Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 475

*|MC:SUBJECT|*
  newsletter




                       #475



16 Οκτωβρίου 2025
Editorial

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η απόφαση του ΣτΕ σε σχέση με το «Περιβαλλοντικό Ισοδύναμο» που προβλέπεται στο πλαίσιο του «Νέου Οικοδομικού Κανονισμού», ανακουφίζει, αλλά δε θεραπεύει οριστικά τα υπαρκτά προβλήματα που προέκυψαν μετά την προηγούμενη απόφαση, που διαχώρισε τις οικοδομικές άδειες σε… ισχύουσες και μη ισχύουσες, ανάλογα με το αν υπάρχει έναρξη υλοποίησης πριν την 11η Δεκεμβρίου 2024.
Ο αντίκτυπος της νέας ρύθμισης και το κατά πόσον πραγματικά θα επιτευχθεί το ζητούμενο «ξεκλείδωμα» της οικοδομικής δραστηριότητας θα αποσαφηνιστεί μετά από ένα εύλογο διάστημα, κατά το οποίο θα φανούν οι διαθέσεις Δήμων, ή άλλων ενδιαφερόμενων με έννομο συμφέρον, για νέες ενστάσεις.
Ας έχουμε υπόψη, ότι ο πραγματικός αντίκτυπος του «σοκ» που είχαν προκαλέσει προηγούμενες αποφάσεις στην οικοδομική δραστηριότητα, δεν έχει ακόμα καταγραφεί στην πραγματική οικονομία, διότι βρισκόμαστε σε περίοδο υλοποίησης εργασιών βάσει οικοδομικών αδειών που είχαν εκδοθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Το πλήγμα από το γεγονός ότι εδώ και μήνες έχουμε αναστολή της υποβολής νέων αιτήσεων για έκδοση οικοδομικών αδειών λόγω ανασφάλειας Δικαίου, μένει να αποτυπωθεί προσεχώς στην πραγματική οικονομία. Και η επιστροφή σε μια κανονικότητα, θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερο χρόνο λόγω του αναμενόμενου γραφειοκρατικού «εμφράγματος» που θα προκαλέσει η ταυτόχρονη υποβολή μεγάλου όγκου αιτήσεων που είχαν «παγώσει» τους τελευταίους μήνες, μαζί με εκείνες που εύλογα θα ακολουθήσουν.
Φυσικά, δεν πρέπει να ρίχνουμε ευθύνες στο ΣτΕ, το οποίο επίσης αναζητά διαδρομές σε ένα πολυδαίδαλο νομοθετικό «τοπίο» που διαμορφώνει ο ΝΟΚ, με πλήθος τροποποιήσεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων επί σειρά ετών, αφού ο ΝΟΚ δεν είναι πλέον τόσο «νέος». Διανύουμε τον 14ο χρόνο από την πρώτη ψήφιση.
Αυτό που χρειάζεται ο κατασκευαστικός κλάδος, είναι μια νομοθετική επανεκκίνηση, με έναν Οικοδομικό Κανονισμό… πραγματικά «νέο», ουσιαστικά ξεκάθαρο και αποτελεσματικά συνοπτικό, που θα εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για επιτάχυνση διαδικασιών, με αναντίρρητη ασφάλεια δικαίου και απόλυτη σαφήνεια για τις διοικητικές αρχές που έχουν την ευθύνη ελέγχου στο στάδιο της εφαρμογής. 
Αυτό προϋποθέτει φυσικά, την απόλυτη συνεργασία της Πολιτείας με το ΤΕΕ, με τη λογική, ότι ο Οικοδομικός Κανονισμός οφείλει να είναι ένας οδικός χάρτης 100% βασισμένος σε επιστημονική προσέγγιση και εξισορρόπηση των στόχων του (οικονομική ανάπτυξη, εξοικονόμηση ενέργειας, προστασία περιβάλλοντος, ποιότητα ζωής).


