Search
Close this search box.

Το κλίμα στο επίκεντρο του WEF στο Νταβός – Με “σημαία” την απολιγνιτοποίηση η Ελλάδα

Aυτήν την χρονιά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), στο θέρετρο σκι του Νταβός, στο ελβετικό καντόνι Γκριζόν, φιλοξενεί 53 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, 35 υπουργούς Οικονομικών, 30 υπουργούς Εμπορίου και δεκάδες δισεκατομμυριούχους. Κάποιους από αυτούς έχει προγραμματίσει να συναντήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία προσπάθεια να προσελκύσει επενδύσεις, να ενισχύσει τα διεθνή ερείσματα της Ελλάδας και να προβάλει τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνησή του, μεταξύ των οποίων είναι και οι περιβαλλοντολογικοί.

Το φετινό φόρουμ, που συμπληρώνει 50 χρόνια, επικεντρώνεται στη διάσωση του περιβάλλοντος και ειδικότερα στην αναζήτηση τρόπων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή.

Η ελληνική αντιπροσωπεία προσήλθε με “σημαία” την απόφαση που πήρε για την πλήρη απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη το αργότερο έως το 2028. Στο διάστημα αυτό οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ προβλέπεται να μειωθούν κατά 15 εκατομμύρια τόνους.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι επενδύσεις, αλλά και ο ρόλος της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο, με στόχο της Αθήνας να πείσει τους συνομιλητές της για το δίκαιο των ελληνικών θέσεων σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης και τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Το πιο ακανθώδες θέμα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Ετήσια έκθεση, που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα το WEF, αναφέρει ότι οι σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η κλιματική αλλαγή συνιστούν τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια κοινότητα μακροπρόθεσμα.

Όπως ανέφερε και η ετήσια έκθεση του WEF, η συνεργασία μεταξύ πολιτικών ηγετών αλλά και επιχειρηματιών είναι πιο απαραίτητη από ποτέ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, τονίζει ότι οι αντιπαλότητες και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις μπορούν να αποτρέψουν την απολύτως αναγκαία συνεργασία για τη σωτηρία του πλανήτη. Επιπλέον, προειδοποίησε πως η πολιτική αδράνεια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αλλά και τα τεχνολογικά συστήματα. «Το κόστος της αδράνειας σήμερα απέχει σημαντικά από το κόστος της δράσης», επισήμανε ο πρόεδρος του World Economic Forum, Mπορζ Μπρεντ, σύμφωνα με το CNBC.

Στην φετινή έκθεση κινδύνου, που συντάχθηκε από το WEF, οι 5 μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει στις μέρες μας ο πλανήτης, είναι αμιγώς περιβαλλοντικές. Μάλιστα το γεγονός ότι υπ’ αριθμόν ένα εχθρός για τον πλανήτη, παραμένουν οι οικονομικές διαμάχες, δεν μειώνει τη σημασία του ευρήματος καθώς, μακροπρόθεσμα, οι περιβαλλοντικοί προβληματισμοί προκρίνονται στις πέντε πρώτες θέσεις:

-Ακραία καιρικά φαινόμενα με μεγάλες ζημιές στην ιδιοκτησία, την υποδομή και απώλεια ανθρώπινων ζωών.

-Αποτυχία περιορισμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις.

-Περιβαλλοντικές ζημίες και καταστροφές εξαιτίας του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών εγκλημάτων.

-Μεγάλη απώλεια της βιοποικιλότητας και κατάρρευση του οικοσυστήματος με μη αναστρέψιμες συνέπειες για το περιβάλλον, με αποτέλεσμα την εξάντληση πόρων.

-Μεγάλες φυσικές καταστροφές, σεισμοί, τσουνάμι, ηφαιστειακές εκρήξεις και γεωμαγνητικές καταιγίδες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακίνησε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τις διεθνείς συζητήσεις τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

Σε ομιλία της η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ακόμα υπάρχει χρόνος να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής, αλλά αυτό το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει πολύ γρήγορα.

«Πρέπει να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τις διεθνείς μας συζητήσεις και χρειαζόμαστε ηγεσία για να πάμε αυτά τα ζητήματα στο επόμενο επίπεδο. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για αυτό από την κλιματική αλλαγή. Οι περισσότεροι από εμάς, όχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούμε ότι πρέπει να δράσουμε. Νιώθουμε την ανάγκη για αυτό» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Απότομη αύξηση του αριθμού των προσφύγων λόγω κλιματικής αλλαγής

Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μια απότομη αύξηση του αριθμού των προσφύγων καθώς εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από το Νταβός.

Μιλώντας στο Ρόιτερ από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Φιλίπο Γκράντι δήλωσε πως μια απόφαση που έλαβε ο ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα σημαίνει πως όσοι φεύγουν από τις εστίες τους λόγω της κλιματικής αλλαγής πρέπει να τύχουν μεταχείρισης από τις χώρες που τους υποδέχονται ως πρόσφυγες, κάτι που θα έχει ευρείες συνέπειες για τις κυβερνήσεις.

Πιθανοί λόγοι αυτών των μετακινήσεων μπορεί να είναι οι πυρκαγιές όπως αυτές στην Αυστραλία, η αύξηση της στάθμης της θάλασσας που επηρεάζει νησιά με χαμηλό υψόμετρο, η καταστροφή της σοδειάς και του ζωικού κεφαλαίου στην υποσαχάρια Αφρική και οι πλημμύρες σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένων τμημάτων του ανεπτυγμένου κόσμου.

Αν και στο μεγαλύτερο μέρος των 70 χρόνων της, η UNCHR, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, εργάστηκε για να παράσχει βοήθεια σε όσους έφευγαν από φτωχότερες χώρες εξαιτίας των συγκρούσεων, η κλιματική αλλαγή δεν κάνει τέτοιες διακρίσεις, κάτι που σημαίνει ότι οι πιο πλούσιες χώρες μπορεί να γίνουν μια αυξανόμενη πηγή προσφύγων.

Συμφωνία για τον ψηφιακό φόρο

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ διαβεβαίωσε, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν, ότι Παρίσι και Ουάσινγκτον κατέληξαν σε ένα “κοινό πλαίσιο” αναφορικά με το γαλλικό σχέδιο επιβολής φόρου στους κολοσσούς του διαδικτύου, μια πρόταση που βρίσκει αντίθετες τις ΗΠΑ.

“Η Γαλλία είναι έτοιμη να αναβάλει την καταβολή του ψηφιακού φόρου για τον Δεκέμβριο του 2020” και “οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναστείλουν τις κυρώσεις” που απειλούσαν ότι θα επιβάλουν στα γαλλικά προϊόντα, είπε ο Γάλλος υπουργός στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός. “Η Γαλλία δεν θα δεχτεί ούτε να ακυρώσει ούτε να αναστείλει τον φόρο αυτόν εφόσον δεν υπάρξει μια διεθνής λύση”, πρόσθεσε ωστόσο ο Λε Μερ. “Απομένει να συμφωνήσουμε σε μια κοινή βάση εργασίας” με τις ΗΠΑ ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, τόσο για τον διεθνή φόρο στις ψηφιακές υπηρεσίες, όσο και για την επιβολή ενός ελάχιστου φόρου στις επιχειρήσεις.