newsletter
                       #40001 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024
Editorial
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε  η γιορτή του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη νέα χρονιά: Με σχετικά πρόσφατη Κυβέρνηση και Βουλή και με εντελώς πρόσφατες  Αρχές Αυτοδιοίκησης. Μια χρονιά χωρίς  τις πολλές εκλογικές αναμετρήσεις του 2023, αλλά με Ευρωεκλογές. Χωρίς  την ένδοξη επέτειο του 2021 και την τραγική του 2022, αλλά με τη χρυσή επέτειο της Δημοκρατίας  στη Χώρα μας  και την αργυρή του κοινού νομίσματος στην Ευρώπη.
Δεν είναι όλες οι επέτειοι τιμητικές:
Φέτος κλείνουμε 38 χρόνια από την αρχική – ας πούμε – προσέγγιση της υπόθεσης του Μετρό Θεσσαλονίκης και 20 από την τελική.
Ο χωροταξικός επανασχεδιασμός της  ΔΕΘ  απασχολεί το ΤΕΕ/ΤΚΜ εδώ και 30 χρόνια.
Το λιμάνι και ο έκτος προβλήτας υπάρχει στο υπόμνημά μας  του 1997 προς τον τότε Υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ και έκτοτε σε όλα τα υπομνήματά μας προς τον Πρωθυπουργό, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση.
Οι υπομνήσεις για τις αρνητικές επετείους είναι απαραίτητες για να απαιτήσουμε επιτέλους τη διακοπή της αέναης επανάληψης.  Και για να συνειδητοποιήσουμε ότι  χρειάζεται οργανωμένη προσπάθεια με στόχο τη συναίνεση και το αποτέλεσμα, για να προχωρήσουμε.
Πρέπει να προχωρήσουμε ενώνοντας τις δυνάμεις μας στην υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που σχεδιάζονται. Είναι γεγονός ότι στην χώρα μας ο σχεδιασμός και οι αδειοδοτήσεις είναι τόσο χρονοβόρες διαδικασίες ώστε μερικές φορές να έχει εκλείψει η ανάγκη για αυτό που σχεδιάζεται. Αυτές λοιπόν οι καθυστερήσεις αλλά και όσες οφείλονται στις μεταξύ μας έριδες χρειάζεται να εκλείψουν ή να περιοριστούν στο ελάχιστο.
Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια Περιφέρεια, με όλα τα σπουδαία χαρακτηριστικά της Πατρίδας μας. Και κάποια από τα ελαττώματά της.
Με όσους μας έκαναν την τιμή να παρευρεθούν στη γιορτή για τη νέα χρονιά είχαμε και θα έχουμε πολλές ευκαιρίες και για ανάλυση των πλεονεκτημάτων και των ελαττωμάτων και για σύνθεση προτάσεων υποστήριξης των μεν και άρσης των δε. Η γιορτή ήταν ακόμα μια  ευκαιρία να επισφραγίσουμε τη βούλησή μας για συνεργασία, μελέτη, ανταλλαγή τεκμηριωμένων απόψεων και σκληρή δουλειά.
Αυτή η γιορτή όμως έχει και μια ιδιαίτερη σημασία  για το ΤΕΕ, δεδομένου ότι εκτός από την αρχή της νέας χρονιάς σηματοδοτεί και το τέλος της τρέχουσας θητείας.  Το 2024,  εκτός από τις Ευρωεκλογές, τα 50 χρονα της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα 25 χρονα του Ευρώ και τους Ολυμπιακούς αγώνες, περιλαμβάνει και τις εκλογές του ΤΕΕ.
Κάθε τέλος σηματοδοτεί μια νέα αρχή, κοινότοπο μεν, αλλά πραγματικό και ελπιδοφόρο. Το ΤΕΕ θα συνεχίσει την πορεία του, τη δουλειά του στην υπηρεσία της χώρας και του τεχνικού κλάδου, την κοινή του προσπάθεια και τη συνεργασία με τους φορείς της Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας και της Χώρας.
Εμείς, οι εκλεγμένοι της θητείας που τελειώνει, είτε από τα νέα όργανα του Επιμελητηρίου είτε  εκτός, είτε από νέους θώκους και ρόλους ευθύνης είτε από τη σπουδαία  θέση του ενεργού πολίτη θα έχουμε τη χαρά και την τιμή της συμμετοχής σε αυτή την κοινή προσπάθεια.

Γιώργος Τσακούμης
 

Η εκδήλωση κοπής πίτας του ΤΕΕ/ΤΚΜ για το 2024

Οι υποδομές στο επίκεντρο της ημερίδας της «ΜτΚ»: «2030- Η νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας»
 
Ημερίδα «ΜτΚ»:  Περιβάλλον - Δημόσιος Χώρος – Βιωσιμότητα, οι ευκαιρίες και προκλήσεις
Η Ελλάδα έλαβε προχρηματοδότηση ύψους 158,7 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του REPowerEU
Σε δημόσια διαβούλευση η Εθνική Στρατηγική για την εφαρμογή BIM
Συνήγορος του Πολίτη: Διαιωνίζονται οι καθυστερήσεις διεκπεραίωσης πολεοδομικών υποθέσεων στις ΥΔΟΜ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΡΑΑΕΥ: Σε ισχύ από 1ης Φεβρουαρίου ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής
Συστάθηκε το πρώτο Κέντρο Λειτουργίας Έξυπνης Πόλης στην Ελλάδα
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΔΙΑΛΕΞΗ με θέμα «Παθολογία, Αποτίμηση και Αποκατάσταση Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος λόγω της Διάβρωσης των Οπλισμών», για την αντιμετώπιση της διάβρωσης οπλισμών σκυροδέματος, από την ΕΠΕΣ και το ΤΕΕ/ΤΚΜ. Ομιλητής είναι ο Dr. Structural Engineer κ. Χρήστος Ροδόπουλος. Η διάλεξη θα γίνει διαδικτυακά, σήμερα 1 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 19:00 και ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση της διάλεξης βρίσκεται: ΕΔΩ. Πρόσβαση για την παρακολούθηση της διάλεξης έχουν όλοι οι μηχανικοί, μέσω του παραπάνω συνδέσμου. Η παρουσίαση θα γίνει με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΙΤΣΑΚ. Πληροφορίες

ΠΟΛΥΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΦΟΡΟΥΜ «MONEY SHOW» στη Θεσσαλονίκη, με Συνεδριακές Εκδηλώσεις και Εκθεσιακές Εταιρικές παρουσιάσεις της επενδυτικής αγοράς, των υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και της αγοράς χρήματος. Περιλαμβάνει διεθνείς συμμετοχές, συμμετοχή των παραγωγικών Υπουργείων, συμμετοχή Επιμελητηρίων, θεσμικούς φορείς χρήματος, ανεξάρτητες αρχές, συντεχνιακούς κλαδικούς φορείς, Πανεπιστήμια, Κολλέγια, Real Estate, εταιρίες αγοράς χρήματος. Από 9 έως 11 Φεβρουαρίου 2024, στο Hyatt Regency Thessaloniki.
Πληροφορίες

ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΚΛΟ ΒΡΑΒΕΙΩΝ UIA 2030 Award ανακοίνωσε η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA-International Union of Architects), σε συνεργασία με το UN-Habitat. Το βραβείο αυτό που απονέμεται κάθε 2 χρόνια, αναδεικνύει το έργο Αρχιτεκτόνων που συμβάλλουν στην υλοποίηση της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, μαζί με τη New Urban Agenda. Το βραβείο προσκαλεί όλους τους Αρχιτέκτονες παγκοσμίως να υποβάλουν συμμετοχές για υλοποιημένα έργα που επιδεικνύουν σχεδιαστική ποιότητα και έχουν σημαντική συνεισφορά στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Προθεσμία 5 Φεβρουαρίου 2024.
Πληροφορίες

