Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 373

*|MC:SUBJECT|*
  newsletter
                       #37315 IOYNIOY 2023
Editorial
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
 
Οι ανακοινώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος “Κεντρική Μακεδονία” για την περίοδο 2021-2027, γεννούν αισιοδοξία για την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, που φαίνεται να ξεκινά στην περιοχή μας με τους καλύτερους οιωνούς.
Διανύουμε μια συγκυρία με πολλές προκλήσεις, αλλά και με πολλές ευκαιρίες, που απορρέουν κυρίως από την πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας.
Επενδύσεις στην καινοτομία, κατασκευές «έξυπνων» υποδομών που υποστηρίζουν τις μεταφορές, το εμπόριο, την υγεία, η γρήγορη άνοδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που τοποθετούν την παράμετρο της «πράσινης ανάπτυξης» δυναμικά σε κάθε μελλοντικό σχεδιασμό, τα διαρκώς αναπτυσσόμενα δορυφορικά συστήματα και οι δομές αξιολόγησης γεωχωρικών δεδομένων, θέτουν ένα νέο πλαίσιο, αφενός για την ανάπτυξη και την ένταση της παραγωγικής δραστηριότητας, αφετέρου για την καταγραφή και αντιμετώπιση προκλήσεων στο πεδίο της πρόληψης, προετοιμασίας και αντίδρασης στις απειλητικές  επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις 25 Ιουνίου, προφανώς δεν τίθεται ζήτημα πίστωσης χρόνου. Οι ρυθμοί, σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και τους Δήμους, θα πρέπει να ενταθούν στον συντομότερο δυνατό χρονικό ορίζοντα και να ξεκινήσουν να παράγουν και να αποδίδουν στους πολίτες απτά αποτελέσματα.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ επιτελώντας τον θεσμικό του ρόλο, μέσα από τις προτάσεις του και τις κριτικές -όποτε χρειάζεται- θέσεις του, θα είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για να κερδίσουν η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη τον πολύ χαμένο χρόνο, ώστε στο τέλος της νέας χρηματοδοτικής περιόδου να αξιολογούμε μια σειρά από έργα ολοκληρωμένα και να μην περιοριζόμαστε πλέον σε συζητήσεις για “δρομολογημένα” έργα…. 
Κάθε “δρομολόγιο” πρέπει κάποτε να φτάνει στον προορισμό του.

 
Γιώργος Τσακούμης
 
Την Τρίτη 20 Ιουνίου η εκδήλωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ με θέμα «Ελλάδα & Διάστημα»
Ενημερωτικό σεμινάριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη φορολογία των Μηχανικών
Έργα ύψους 91 εκ. τρέχουν ήδη στο νέο ΕΣΠΑ για την Κ. Μακεδονία
Ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Εξοικονομώ 2023: Μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις
Νέος διαγωνισμός 180 εκατ. του ΤΕΕ για έξυπνες γέφυρες σε 13 Περιφέρειες
Υπογράφηκαν οι πρώτες συμβάσεις από το ΤΕΕ για τα ΤΠΣ και ΕΠΣ
Κτηματολόγιο: Ξεκινά το έργο ψηφιοποίησης των αρχείων του υποθηκοφυλακείου
Εύσημα του Green Τank για τις ελληνικές επιδόσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας
Στις 27 Ιουνίου το 12ο Διεθνές Συνέδριο Ευρωπαϊκής Ένωσης Υδατικών Πόρων – EWRA2023
 
Η ελληνική συμμετοχή στη 18η Biennale Aρχιτεκτονικής Βενετίας 2023: «Υδάτινα Σώματα/Bodies of Water»

“Διαβατήριο” το πτυχίο, ενώ αναγνωρίζεται η αξία του χωρικού σχεδιασμού – Συνέντευξη Προέδρου ΤΜΧΑ ΑΠΘ Ελισάβετ Θωίδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέο ιστορικό υψηλό τον Μάιο 2023 κατέγραψαν οι ΑΠΕ
Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή: Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά έλαβαν voucher
Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους για τα αστικά απόβλητα και τα απορρίμματα συσκευασίας
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Newsletter Τμήματος Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιουνίου 2023 ΕΔΩ 


