Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 376

*|MC:SUBJECT|*
  newsletter
                       #37606 IOYΛIOY 2023
Editorial
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
 
Ο τομέας της ηλεκτροκίνησης και ευρύτερα ο τομέας της παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ΑΠΕ, αποτελεί για τους Έλληνες μηχανικούς ένα πεδίο τεράστιου επαγγελματικού ενδιαφέροντος για τα επόμενα χρόνια. Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη – και φαίνεται διατεθειμένη- να ανεβάσει τους ρυθμούς ενίσχυσης της δημιουργίας αναγκαίων υποδομών και κινητροδότησης των πολιτών να συμμετέχουν στην υποστήριξη αυτής της προοπτικής, ως καταναλωτές, αλλά και ως παραγωγοί ενέργειας.
Η Ευρώπη και σ` αυτόν τον τομέα, διαχωρίζεται σε πολλαπλές ταχύτητες, με την Ελλάδα να αναζητά τη θέση της ανάμεσα σε χώρες με υψηλό ρυθμό στροφής στην ηλεκτροκίνηση, όπως η Νορβηγία που ήδη στις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε είχε υπερβεί το 50% ως μερίδιο των BEV`s στην αγορά, και σε άλλες όπως το Βέλγιο που μόλις ξεκινούσε την ίδια περίοδο να εφαρμόζει στοχευμένες πολιτικές κινητροδότησης πολιτών και επιχειρήσεων προς αυτή την κατεύθυνση. 
Μεγάλο στοίχημα, αποτελεί η δημιουργία υποδομών φόρτισης, υπό την έννοια πως οι καλές πρακτικές επιβάλλουν μια ανατροπή παραδοσιακών αντιλήψεων, ιδιαίτερα για τα αστικά περιβάλλοντα. Δηλαδή, οι υποδομές φόρτισης, είθισται  να χωροθετούνται σε “στρατηγικά” επιλεγμένα σημεία, στα οποία οι οδηγοί, ούτως ή άλλως πρόκειται να σταθμεύουν οχήματα για περισσότερο χρόνο. Η κατασκευή της υποδομής δηλαδή, καλείται να προσαρμοστεί στις συνήθειες των οδηγών, ανατρέποντας το μοντέλο χρήσης συμβατικών καυσίμων, που ήθελε ως τώρα τους οδηγούς να μετακινούνται προς αναζήτηση του πλησιέστερου σημείου πώλησης.
Αυτή η φιλοσοφία, ωστόσο, δημιουργεί αυξημένες ανάγκες στο επίπεδο του σχεδιασμού και της εφαρμογής, σε ήδη πυκνοδομημένους αστικούς χώρους αναδεικνύοντας εκ νέου την ανάγκη ενός σωστού και ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, είναι και θα παραμείνει “καλός αγωγός” της νέας φιλοσοφίας, τόσο με την παροχή επιστημονικής υποστήριξης για την καλύτερη δυνατή προσαρμογή των εφαρμοσμένων πολιτικών στις νέες ανάγκες, όσο και με ενημερωτικές εκδηλώσεις για μηχανικούς και μη, όπως αυτή που μόλις χθες οργανώσαμε στο αμφιθέατρό μας…

 
Γιώργος Τσακούμης
 
Κλιματική αλλαγή και αξιολόγηση των νέων Πολυτεχνικών Σχολών στο επίκεντρο της συνεδρίασης της “Α” του ΤΕΕ/ΤΚΜ
Αυξημένο ενδιαφέρον για το φορολογικό σεμινάριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ
Η Ηλεκτροκίνηση με ρεύμα παραγόμενο από ΑΠΕ, αποτελεί το μέλλον των μεταφορών – Ημερίδα στο ΤΕΕ/ΤΚΜ
O Κωνσταντίνος Βασιλειάδης νέο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ
Οι προτεραιότητες του νέου Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών
Ο Σωκράτης Φάμελλος νέος πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Το νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος
Η «Ακαδημία» της ελληνικής οργάνωσης Odyssea ανάμεσα στα 18 ευρωπαϊκά βραβεία Μπάουχαους για το 2022
Συνέντευξη Ι.Ρέκανου, Προέδρου του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΑΠΘ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η FIEC δημοσίευσε την έκθεσή της για την οικοδομική δραστηριότητα στην Ευρώπη
Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί κομβικό ρόλο στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την παραγωγή φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς
Task Force ΕΕ-ΝΑΤΟ: Τελική έκθεση αξιολόγησης, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς και την προστασία των υποδομών
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Συνέδριο με τίτλο «Η Ενίσχυση της Επιχειρηματικής Καινοτομίας στη Διασυνοριακή Περιοχή : Διδάγματα, Προκλήσεις και η Συμβολή των Τοπικών Φορέων», διοργανώνει η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, στις 7 Ιουλίου 2023, ώρες 09.30-14.30, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόγραμμα ΕΔΩ 

Nanotexnology 2023, εκδήλωση της τεχνολογίας, των επιχειρήσεων και της δικτύωσης, στους τομείς των Νανοτεχνολογιών, των Οργανικών Ηλεκτρονικών, των Αγροβολταϊκών, της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Τρισδιάστατης Εκτύπωσης/Βιο-εκτύπωσης και της Νανοϊατρικής. Έως 8 Ιουλίου 2023,  Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες Παράλληλες εκδηλώσεις Nanotexnology 2023: A) 16th Int. Symposium on Flexible Organic Electronics (ISFOE23) | έως 6 Ιουλίου B) 20th Int. Conference on Nanosciences & Nanotechnologies (NN23) | έως 7 Ιουλίου Γ) 6th Int. Conference on 3D Printing & Bioprinting, Al, Digital & Additive Manufacturing I3D (I3D23) | έως 6 Ιουλίου Δ) 17th Int. Summer Schools on Nanosciences & Nanotechnologies, Organic Electronics & Nanomedicine (ISSON23) | έως 8 Ιουλίου Ε) 13th Int. Exhibition on Nanotechnologies, Organic Electronics & Nanomedicine (EXPO23) | έως 7 Ιουλίου

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ (Open Day) διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) στο πλαίσιο του έργου BENEFIT
“Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση: Επίδειξη σε δημόσια κτήρια – Building ENergy EFficiency ImprovemenT: Demonstration for public buildings (BENEFIT) “, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA «Ελλάδα –  Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020. Στις 11 Ιουλίου 2023 ξεκινώντας με ξενάγηση στο Υπουργείο | Διοικητήριο – Θεσσαλονίκη (όπου πραγματοποιήθηκαν πιλοτικά παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης) στις 9.30 π.μ. και κατόπιν δύο συνεδρίες αφιερωμένες στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου και τις δυνατότητες μελλοντικής αξιοποίησής τους στο Ξενοδοχείο Mediterranean Palace (11.00-15.00). Γλώσσα εργασίας της εκδήλωσης είναι η Αγγλική. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Εγγραφή ηλεκτρονικά ΕΔΩ έως και 10 Ιουλίου 2023. Πρόγραμμα ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ εκδήλωσης ενδιαφέροντος μεταπτυχιακού Προγράμματος: “Advanced Design: Innovation and Transdisciplinarity In Design” / “Σχεδιασμός Αιχμής: Καινοτομία και Διεπιστημονικότητα στον Σχεδιασμό” του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, για την εισαγωγή νέων μεταπτυχιακών φοιτητών στον 5o κύκλο σπουδών 2023-2025. Αιτήσεις μέχρι 12 Ιουλίου 2023. Πληροφορίες και τηλ. 2310 995510.

35ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του AESOP «Integrated Planning in the Context of Global Turbulence», στο Lodz της Πολωνίας από 11 έως 15 Ιουλίου 2023.
Πληροφορίες

Η Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο προκήρυξε θέσεις για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Προθεσμία λήξης εγγραφών 31 Αυγούστου 2023. Πληροφορίες

THE 6TH EDITION OF THE BAKU INTERNATIONAL ARCHITECTURE AWARD, Professional, Region II – Central and Eastern Europe and the Middle East, διοργανώνει στο Αζερμπάιντζάν, το Υπουργείο Πολιτισμού του Αζερμπαϊντζάν και η Ένωση Αρχιτεκτόνων Αζερμπαϊντζάν (UAA). Πληροφορίες  

27ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ CSCC 2023 – για τα Κυκλώματα, Συστήματα και την Επικοινωνία των Υπολογιστών – διοργανώνεται από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (Ελλάδα), Technical University of Sofia (Βουλγαρία), Polytechnic University of Bari (Ιταλία) και το University Politehnica of Bucharest (Ρουμανία). Με  φυσική παρουσία, από 19 έως 22 Ιουλίου 2023, στην Ρόδο.
Πληροφορίες

ΣΥΝΑΥΛΙΑ με τίτλο “Μουσική Αίσθηση”, με αφορμή τα 50 χρόνια μουσικής διαδρομής του Γιώργου Χατζηνάσιου, από την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, στις 7 Ιουλίου 2023, ώρα 21.00, στη σκηνή του Ανοιχτού δημοτικού θεάτρου Κήπου, απέναντι από ΧΑΝΘ.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΟΠΕΡΑΣ The Opera Project, από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το θερινό μουσικό πρόγραμμα του Αμερικάνικου κολεγίου Anatolia. Στις 7 Ιουλίου 2023,  ώρα 21.00, στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2.

42ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2023, έως 9 Ιουλίου 2023, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Το φετινό Φεστιβάλ Βιβλίου 2023 είναι αφιερωμένο στον Γιώργο Βαφόπουλο και στον Κωστή Παλαμά.
Πληροφορίες

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό κέντρο φιλοξενεί την αναδρομική εικαστική έκθεση με τίτλο: «Ο κοσμικός ερημίτης – Στερίκας Κούλης (1921 – 1995)» στην Αίθουσα Εκθέσεων του 5ου ορόφου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Έως 10 Ιουλίου 2023.

1ο Φεστιβάλ Νεολαίας Θεσσαλονίκης-Thessaloniki Youth Festival 2023
διοργανώνουν το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης και η Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, με μουσικές συναυλίες, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, εκθέσεις φωτογραφίας, ομιλίες  αλλά και workshops. Από 12 έως  14 Ιουλίου 2023, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Η Thessaloniki Walking Tours  διοργανώνει οργανωμένη ξενάγηση εντός  της Θεσσαλονίκης. Στις 12 Ιουλίου 2023.
Πληροφορίες

Καλοκαίρι στο Μέγαρο Πληροφορίες

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και η 7η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair απευθύνουν στους νέους καλλιτέχνες, έως 33 χρόνων, πρόσκληση ενδιαφέροντος συμμετοχής στα MATAROA AWARDS. Μέσα από τη διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης με την υποβολή portfolio και αξιολόγησης των υποψηφίων από ειδική 5μελή επιτροπή, δίνεται η δυνατότητα σε 10 νέους καλλιτέχνες να εκθέσουν το έργο τους ατομικά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην 7η Art Thessaloniki Fair. Προθεσμία Υποβολής: 15 Ιουλίου 2023 Πληροφορίες 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr