*|MC:SUBJECT|*
newsletter


#169 
 


 
 
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Ι ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 1 Νοεμβρίου 2018
Editorial
O ισχυρός σεισμός της Ζακύνθου μεγέθους M=6.4 καταδεικνύει, για ακόμα μια φορά, τα σημαντικά βήματα  προόδου που έχει κάνει η πολιτεία, αλλά και η επιστημονική κοινότητα των μηχανικών στον τομέα της πρόληψης του σεισμικού κινδύνου.
Η πολιτεία μετά τον σεισμό του 1978 στην Θεσσαλονίκη, όπου αναδείχτηκε η γύμνια που υπήρχε στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης του σεισμού, δημιούργησε νέους φορείς, απαραίτητους για την μελέτη και πρόληψή τους, όπως  το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ενώ χρηματοδότησε εργαστήρια στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με στόχο  την εμβάθυνση και κατανόηση του φαινομένου.
Η επιστημονική κοινότητα μελέτησε σε βάθος το πρόβλημα του σεισμού και δημιούργησε ένα εξαιρετικό κανονιστικό πλαίσιο, αποτελούμενο από τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό, τον Ελληνικό Κανονισμό Οπλισμένου Σκυροδέματος και τον  Κανονισμό Επεμβάσεων σε υφιστάμενα κτίρια,  που ενσωματώνει τις σύγχρονες αντιλήψεις στον τομέα της αντισεισμικής  μηχανικής.
Παράλληλα, οι Έλληνες μηχανικοί, μέσα από την διαρκή τους επιμόρφωση ανταποκρίθηκαν με επάρκεια και εφάρμοσαν τις αλλαγές των κανονισμών στην μελέτη και την κατασκευή  των νέων κατασκευών,  κτιριακών και τεχνικών έργων. Σε αυτό συνέβαλαν καθοριστικά το ΤΕΕ και οι Σύλλογοι Πολιτικών Μηχανικών με την διοργάνωση ημερίδων και σεμιναρίων.
Σημαντική παράμετρος για την μείωση της πιθανότητας λάθους στην εκπόνηση μιας αντισεισμικής μελέτης αλλά και  για την ορθή εφαρμογή των κανονισμών, ήταν και ο έλεγχος των μελετών στα πολεοδομικά γραφεία.
Ο έλεγχος των μελετών τα τελευταία χρόνια έχει καταργηθεί και η ευθύνη της εκπόνησης της αντισεισμικής μελέτης είναι αποκλειστικά στον μελετητή μηχανικό. Οι λόγοι της κατάργησης του ελέγχου είναι, οι καθυστερήσεις  που υπήρχαν κατά την διάρκεια του ελέγχου λόγω έλλειψης προσωπικού στα αρμόδια πολεοδομικά γραφεία, η αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου των υπολογιστικών μοντέλων, αλλά και φαινόμενα διαφθοράς που είχαν αναπτυχθεί. Η πολιτεία προκειμένου να μειώσει το κόστος της δημόσιας διοίκησης και της έλλειψης μεταρρυθμιστικού σχεδίου αφαίρεσε ένα κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα της παραγωγής των τεχνικών έργων μεταφέροντας το βάρος της ευθύνης αποκλειστικά στον μελετητή μηχανικό.
Σε μια σεισμογόνο χώρα όπως η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει το στάδιο του ελέγχου της αντισεισμικής μελέτης. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι πρέπει να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς του ελέγχου από τα πολεοδομικά γραφεία. Μπορεί όμως ο έλεγχος των μελετών να γίνεται από πιστοποιημένους πολιτικούς μηχανικούς στο πρότυπο των ελεγκτών δόμησης.
Τα βήματα προόδου που έχουν γίνει δεν πρέπει να μας κάνουν να επαναπαυόμαστε...
Ο σεισμός στην πατρίδα μας είναι η βασική αιτία θανάτων και καταστροφών από φυσικά φαινόμενα. Η Πολιτεία οφείλει να θεσπίζει μέτρα που θα μειώνουν τις συνέπειες από τους σεισμούς χωρίς παράλληλα να αυξάνει την γραφειοκρατία.

 
Πάρις Μπίλλιας
 
40 χρόνια μετά το σεισμό του 1978... 

Στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ
Παράταση προθεσμίας για την υπαγωγή αυθαιρέτων του Ν.4178

Σχετικό αίτημα είχε διατυπώσει και το ΤΕΕ/ΤΚΜ

Υποβολή αιτήσεων και σε έντυπη μορφή μέχρι τέλος Νοεμβρίου

Με νέα Υπουργική Απόφαση

 

Ο καθηγητής G. Biswas θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ

Ένας από τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες της Ινδίας.

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών της Ι.Μητρόπολης Κίτρους

Για την αποκατάσταση του κτιρίου του πνευματικού κέντρου "Άγιος Φώτιος" στην Κατερίνη

Αναγνωρίζονται τα intergrated masters στο Δημόσιο

Με εγκύκλιο της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Μη υποχρέωση έκδοσης Έγκρισης Εργασιών Μικρής Κλίμακας για εργασίες εξωτερικής θερμομόνωσης


Με εγκύκλιο του ΥΠΕΝ.
Για 7η χρονιά το Open House στη Θεσσαλονίκη

Στις 24-25  Νοεμβρίου.
Ημερίδα του ΤΕΕ για τις Φυσικές Καταστροφές

Τι είπαν οι επιστήμονες για σεισμούς, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές

Designscapes: Ανοιχτή πρόσκληση για πιλοτικές προτάσεις
 

Ένα έργο του προγράμματος Horizon 2020.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ Forum Ελληνικής Καινοτομίας και Στρατηγικής «Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Στρατηγική για μια νέα Δημόσια Διοίκηση», στις 7 Νοεμβρίου 2018, ώρα 18.00, ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες

Διεθνές συνέδριο με θέμα: «Πόλεις – λιμάνια και θαλάσσιοι δρόμοι στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα (18ος – 21ος αιώνας)», από 22 έως 24 Νοεμβρίου 2018, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα. Πληροφορίες
 
7ο ΑΡΑΒΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ, στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2018, με τίτλο: «Ελλάδα και Αραβικός Κόσμος: Μία Νέα Ατζέντα για την Ανάπτυξη», ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα. Πληροφορίες

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Topo@drone 2018, με τίτλο «Οι προκλήσεις και οι προοπτικές από τη χρήση των ΣμηΕΑ στην επιστήμη του ΑΤΜ», διοργανώνει ο Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ. στις 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2018,  στην Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ. Πληροφορίες  και στο τηλ. 21033 01 045
e-Άδειες: Από 1/12 η αποκλειστική ηλεκτρονική υποβολή (michanikos.gr)
Εργασίες συντήρησης την ερχόμενη εβδομάδα σε σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας (ypodomes.com)
Παγκόσμια Τράπεζα: Στην 72η θέση η Ελλάδα στην επιχειρηματικότητα (voria.gr)
Καθ`οδόν τα e-βιβλία για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις (B2green.gr)
Νέο "Εξοικονομώ": 3.800 ειδικές περιπτώσεις εκκρεμούν. Αριθμοί ανά περιφέρεια (greenagenda.gr)
ΕΒΕΘ: Υποχωρεί αργά η απαισιοδοξία των Θεσσαλονκέων καταναλωτών (ebeth.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σε πιλοτική λειτουργία ο νέος επίσημος ιστότοπος του ΕΣΠΑ 2014-2020
Πρόσκληση συμμετοχής σε συνέδριο για λιμενικά, παράκτια, υπεράκτια έργα
 
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ
Facebook
Website
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Πάρις Μπίλλιας

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr
TOP