Search
Close this search box.

Κοινή προσπάθεια με στόχο, συναίνεση και αποτέλεσμα

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η γιορτή του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη νέα χρονιά: Με σχετικά πρόσφατη Κυβέρνηση και Βουλή και με εντελώς πρόσφατες Αρχές Αυτοδιοίκησης. Μια χρονιά χωρίς τις πολλές εκλογικές αναμετρήσεις του 2023, αλλά με Ευρωεκλογές. Χωρίς την ένδοξη επέτειο του 2021 και την τραγική του 2022, αλλά με τη χρυσή επέτειο της Δημοκρατίας στη Χώρα μας και την αργυρή του κοινού νομίσματος στην Ευρώπη.
Δεν είναι όλες οι επέτειοι τιμητικές:
Φέτος κλείνουμε 38 χρόνια από την αρχική – ας πούμε – προσέγγιση της υπόθεσης του Μετρό Θεσσαλονίκης και 20 από την τελική.
Ο χωροταξικός επανασχεδιασμός της ΔΕΘ απασχολεί το ΤΕΕ/ΤΚΜ εδώ και 30 χρόνια.
Το λιμάνι και ο έκτος προβλήτας υπάρχει στο υπόμνημά μας του 1997 προς τον τότε Υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ και έκτοτε σε όλα τα υπομνήματά μας προς τον Πρωθυπουργό, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση.
Οι υπομνήσεις για τις αρνητικές επετείους είναι απαραίτητες για να απαιτήσουμε επιτέλους τη διακοπή της αέναης επανάληψης. Και για να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειάζεται οργανωμένη προσπάθεια με στόχο τη συναίνεση και το αποτέλεσμα, για να προχωρήσουμε.
Πρέπει να προχωρήσουμε ενώνοντας τις δυνάμεις μας στην υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που σχεδιάζονται. Είναι γεγονός ότι στην χώρα μας ο σχεδιασμός και οι αδειοδοτήσεις είναι τόσο χρονοβόρες διαδικασίες ώστε μερικές φορές να έχει εκλείψει η ανάγκη για αυτό που σχεδιάζεται. Αυτές λοιπόν οι καθυστερήσεις αλλά και όσες οφείλονται στις μεταξύ μας έριδες χρειάζεται να εκλείψουν ή να περιοριστούν στο ελάχιστο.
Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια Περιφέρεια, με όλα τα σπουδαία χαρακτηριστικά της Πατρίδας μας. Και κάποια από τα ελαττώματά της.
Με όσους μας έκαναν την τιμή να παρευρεθούν στη γιορτή για τη νέα χρονιά είχαμε και θα έχουμε πολλές ευκαιρίες και για ανάλυση των πλεονεκτημάτων και των ελαττωμάτων και για σύνθεση προτάσεων υποστήριξης των μεν και άρσης των δε. Η γιορτή ήταν ακόμα μια ευκαιρία να επισφραγίσουμε τη βούλησή μας για συνεργασία, μελέτη, ανταλλαγή τεκμηριωμένων απόψεων και σκληρή δουλειά.
Αυτή η γιορτή όμως έχει και μια ιδιαίτερη σημασία για το ΤΕΕ, δεδομένου ότι εκτός από την αρχή της νέας χρονιάς σηματοδοτεί και το τέλος της τρέχουσας θητείας. Το 2024, εκτός από τις Ευρωεκλογές, τα 50 χρονα της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα 25 χρονα του Ευρώ και τους Ολυμπιακούς αγώνες, περιλαμβάνει και τις εκλογές του ΤΕΕ.
Κάθε τέλος σηματοδοτεί μια νέα αρχή, κοινότοπο μεν, αλλά πραγματικό και ελπιδοφόρο. Το ΤΕΕ θα συνεχίσει την πορεία του, τη δουλειά του στην υπηρεσία της χώρας και του τεχνικού κλάδου, την κοινή του προσπάθεια και τη συνεργασία με τους φορείς της Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας και της Χώρας.
Εμείς, οι εκλεγμένοι της θητείας που τελειώνει, είτε από τα νέα όργανα του Επιμελητηρίου είτε εκτός, είτε από νέους θώκους και ρόλους ευθύνης είτε από τη σπουδαία θέση του ενεργού πολίτη θα έχουμε τη χαρά και την τιμή της συμμετοχής σε αυτή την κοινή προσπάθεια.