Ηλίας Περτζινίδης

Συνάντηση του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ Η.Περτζινίδη με τον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ-Θ Δημήτρη Γαλαμάτη
Εκδήλωση για την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ συνδιοργανώνουν ΤΕΕ/ΤΚΜ και ΣΕΤΕΟ
Διεθνής Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου της Βιέννης από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ υπό την αιγίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ
ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αποχή 27-31/10, οι μηχανικοί των ΥΔΟΜ, από την έκδοση οικοδομικών αδειών
Σε διαβούλευση η αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα για το 2026
ΕΣΠΑ:10 εκατ. στο Ταμείο μικροδανείων ανάκαμψης από φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία
Κτηματολόγιο: τροπολογία-παράταση έως τον Ιανουάριο 2026- για τις διεκδικήσεις δημοσίου σε ιδιωτικά ακίνητα
Οι επιδόσεις της Ελλάδας στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία υλοποίησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Νέα εγκύκλιος του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης των επανορθωτικών μέτρων
ΕΕΔΣΑ: δέκα προτάσεις για την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανάπλαση 5.550 τ.μ.προωθείται στις Δωδεκαόροφες της Μ.Θεοδωράκη (πρώην Λαγκαδά)
Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ επί του Εγχειριδίου Χρεώσεων Σύνδεσης Παραγωγών
Πιερία: Ολοκληρώνονται τα αντιπλημμυρικά έργα στον Αρχαιολογικό Χώρο στο Δίον – Νέα μεταλλική γέφυρα στον ποταμό Βαφήρα
Copernicus: Ο Σεπτέμβριος του 2025 ο τρίτος θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του έργου EURO MED REP.PER PERSPECTIVE και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Επισκευής, σας προσκαλεί το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2025, από τις 10:00 έως τις 14:00, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στο πρώτο φεστιβάλ αφιερωμένο στην επισκευή, την επιδιόρθωση και τη δημιουργικότητα! Φόρμα Συμμετοχής – Φεστιβάλ Επισκευής REPper ΕΔΩ

Η ΕΤΕΠΑΜ διοργανώνει το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναστηλώσεων που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), στις 13, 14 και 15 Νοεμβρίου 2025. Στόχος της διοργάνωσης είναι η ουσιαστική αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ συνέδρων και εισηγητών και η πρόκληση ενός γόνιμου διεπιστημονικού διαλόγου, που θα συνεισφέρει στην προώθηση (προς όλους τους φορείς υλοποίησης και προστασίας στη χώρα μας) της επιστημονικής προσέγγισης των θεμάτων προστασίας, αναστήλωσης, αποκατάστασης, ανάδειξης των μνημείων, καθώς και στη λήψη μέσων πρόληψης έναντι φυσικών καταστροφών. Η διάρκεια του συνεδρίου θα είναι 3μερη και μία από τις συνεδρίες θα αφιερωθεί στο ειδικό   θέμα «Μνημεία και κλιματική αλλαγή». Πληροφορίες στο e-mail:
7etepam.conference@gmail.com και στα τηλ: 6972082970 και 6932479368 για την Αθήνα και 6980191672 για τη Θεσσαλονίκη. Ιστοσελίδα ΕΔΩ
 
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Σερρών «Η αρχιτεκτονική της πόλης και νέοι ορίζοντες. ΣΕΡΡΕΣ ±100» που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2025 στο Elpida Resort & Spa στην ιστορική πόλη των Σερρών. Το Συνέδριο απευθύνεται στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, τους επαγγελματίες του κλάδου, σε στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, σε εκπροσώπους Φορέων και Οργανισμών και σε κάθε κάτοικο ενεργό πολίτη.
Πληροφορίες
 
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, προκηρύσσει διαγωνισμό επιλογής έργων για την 12η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Στη 12η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων γίνονται δεκτές προτάσεις από αρχιτέκτονες ηλικίας έως και 45 ετών (έτος γέννησης 1981 και μετά για όλους) που αφορούν υλοποιημένα έργα και μη υλοποιημένες προτάσεις, υπό τον όρο ότι αντιστοιχούν σε πραγματικές αναθέσεις μελετών ή διακρίσεις σε διαγωνισμούς. Δεν επιτρέπεται η υποβολή σπουδαστικών εργασιών. Η έκθεση με τα επιλεγμένα έργα του διαγωνισμού θα διεξαχθεί στην Πάτρα, τον Μαΐο 2026, παράλληλα με την έκδοση του καταλόγου. Εμπρόθεσμες θεωρούνται οι αιτήσεις συμμετοχής που θα υποβληθούν έως και την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2025, ώρα 23:59. Για πρόσθετες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το ΕΙΑ στο τηλέφωνο 2107216670, στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@heliarch.gr και στον ιστότοπο 
ΕΔΩ.