AGROTICA : 30η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΟΔΙΩΝ, διοργανώνει η HELEXPO, από 1 έως 4 Φεβρουαρίου 2024, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο, Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Εκπαίδευσης Υποψηφίων Συμβούλων Ασφαλούς Χερσαίας Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων ADR/RID, διοργανώνει το Εργαστήριο Οχημάτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διάρκειας 40 ωρών. Τα προγραμματισμένα σεμινάρια για το έτος 2024 είναι: 12 έως 19 Απριλίου 2024-ADR/RID Δια ζώσης, Θεσσαλονίκη, / 1-5/07/2024-ADR Δια ζώσης, Αθήνα/15-22/11/2024-ADR/RID Δια ζώσης, Ηράκλειο Κρήτης. Εγγραφές ΕΔΩ 

27ο Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο: «Επισκευές και Ενισχύσεις Κατασκευών 2024», διοργανώνουν το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχα-νικής (ΕTAM), το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΕ/Τμ. Δυτικής Ελλάδας, στις 21 και 22 Φεβρουαρίου 2024, στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών.
Πληροφορίες

6th International ChangingCities Conference, με τίτλο «CHAMGING CITIES VI : Spatial, Design, Landscape, Heritage and Socio-Economic Dimensions» και κύριο θέμα «Climate Crisis. Cities’ transitions towards smart & green development». Από 24 έως 28 Ιουνίου 2024, Ρόδος. Υποβολή περιλήψεων έως 6 Φεβρουαρίου 2024. Πληροφορίες

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023 (5th Pan-Hellenic Conference on Digital Cultural Heritage-EuroMed 2023), διοργανώνουν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής  Αττικής, ο Πολιτιστικός Οργανισμός “Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”. Aπό 6 έως 9 Μαρτίου 2024, στη Λάρισα. Πληροφορίες

7ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ για τη Βιώσιμη Κινητικότητα – CSuM2024, με θέμα «Κλιματική κρίση και ανθεκτικά συστήματα μεταφορών» διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Εργαστήριο Κυκλοφορίας, Μεταφορών και Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας – ΤΤLog, σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Εργαστήριο Υποδομών, Τεχνολογικής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΕΥΤΕΠΟΑ). Στις 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2024, στη Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα. Πληροφορίες

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η οποία συνίσταται στην ομώνυμη εγκατάσταση, που δημιουργήθηκε από τον ιστορικό και θεωρητικό της αρχιτεκτονικής David Gissen, την ιστορικό τέχνης Jennifer Stager και την αρχαιολόγο-ιστορικό αρχιτεκτονικής Μάνθα Ζαρμακούπη και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2021 στη Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Έως 25 Ιουνίου 2024. Πληροφορίες

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης σας προσκαλούν στην εκδήλωση «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ». Ένα Μουσικοχορευτικό οδοιπορικό από τη Δύση ως την Ανατολή. Στις  4 Φεβρουαρίου  2024 και ώρα 18:30 στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Πληροφορίες τηλ.2310241911 και 6942252998

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, διοργανώνει μουσική συναυλία της Μικτής Χορωδίας Ενηλίκων του Περιφερειακού Τμήματος Νέας Σμύρνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με τίτλο: «Νύχτα Μαγικιά», στις 4 Φεβρουαρίου 2024, και ώρα 18:00, στην αίθουσα «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη (Πλατεία Αριστοτέλους 10). Ελεύθερη είσοδος

1η Διαδικτυακή Ευρωπαϊκή Ημέρα Καριέρας Τουρισμού Work in Greece-Fiλοξenia, αφιερωμένη στον τουρισμό στην Ελλάδα διοργανώνεται στις 7 Φεβρουαρίου 2024, ώρες 10:00-16:00 στο πλαίσιο των δράσεων της ΔΥΠΑ για το Εθνικό Γραφείο Συντονισμού EURES.
Πληροφορίες 

Διεθνής Έκθεση οίνων και ποτών «PROWEIN» 2024 από 10 έως 12 Μαρτίου 2024 στο Εκθεσιακό Κέντρο «Messe Dusseldorf – Exhibition Centre», στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Στην έκθεση συμμετέχουν η  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΤΑ ΚΜ), στο πλαίσιο της πολιτικής τους για την προβολή και προώθηση των προϊόντων της περιοχής.
Πληροφορίες 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου, Ηλίας Κοντογουλίδης
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr
TOP