Search
Close this search box.

Προκαταρκτική έκθεση μονάδας έρευνας ΙΤΣΑΚ-ΟΑΣΠ σχετικά με το σεισμό στην Κω στις 21/7/2017

Την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017 και ώρα Ελλάδος 01:31 πμ, συνέβη σεισμός μεγέθους Μ6.6 ανατολικά της Νήσου Κω. Αποτέλεσμα αυτού του ισχυρού σεισμού  ήταν ο θάνατος 2 τουριστών, ο τραυματισμός σοβαρά 5 άλλων ατόμων, και μικροτραυματισμοί για περισσότερα από 75 άτομα, στη Νήσο Κω.

Η περιοχή της Κω, όπως και οι περισσότερες περιοχές της πατρίδας μας είναι υψηλής σεισμικότητας. Στο Σχήμα (1) με το λευκό άστρο δίνεται το επίκεντρο του κύριου σεισμού όπως υπολογίσθηκε από το EMSC και οι μηχανισμοί γένεσης διαφόρων κέντρων.

Σχήμα 1. Επίκεντρο του σεισμού της 21/7/17 στη Νήσο Κω.

Με βάση τα πρώτα σεισμολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι στην προκειμένη περίπτωση ενεργοποιήθηκε το δυτικότερο τμήμα από το μεγάλο ρήγμα διευθύνσεως Α-Δ  το οποίο καταλήγει στην πόλη της Κω ξεκινώντας από την Αλικαρνασσό. Ταυτόχρονα η Μονάδα Έρευνας του ΙΤΣΑΚ-ΟΑΣΠ  εκτίμησε την μέγιστη εδαφική επιτάχυνση της ισχυρής  κίνησης στην πόλη της Κω μεταξύ 0.16 και 0.20g. Στο Σχήμα (2) δίνεται ο χάρτης αισθητότητας (shakemap) και η εκτίμηση σεισμικού σεναρίου με το λογισμικό ELER.

Σχήμα 2. Εκτίμηση επιταχύνσεων στο Νησί (shakemap & ELER).

Οι επιταχύνσεις που εκτιμήθηκαν με βάση το χάρτη αισθητότητας και του σεισμικού σεναρίου κυμαίνονται μεταξύ 0.16g-0.20g και είναι μικρότερες από τη τιμή ζώνης που ανήκει η Νήσος Κως, αg=0.24g σύμφωνα με τον Αντισεισμικό κανονισμό του 1995 και του 2003. Στα δυτικά του νησιού η δύναμη αυτή ήταν μικρότερη και στα παράλια της Τουρκίας η τιμή υπολογίζεται στο 0.20g. H Κως, όπως επίσης η Κρήτη, η Μυτιλήνη και η Ρόδος βρίσκονται στη ίδια ζώνη του αντισεισμικού κανονισμού.

Σε ότι αφορά τις βλάβες που υπέστη το κεντρικό λιμάνι της Κω, αυτές οφείλονται στο μέγεθος της επιτάχυνσης και πιθανόν στην κατευθυντικότητα της σεισμικής ενέργειας του ρήγματος, η οποία προκάλεσε την μετατόπιση του κρηπιδώματος Το κτίριο εντός του χώρου του λιμανιού, που είχε τη μεγαλύτερη καταστροφή, ήταν κατασκευασμένο με βάση τους παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς. Γενικότερα, τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στα παράλια του νησιού δεν δείχνουν να είναι στατικά επικίνδυνα, αφού δεν έχουν υποστεί βλάβες στο φέροντα οργανισμό τους.

Οι βλάβες στα κτίρια και τις υποδομές είναι σχετικά περιορισμένες σε έκταση και αριθμό, και εστιάζονται στην πόλη της Κω κυρίως σε παλαιότερα κτίρια και ιστορικές λιθόκτιστες κατασκευές. Ως σημαντικότερες αστοχίες αναφέρονται η κατάρρευση τμήματος της ανατολικής κόγχης του ιερού του Ναού Αγίου Νικολάου (κατασκευασμένου το 1937-1939 σε αντικατάσταση παλαιότερου ναού του 1862 που είχε και αυτός καταστραφεί ανεπανόρθωτα από σεισμό το 1933) και σημαντικές ζημιές στο τέμενος Defterdar (αρχικά κατασκευασμένου περί το 1786) στην πλατεία Ελευθερίας.

Κλιμάκιο του ΙΤΣΑΚ από διάφορες ειδικότητες βρίσκεται στο Νησί της Κω με σκοπό να συνδράμει στις επί τόπου μετασεισμικές μελέτες της περιοχής.

Χρήσιμες Διευθύνσεις

http://www.itsak.gr/en/news/news/127

http://shakemaps.itsak.gr/