8ο Συνέδριο για τη Βιώσιμη Κινητικότητα – CSuM2026, θα πραγματοποιηθεί στην Σκύρο, στην Ελλάδα, από  1 έως 3 Ιουλίου 2026. Μπορείτε να υποβάλετε την περίληψή σας μέσω της Πρόσκλησης για Περιλήψεις έως 2 Νοεμβρίου 2025 (Νέα Ημερομηνία) στον σύνδεσμο ΕΔΩ. Μπορείτε επίσης να υποβάλετε αίτηση για εκδήλωση στο Call for Special Sessions ΕΔΩ
 
9η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, από 31 Οκτωβρίου έως 16 Νοεμβρίου 2025,  στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.  Η φετινή Μπιενάλε ανοίγει με την έκθεση «Ανατροπή (η επιστημονική φαντασία σαν αλλαγή)» / Plot Twist (the science fiction change), σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η έναρξη σηματοδοτείται από μια ημέρα αφιερωμένη σε εκδηλώσεις και συμβολικές δράσεις, προσφέροντας, έτσι, το πρώτο δείγμα της διαδρομής που θα ακολουθήσει η Μπιενάλε προς την κορύφωση της σεζόν του 2026.
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ  “Σὲ ὑπέρμαχον ἡ Οἰκουμένη”- Ὁ Ἅγιος Δημήτριος ὁ Μυροβλήτης στὰ Βαλκάνια», διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο της Ελλάδος και το Περιοδικό «Θεολογία». Τόπος: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Φουαγιέ Πλατείας Κτηρίου Μ1. Έως 20 Οκτωβρίου 2025. Πληροφορίες  2310 889830
 
Έκθεση Φωτογραφίας, με τίτλο: «Άγιον Όρος – Πέρα από το Ορατό», από το Υπουργείο Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας και Θράκης – και την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους,  με το ομώνυμο Λεύκωμα φωτογραφιών του καλλιτέχνη φωτογράφου Γιάννη Γιαννάτου, που αποτυπώνει τον θρησκευτικό βίο και την καθημερινή διακονία των Αγιορειτών Πατέρων, στο ΥΜΑΘ – Διοικητήριο Θεσσαλονίκης. 
 
ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2025έως 31 Οκτωβρίου 2025,   με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Πολιτισμού.
Πληροφορίες
  
ΕΚΘΕΣΗ «Τέχνη-Διαγώνιος και το Μουσείο που δεν έγινε», με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΑΠΘ και τα 25 χρόνια του Τελλογλείου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα. Το Τελλόγλειο συνδιοργανώνει την έκθεση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τα 60ά Δημήτρια και την Κεντρική Βιβλιοθήκη / Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ. Έως 10 Φεβρουαρίου 2026, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.

ΕΚΘΕΣΗ “Ελληνικές Κεφαλές” του Γιώργου Πετρίδη στην Κωνσταντινούπολη έως και τον Οκτώβριο του 2025. Η έκθεση περιοδεύει σε όλο τον κόσμο, σε συνολικά δώδεκα πόλεις μέσα σε διάστημα έξι ετών. Αποτελείται από έξι κεφαλές μεγαλύτερες από το φυσικό μέγεθος—καθεμία περίπου 2 μέτρα ύψος μαζί με τη βάση της—εμπνευσμένες από έξι σημαντικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, για τις οποίες ο καλλιτέχνης, διεθνώς αναγνωρισμένος γλύπτης Γιώργος Πετρίδης, χρησιμοποίησε μέλη της οικογένειάς του ως μοντέλα.
Πληροφορίες


Με τη συμμετοχή περισσότερων από 300 αθλητών διεξάγεται την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Θ, ο 32ος Διεθνής Κωπηλατικός αγώνας «Ρεγκάτα Μεγάλου Αλέξανδρου», που διοργανώνει ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ. σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των Διεθνών Αγώνων «Μέγας Αλέξανδρος». Οι αγώνες διεξάγονται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι φίλαθλοι μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες από το λιμενοβραχίονα  του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης (Θ.Σοφούλη 112).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Ηλίας Περτζινίδης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου, Ηλίας Κοντογουλίδης

E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr