμος τελειώσει και οι πρόσφυγες επιστρέψουν την πατρίδα τους. Τους κάλεσε επίσης να σχεδιάσουν ελκυστικές συνθήκες διαβίωσης για τους εκτοπισμένους Σύριους που θα επιστρέψουν στη χώρα τους.

Πηγή φωτογραφίας: https://matterbetter.com/library/show/9

Ενθάρρυνε εξάλλου τους ενδιαφερόμενους να σκεφτούν  σε μεγαλύτερη κλίμακα και να προτείνουν μια τυπολογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στη Συρία ξανά και ξανά, μέχρις ότου η στεγαστική κρίση εκτονωθεί.

Η προκήρυξη αναρτήθηκε σε δημοφιλείς πλατφόρμες αρχιτεκτονικής, όπως η Archdaily  και προσήλκυσε  245  συμμετοχές κυρίως από την Ευρώπη. Ωστόσο, ούτε ένας Σύριος είτε έστω κάτοικος της Μέσης Ανατολής ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής, την οποία αποτελούσαν Ευρωπαίοι, Ρώσοι και Αμερικανοί.

Οι Σύριοι αρχιτέκτονες ήταν …αλλού καθώς η λογική τους φαίνεται ότι βρίσκεται εγγύτερα στην πεποίθηση ότι η ανασυγκρότηση ξεκινά στη διάρκεια του πολέμου, όχι μετά από αυτόν. Το Qibaa Studio, για παράδειγμα, μια νεανική αρχιτεκτονική «κολεκτίβα» από τη Βόρεια Συρία δοκιμάζει ήδη από το 2013 ανθρωποκεντρικές στρατηγικές στέγασης, χρησιμοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες. Στόχος τους είναι «η διατήρηση του συριακού πολιτισμού ενόσω αξιοποιούνται και αναπτύσσονται οι τοπικές δυνατότητες».

Πηγή φωτογραφίας: https://matterbetter.com/library/show/9

Άρθρο με πληροφορίες από το Global Voices

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