ΕΚΘΕΣΗ με τίτλο PROJECT OPEN HOUSE, με στόχο την διάδοση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος Hersus, που εκπονείται από διδάσκοντες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, και ειδικότερα των, ΠΜΣ Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός, και ΔΠΜΣ Προστασία Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού. Έως 16 Ιουνίου 2023, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Αγγελάκη 14.
Πληροφορίες

2o International Conference on Sustainable Chemical and Environmental Engineering, (SUSTENG 2023), διοργανώνει υβριδικά το εργαστήριο Design of Environmental Processes της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, και το Cyprus University of Technology, με την υποστήριξη του LIFE Programme and of the Green Fund. Έως 18 Ιουνίου 2023, Λεμεσός Κύπρου. Πληροφορίες και εγγραφές ΕΔΩ. Επίσης πληροφορίες στο e-mail: secretariat.susteng@tuc.gr  

ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα τις Δασικές Πυρκαγιές διοργανώνει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και οι εταίροι του Ευρωπαϊκού Έργου SILVANUS. Το έργο SILVANUS χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του H2020. Οι Έλληνες εταίροι του έργου είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΑΠΘ και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Στη διάρκεια της ημερίδας θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο και την εμπλοκή που μπορεί να έχουν οι πολίτες στη διαχείριση μιας πυρκαγιάς, ειδικά μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας, όπως είναι οι ψηφιακές εφαρμογές, τα social media, κτλ. Στις 28 Ιουνίου 2023, ώρα 18.00, στην αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Για την εγγραφή σας
ΕΔΩ Πρόγραμμα Πληροφορίες στο 2310 310649 ή στο info@hrt.org.gr.

LAMIA EXPO CENTRAL GREECE TRADE EVENT διοργανώνει ο φορέας ΠΕΛ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α με την ενεργό στήριξη και σφραγίδα της ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ. με στόχο την ανάδειξη της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και εξωστρέφειας της Κεντρικής Ελλάδας. Έως 18 Ιουνίου 2023, στις εγκαταστάσεις της ΠΕΛ.
Πληροφορίες

ENERGY SOLUTIONS MADE IN GERMANY, διοργανώνει το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος (BMWK), και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Πρόκειται για  επιχειρηματική αποστολή με 8 γερμανικές εταιρείες από τον κλάδο Ενέργειας με έμφαση στα συστήματα αποθήκευσης για ΑΠΕ και υποδομές φόρτισης για την ηλεκτροκίνηση. Από 26 έως 29 Ιουνίου 2023. Στο πλαίσιο αυτό και ΗΜΕΡΙΔΑ  “Αποθήκευση Ενέργειας για ΑΠΕ και Υποδομές Φόρτισης για την Ηλεκτροκίνηση” στις 27 Ιουνίου 2023, ώρες 10.00-14.00, στη Θεσσαλονίκη στο Electra Palace. Επίσης στις 28 και 29 Ιουνίου 2023, θα υπάρχει η δυνατότητα προσωπικών B2B meetings (δωρεάν)με τις συμμετέχουσες εταιρείες από Γερμανία, με στόχο τη δημιουργία νέων συνεργασιών και συνεργειών. Πληροφορίες

12ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ –EWRA2023, με τίτλο «Managing Water-Energy-Land-Food under Climatic Envinromental and Social Instability», διοργανώνει το Εργαστήριο Υδραυλικών Έργων και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Τμήματος Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ μαζί με το ΤΕΕ/ΤΚΜ, από 27 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 2023, στη Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες 

THE 6TH EDITION OF THE BAKU INTERNATIONAL ARCHITECTURE AWARD, Professional, Region II – Central and Eastern Europe and the Middle East, διοργανώνει στο Αζερμπάιντζάν, το Υπουργείο Πολιτισμού του Αζερμπαϊντζάν και η Ένωση Αρχιτεκτόνων Αζερμπαϊντζάν (UAA).
Πληροφορίες  

ΕΚΘΕΣΗ  ιστορικών φωτογραφιών «No Woman’s Land – Από το Princeton στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα του 1929». Εκθεσιακός χώρος της Αγιορείτικης Εστίας (Εγνατία 109). Έως 16 Σεπτεμβρίου 2023.
Πληροφορίες

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr