Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 370

*|MC:SUBJECT|*
  newsletter
                       #370


25 ΜΑΪΟΥ 2023
Editorial
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Το πρώτο μετεκλογικό newsletter, μας βρίσκει σε νέα προεκλογική περίοδο, αρκετά διαφορετική από την προηγούμενη,  με  πολλές ενδιαφέρουσες παραμέτρους. 

Εμείς οι Μηχανικοί θα είμαστε παρόντες και σε αυτή την εκλογική διαδικασία, κυρίως και πρωτίστως ως ενεργοί πολίτες. Αλλά και ως  επιστήμονες και  επαγγελματίες, μέλη ενός κλάδου που συμμετέχει αποφασιστικά στην αναπτυξιακή διαδικασία και εξαρτάται από αυτήν. Όπως συνηθίζουμε χαρακτηριστικά να λέμε και ακούστηκε και στην εκδήλωση για τους Πολιτικούς Μηχανικούς, δεν γίνεται ανάπτυξη χωρίς Μηχανικούς, αλλά και οι Μηχανικοί δεν υπάρχουμε χωρίς ανάπτυξη.

Μετά τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου υπάρχει ένα αδιαφιλονίκητο φαβορί. Ωστόσο, όπως ειπώθηκε, οι κάλπες για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι άδειες. Άρα η ανάγκη συμμετοχής, στη δημοκρατική διαδικασία, όποιες κι αν είναι οι επιλογές μας, παραμένει ίδια. Επιπλέον, προφανώς μας ενδιαφέρoυν – με τις ιδιότητές μας του πολίτη, του επιστήμονα και του επαγγελματία – τόσο οι πολιτικοί συσχετισμοί και ο αριθμός των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όσο και τα πρόσωπα και όλες οι παράμετροι της πολιτικής ζωής του τόπου,  μετά τις 25 Ιουνίου, που όπως φαίνεται θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.

Αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει, ως μείζον και απαραίτητο στοιχείο της επόμενης ημέρας, είναι η ύπαρξη ενός στιβαρού σχεδιασμού, στο πλαίσιο του οποίου θα προχωρήσουν το νομοθετικό έργο και οι μεταρρυθμίσεις, ως προϊόντα αυτού του σχεδιασμού αλλά και της ουσιαστικής διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς και την  κοινωνία. Μας ενδιαφέρει να προχωρήσουν τα τεχνικά έργα, οι υποδομές και οι δράσεις που υποστηρίζουν την καθημερινότητα,  την υγεία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την παιδεία, τα σύνορα και την περιουσία μας. Μας ενδιαφέρει να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά κάθε λεπτό των σπουδαίων χρηματοδοτικών εργαλείων  που έχουμε στη διάθεσή μας ως οικονομία, για να διατηρηθεί και να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης.

Η χώρα   χρειάζεται  κυβέρνηση και εμείς στο ΤΕΕ/ΤΚΜ, θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το έργο της, με όλες τις δυνάμεις, την επιστημοσύνη και την συσσωρευμένη εμπειρία του κλάδου, όπως επιτάσσει και ο θεσμικός μας ρόλος.

Γιώργος Τσακούμης
 
Πολιτικός Μηχανικός: Ειδικότητα ταυτόσημη της Ανάπτυξης
Μέχρι τις 31 Μαΐου οι δηλώσεις συμμετοχής στο έργο «ENTEG»
Ο επίσημος οδηγός για το «Εξοικονομώ 2023»
Ικανοποίηση του ΤΕΕ/ΤΚΜ από τη δέσμευση για νέο κολυμβητήριο στη Δυτική Θεσσαλονίκη
Παράταση ενός μήνα για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»
Τροποποίηση στο «ΗΛΕΚΤΡΑ»: Αλλαγή στην επιλεξιμότητα θέρμανσης
Πρόσκληση συμμετοχής Αρχιτεκτόνων για το Βραβείο Mies van der Rohe 2024
Τι αλλάζει στους διαγωνισμούς ΑΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε επίπεδα ρεκόρ η εγκατάσταση νέων ΑΠΕ το 2022
Ευκολότερες συναλλαγές μέσω του νέου portal της ΕΥΑΘ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
BEYOND 4.0, Διεθνής ΄Εκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας, σε συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Υπουργείο Εσωτερικών, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την ΚΕΔΕ, τον ΣΕΠΕ, τον ΣΕΠΒΕ, τον ΣΕΚΕΕ και την HETIA. Με  4 βασικούς θεματικούς πυλώνες, τον Τομέα Έκθεσης Τεχνολογικών Ψηφιακών Εφαρμογών, τον Τομέα Συνεδρίου, τον Τομέα Νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) αλλά και τον Τομέα Ερευνητικών Κέντρων & Πανεπιστημίων. Έως 26 Μαΐου 2023, στην ΔΕΘ. Πληροφορίες

ΕΚΔΗΛΩΣΗ «Ημέρες Καριέρας Θεσσαλονίκης»  στις 25 & 26 Μαϊου 2023, ώρες 10.00-18.00, στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Συμμετέχει ο  Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ με ευκαιρίες Καριέρας για Νέους Μηχανικούς. Το νέο πρόγραμμα του Ομίλου “Re – Engineering Tomorrow” απευθύνεται σε νέους και νέες μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων  (Μηχανολόγους, Ηλεκτρολόγους, Χημικούς, Περιβάλλοντος, Παραγωγής & Διοίκησης)  που μόλις αποφοίτησαν ή έχουν μικρή εργασιακή εμπειρία (έως 3 έτη).

EΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ με θέμα: «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΚΤΙΩΝ ΕΡΓΩΝ» (2nd International Conference «DESIGN AND MANAGEMENT OF PORT, COASTAL AND OFFSHORE WORKS» DMPCO 2023), διοργανώνει  το εργαστήριο Θαλάσσιας Τεχνικής και Θαλάσσιων Έργων του  Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων του Τομέα Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, το Εργαστήριο Υδραυλικής Μηχανικής του  Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και το Εργαστήριο Πλωτών Κατασκευών & Συστημάτων Αγκύρωσης της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Το Συνέδριο απευθύνεται σε μηχανικούς, ερευνητές, μελετητές, εργολήπτες, κατασκευαστές, διαχειριστές λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων, διαχειριστές μαρινών, ΑΕΙ, ναυτιλιακές εταιρίες, νηογνώμονες, ναυπηγεία, δημόσιους φορείς, ΟΤΑ, Οργανισμούς Λιμένων, Λιμενικά Ταμεία, περιβαλλοντικές οργανώσεις. Έως 27 Μαϊου 2023, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΚΕ.Δ.Ε.Α ΑΠΘ, 3ης Σεπτεμβρίου Πανεπιστημιούπολη.
Πληροφορίες και στο τηλ. 2310995805 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του βιβλίου “αρχιτεκτοπία” ΜΑΙΡΗ ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ-ΤΖΗΜΟΠΟΥΛΟΥ “, (ομότιμη καθηγήτρια Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΑΠΘ) από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΠΣ ΑΠΘ και τις  Εκδόσεις ΖΗΤΗ, με την υποστήριξη του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Στις 1 Ιουνίου 2023, 7:00μμ. στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μεγ. Αλεξάνδρου 49). Πρόσκληση
ΕΔΩ

MAREPORT 2023, 33ο ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ με θέμα: «SMART SHIPPING, PORT & LOGISTICS, Αξιοποίηση λιμένα Θεσσαλονίκης ως κεντρικού εξαγωγικού λιμένα των Βαλκανίων  και Χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω Fund και Ομίλων», διοργανώνει το  Ινστιτούτο Ναυτιλιακής & Οικονομικής Στρατηγικής,  στις 2 Ιουνίου 2023, στο Mediterranean Palace στην Θεσσαλονίκη. Δωρεάν συμμετοχή. Εγγραφές 

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ  για τα 50 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στις 8 Ιουνίου 2023, ώρα 19:30 στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ. Δήλωση συμμετοχής
ΕΔΩ

Στα πλαίσιο της Β’ Φάσης Συμμετοχικού Σχεδιασμού του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Δήμου Καλαμαριάς, τέθηκε σε ανοιχτή ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση το αρχικό Κοινό Όραμα, οι Προτεραιότητες του ΣΒΑΚ, καθώς και τα δύο (2) Εναλλακτικά Σενάρια για την κινητικότητα,
ΕΔΩ. Όσοι επιθυμούν, μπορούν να συμμετέχουν αποστέλλοντας τα όποια σχόλια στο svak@kalamaria.gr έως τις 9 Ιουνίου 2023. Πληροφορίες σχετικά με το ΣΒΑΚ Δήμου Καλαμαριάς στην ηλεκτρονική διεύθυνση ΕΔΩ

ΕΚΘΕΣΗ & ΣΥΝΕΔΡΙΟ “Forward Green Εxpo 2023” (FG-Expo), για την κυκλική οικονομία. Μία πρωτοβουλία της HELEXPO που έχει ως στόχο να συμβάλλει στην εφαρμογή μιας νέας επιχειρηματικής αντίληψης για τη χώρα, βασισμένη στην κυκλική οικονομία, την πράσινη ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό των επιχειρηματικών μοντέλων για βιώσιμη ανάπτυξη και εξοικονόμηση φυσικών πόρων. Από 8 έως 10 Ιουνίου 2023, Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, περίπτερα 13,14,15,16.
Πληροφορίες και στο 2310 291548 

12ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ –EWRA2023, με τίτλο «Managing Water-Energy-Land-Food under Climatic Envinromental and Social Instability», διοργανώνει το Εργαστήριο Υδραυλικών Έργων και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Τμήματος Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ μαζί με το ΤΕΕ/ΤΚΜ, από 27 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 2023, στη Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες 

18o Φεστιβάλ Χορωδιών και Μουσικών σχημάτων Θέρμης, διοργανώνεται  στις 26, 27 και 28 Μαΐου 2023, στην Αίθουσα Κοσμοθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών (Πλανητάριο), με δωρεάν είσοδο και ώρα έναρξης 6 μ.μ. Συμμετέχουν 22 καταπληκτικές Χορωδίες (και του ΤΕΕ/ΤΚΜ) και Μουσικά Σχήματα από διάφορα σημεία της Ελλάδας. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Θέρμης.

ΕΚΘΕΣΗ  ιστορικών φωτογραφιών «No Woman’s Land – Από το Princeton στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα του 1929» Εγκαίνια: 25 Μαΐου 2023 στις 19:00 στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορείτικης Εστίας (Εγνατία 109). Έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2023.
Πληροφορίες

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ από τον Δήμο Παύλου Μελά (Τμήμα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Αιτήσεις έως 2 Ιουνίου 2023. Πληροφορίες

 
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr