Το εικονιζόμενο Αβαείο του Westminster επιβιώνει επί αιώνες, χωρίς τις σύγχρονες κατασκευαστικές μεθόδους. Οι τεχνικές των αρχιμαστόρων της εποχής έχουν στο μεγαλύτερο μέρος τους χαθεί στον χρόνο, αλλά αρχιτέκτονες στη Ζυρίχη εσχάτως τις “ξεσκονίζουν” αναζητώντας έμπνευση.
Κατά τον Philippe Block, αναπληρωτή καθηγητή στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αρχιτεκτονικής του ETH Zurich, “δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι οι γοτθικοί καθεδρικοί στέκονται ακόμη όρθιοι, αλλά πλέον, ως μηχανικοί, είμαστε πλέον ικανοί να επιδείξουμε το γιατί στέκονται”. Και η ομάδα των αρχιτεκτόνων δεν σταμάτησε εκεί: συνδυάζοντας τον παραδοσιακό σχεδιασμό με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, κατάφεραν να αναπαράγουν με ακρίβεια δομικά στοιχεία καθεδρικών ναών, τα οποία όμως έχουν…πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Οπως για παράδειγμα, μέρος πατώματος, που τυπώθηκε σε εκτυπωτή τρισδιάστατης εκτύπωσης και μοιάζει με το πρωτότυπο σε όλα, εκτός από το βάρος: είναι 70% ελαφρύτερο. Και το κυριότερο, φτιαγμένο κυρίως από …άμμο.
“Είναι απλά άμμος, που διατηρεί συνοχή χάρη σε ένα απλό συγκολλητικό (binder). (H άμμος) είναι ένα αδύναμο υλικό […] Αλλά αν το τοποθετήσεις εκεί που θέλουν να πάνε οι δυνάμεις -κι αυτό το ανακαλύψαμε μέσω νέων αλγόριθμων που αναπτύξαμε- τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις δομικά αυτό το αδύναμο υλικό -να περπατήσεις πάνω του, να κάνεις μια ασφαλή κατασκευή, ελαφρύτερη κατά τουλάχιστον 70% από κάθε είδος πατώματος που γνωρίζουμε” δήλωσε ο Block σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ο Block και η ομάδα του δοκίμασαν την τεχνική τους σε μια σειρά από πρωτότυπα.
Άρθρο με πληροφορίες από το Reuters
Δείτε ΕΔΩ σχετικό βίντεο