Search
Close this search box.

To “γιατί” είναι που μετράει…

Πηγή φωτογραφίας: http://www.pdpics.com/photo/6702-black-chess-pieces-on-board/
Πηγή φωτογραφίας: http://www.pdpics.com/photo/6702-black-chess-pieces-on-board/

“Τα σχέδια είναι ένα τίποτα. Ο σχεδιασμός είναι τα πάντα”: με τη φράση αυτή ο Eisenhower αναδεικνύει σε λίγες λέξεις τη σημασία που έχει ο σχεδιασμός για την επίτευξη των στόχων. Οι άνθρωποι είμαστε έτσι προγραμματισμένοι ώστε να εργαζόμαστε καλύτερα όταν “κυνηγάμε” έναν στόχο, είτε αυτός είναι η ανέγερση του πιο ψηλού καθεδρικού στον κόσμο είτε το να διασχίσουμε τον ωκεανό με ιστιοφόρο είτε το να πάμε στο φεγγάρι.

Πώς μπορούμε όμως να …ευστοχήσουμε ώς προς το είδος των στόχων που βάζουμε;Σε άρθρο του για το σάιτ engineering.com, ο Christian Knutson, πολιτικός μηχανικός, project manager, επαγγελματικός coach μηχανικών και συγγραφέας, προτείνει κάποιους τρόπους…

Ξεκίνα από το “γιατί”
Στο βιβλίο του “Start with Why” ο Simon Sinek, μάστορας στην ηγεσία που εμπνέει (σχετική ομιλία του οποίου στο ΤΕD μπορείτε να δείτε ΕΔΩ http://www.ted.com/talks/simon_sinek_how_great_leaders_inspire_action?language=en), εισάγει τη θεωρία του “χρυσού κύκλου”. Βάσει αυτής, κάθε οργανισμός και κάθε πρόσωπο στον πλανήτη, καλό είναι να θέτει προς απάντηση τα εξής τρία ερωτήματα:

Τι κάνουμε;
Πώς το κάνουμε;
Γιατί το κάνουμε;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν θέτουμε έναν στόχο έχουμε τη δυνατότητα να διατυπώσουμε ξεκάθαρα ποιο θα είναι το όφελος για εμάς ή για τους άλλους αν τον πετύχουμε (το “τί” δηλαδή). Μπορούμε επίσης να περιγράψουμε με σχετική καθαρότητα τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε για τον πετύχουμε (το “πώς”).

Εκεί που οι περισσότεροι άνθρωποι και οργανισμοί κολλάνε και δυσκολεύονται να απαντήσουν ξεκάθαρα, είναι σε ένα ερώτημα που φαίνεται απλό: γιατί επέλεξα εξαρχής να επιδιώξω αυτόν τον συγκεκριμένο στόχο;

Χωρίς όμως μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, χωρίς πλήρη κατανόηση των λόγων, αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα πετύχεις μεν κάτι αν το επιδιώξεις, αλλά αμέσως μετά θα αρχίσεις να αναρωτιέσαι τι ακολουθεί. ‘Η ακόμη χειρότερα θα ανακαλύψεις ότι ο στόχος που πέτυχες δεν ήταν ο σωστός στόχος!

Τι είναι το “γιατί”; Το “γιατί” είναι στόχος-προορισμός, αιτία ή πεποίθηση. Δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση στο “γιατί σηκώνομαι από το κρεβάτι το πρωί”, “γιατί θέλω να πετύχω στην καριέρα μου ώς μηχανικός”, “γιατί η δουλειά μου μπορεί να έχει σημασία για τον οποιοδήποτε”.

Το να βγάλω λεφτά δεν μπορεί να είναι η απάντηση στο γιατί. Τα έσοδα, τα κέρδη, οι μισθοί και οτιδήποτε άλλο μετριέται με νόμισμα, είναι απλώς το αποτέλεσμα τού “τι” κάνουμε, δεν εξηγεί το “γιατί”. Το να είσαι “αντιπρόεδρος παραγωγής” δεν είναι επίσης απάντηση στο ‘γιατί’. Είναι απάντηση στο “πώς” κάνουμε κάτι που κάνουμε. Το ‘γιατί’ μπορεί και πρέπει να είναι αυτό που μας εμπνέει.

Άρθρο με πληροφορίες από το engineering.com

Διαβάστε ΕΔΩ το πρωτότυπο άρθρο