Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 374

*|MC:SUBJECT|*
  newsletter
                       #37422 IOYNIOY 2023
Editorial
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
 
Είναι βέβαιο, πως η εκδήλωση της περασμένης Τρίτης, που έφερε το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος στο ΤΕΕ/ΤΚΜ, ήταν μόνο η αρχή της συνεργασίας μας με έναν φορέα, που μέσα σε μόλις δύο χρόνια λειτουργίας – όπως θα διαπιστώσετε στο πρώτο θέμα του παρόντος newsletter- καταφέρνει να αποδείξει, πόσο είχε αργήσει και πόσο αναγκαία ήταν η σύστασή του.
Οι διαστημικές επιστήμες, ή οι επιστημονικές εφαρμογές των γνώσεων που μας προσφέρει το Διάστημα, έχουν πάψει εδώ και καιρό, για τον προηγμένο κόσμο, να σχετίζονται μόνο με την εξερεύνηση των μυστικών του σύμπαντος.
Αποτελούν μέρος της καθημερινότητας του ανθρώπου. Eνισχύουν την ασφάλειά του εντοπίζοντας εγκαίρους πιθανούς κινδύνους. Περιφρουρούν το περιβάλλον. Μας καθοδηγούν σε άγνωστες περιοχές. Βοηθούν τον αγρότη στην παραγωγή προϊόντων, παρέχοντας πληροφορίες για εξοικονόμηση πόρων και καλύτερη διαχείριση εδαφών. Στηρίζουν  στην προσπάθεια οργάνωσης αναπτυξιακών εγχειρημάτων μέσω της υποστήριξης έργων όπως το Κτηματολόγιο και ο Χωροταξικός Σχεδιασμός. Βοηθούν να αντιμετωπιστούν συνολικά οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Ειδικά για εμάς τους μηχανικούς, οι διαστημικές επιστήμες παρέχουν ένα τεράστιο πεδίο ενασχόλησης, αφού στις διάφορες μορφές έρευνας που σχετίζονται με το διάστημα και στις ποικίλες εφαρμογές των αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας, υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για όλες τις ειδικότητες των μηχανικών.
Υπάρχει επίσης μια ιδιαίτερη γοητεία στην έκταση της διεπιστημονικής συνεργασίας που απαιτούν τα εγχειρήματα εφαρμογής της διαστημικής έρευνας. Γεννούν, μέσω της σύνθεσης γνώσεων και της αλληλεπίδρασης διαφόρων επιστημονικών πεδίων, την διαρκή προσδοκία νέων ανακαλύψεων, που θα μας πάνε μπροστά, συνολικά ως κοινωνία.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ θα συνεχίσει αυτή τη συνεργασία που ξεκίνησε με το ΕΛΚΕΔ, διότι πιστεύουμε ακράδαντα πως αξίζει κάθε πολίτης, να ενημερωθεί για τους τρόπους με τους οποίους το διάστημα έχει μπει στη ζωή μας. Και με την βεβαιότητα, πως η Ελλάδα έχει το έμψυχο δυναμικό που αξιοποιούμενο θα καταστήσει σύντομα την Ελλάδα συμπρωταγωνίστρια της διαμόρφωσης των ευρωπαϊκών πολιτικών και πρωτοβουλιών σε έναν τομέα που κοιτάζει κατ` ευθείαν στο μέλλον…

 
Γιώργος Τσακούμης
 
Η ανάγκη εθνικής διαστημικής στρατηγικής και ο ρόλος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος σε εκδήλωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ
 
Την Τετάρτη το ετήσιο σεμινάριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη φορολογία των Μηχανικών
Στην Κατερίνη η 8η Τακτική Συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του TEE/TKM
Γ.Στασινός: Προσπάθειες δυσφήμισης των μηχανικών τα περί 17.000 ψευδών αιτήσεων που δήθεν εντόπισε η ΗΤΚ
Καλοκαιρινά μαθήματα μπάσκετ για παιδιά μελών του Επιμελητηρίου
Τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΝ για τις αναθέσεις των 227 μελετών ΤΠΣ
Σε ΦΕΚ ο πρώτος διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας
Ανακοίνωση-προειδοποίηση του Δήμου Θέρμης για μηχανικούς και κατασκευαστικές εταιρείες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιτροπή της ΕΕ: Αναγκαία μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 95% το 2040 σε σχέση με το ‘90
Nέο ευρωπαϊκό βραβείο για τις καινοτόμες γυναίκες
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Newsletter Τμήματος Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιουνίου 2023 ΕΔΩ 

ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα τις Δασικές Πυρκαγιές διοργανώνει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και οι εταίροι του Ευρωπαϊκού Έργου SILVANUS. Το έργο SILVANUS χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του H2020. Οι Έλληνες εταίροι του έργου είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΑΠΘ και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Στη διάρκεια της ημερίδας θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο και την εμπλοκή που μπορεί να έχουν οι πολίτες στη διαχείριση μιας πυρκαγιάς, ειδικά μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας, όπως είναι οι ψηφιακές εφαρμογές, τα social media, κτλ. Στις 28 Ιουνίου 2023, ώρα 18.00, στην αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Για την εγγραφή σας ΕΔΩ Πρόγραμμα Πληροφορίες στο 2310 310649 ή στο info@hrt.org.gr.

ENERGY SOLUTIONS MADE IN GERMANY, διοργανώνει το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος (BMWK), και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Πρόκειται για επιχειρηματική αποστολή με 8 γερμανικές εταιρείες από τον κλάδο Ενέργειας με έμφαση στα συστήματα αποθήκευσης για ΑΠΕ και υποδομές φόρτισης για την ηλεκτροκίνηση. Από 26 έως 29 Ιουνίου 2023. Στο πλαίσιο αυτό και ΗΜΕΡΙΔΑ  “Αποθήκευση Ενέργειας για ΑΠΕ και Υποδομές Φόρτισης για την Ηλεκτροκίνηση” στις 27 Ιουνίου 2023, ώρες 10.00-14.00, στη Θεσσαλονίκη στο Electra Palace. Επίσης στις 28 και 29 Ιουνίου 2023, θα υπάρχει η δυνατότητα προσωπικών B2B meetings (δωρεάν)με τις συμμετέχουσες εταιρείες από Γερμανία, με στόχο τη δημιουργία νέων συνεργασιών και συνεργειών.
Πληροφορίες

12ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ -EWRA2023, με τίτλο «Managing Water-Energy-Land-Food under Climatic Envinromental and Social Instability», διοργανώνει το Εργαστήριο Υδραυλικών Έργων και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Τμήματος Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ μαζί με το ΤΕΕ/ΤΚΜ, από 27 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 2023, στη Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες 

THE 6TH EDITION OF THE BAKU INTERNATIONAL ARCHITECTURE AWARD, Professional, Region II – Central and Eastern Europe and the Middle East, διοργανώνει στο Αζερμπάιντζάν, το Υπουργείο Πολιτισμού του Αζερμπαϊντζάν και η Ένωση Αρχιτεκτόνων Αζερμπαϊντζάν (UAA).
Πληροφορίες  

Nanotexnology 2023, εκδήλωση της τεχνολογίας, των επιχειρήσεων και
της δικτύωσης,  στους τομείς των Νανοτεχνολογιών, των Οργανικών Ηλεκτρονικών, των Αγροβολταϊκών, της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Τρισδιάστατης Εκτύπωσης/Βιο-εκτύπωσης και της Νανοϊατρικής. Από 1 έως 8 Ιουλίου 2023,  Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες Παράλληλες εκδηλώσεις Nanotexnology 2023: A) 16th Int. Symposium on Flexible Organic Electronics (ISFOE23) | 3 – 6 Ιουλίου B) 20th Int. Conference on Nanosciences & Nanotechnologies (NN23) | 4 – 7 Ιουλίου Γ) 6th Int. Conference on 3D Printing & Bioprinting, Al, Digital & Additive Manufacturing I3D (I3D23) | 5 – 6 Ιουλίου Δ) 17th Int. Summer Schools on Nanosciences & Nanotechnologies, Organic Electronics & Nanomedicine (ISSON23) | 1 – 8 Ιουλίου Ε) 13th Int. Exhibition on Nanotechnologies, Organic Electronics & Nanomedicine (EXPO23) | 3 – 7 Ιουλίου ΣΤ) NANOTEXNOLOGY 2023 Business Forum | 4 – 6 Ιουλίου Ζ) NANOTEXNOLOGY 2023 Matchmaking (B2B) Event | 5 Ιουλίου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ εκδήλωσης ενδιαφέροντος μεταπτυχιακού Προγράμματος: “Advanced Design: Innovation and Transdisciplinarity In Design” / “Σχεδιασμός Αιχμής: Καινοτομία και Διεπιστημονικότητα στον Σχεδιασμό” του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, για την εισαγωγή νέων μεταπτυχιακών φοιτητών
στον 5o κύκλο σπουδών 2023-2025. Αιτήσεις μέχρι 12 Ιουλίου 2023.
Πληροφορίες και τηλ. 2310 995510.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr