newsletter
                       #38107 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023
Editorial
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μετά τις πυρκαγιές ήρθαν οι πλημμύρες, απότοκα των πρωτοφανών βροχοπτώσεων  για να επιβεβαιώσουν ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά. Ότι τα πρωτοφανή και τα ακραία έχουν πάψει να είναι τέτοια. Και ότι  καθυστερήσεις σε αναγκαία έργα, η ολιγωρία στη συντήρηση, η άναρχη δόμηση,  οι κακοτεχνίες, οι προχειρότητες και κυρίως η αποφυγή ευθύνης λόγω πολυαρχίας, που και στις προηγούμενες συνθήκες  ήταν ανεπίτρεπτα, τώρα αποκτούν άλλη βαρύτητα.
Εκτός όμως από την άρση υφιστάμενων και διαχρονικών προβλημάτων, είναι απαραίτητο να προχωρήσει αυτό που επισημαίνουμε στο φετινό και στα δύο προηγούμενα υπομνήματά μας:  «Άμεση επικαιροποίηση των προδιαγραφών μελετών νέων υποδομών και συντήρησης υφισταμένων αλλά  και επικαιροποίηση των μέτρων και κανονισμών …». Έχουμε προτείνει μάλιστα να αναλάβει το ΤΕΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο τη σύνταξή τους.
Ζούμε σε κρίσιμη εποχή συνάδελφοι και οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις για τον κλάδο μας είναι  υψηλότερες και δυσκολότερες  από ποτέ.
Εμείς οι Μηχανικοί έχουμε το πλεονέκτημα να μην (παριστάνουμε ότι) τα ξέρουμε όλα. Αυτό που μας έμαθαν οι δύσκολες και απαιτητικές σπουδές μας – που οφείλουν να παραμείνουν έτσι -  δεν είναι η απάντηση για κάθε ερώτημα αλλά ο τρόπος αναζήτησής της.
Για κάθε πρόβλημα υπάρχει η λύση του και αν όχι, υπάρχει η βέλτιστη αντιμετώπισή του. Την οποία μπορεί να μην γνωρίζουμε πάντα, αλλά σίγουρα γνωρίζουμε πώς και πού θα ψάξουμε να τη βρούμε.
Αυτόν τον τρόπο σκέψης, δράσης και αντίδρασης είναι απαραίτητο πλέον - και όχι απλώς ευχής  έργον- να τον μοιραστούν οι έχοντες εξουσία ή /και  δημόσιο λόγο.
Η φετινή ΔΕΘ δεν μπορεί παρά να είναι πεδίο διαλόγου και συνεργασίας για όλα αυτά και το περίπτερο των Μηχανικών ο πιο φιλόξενος και κατάλληλος χώρος για ανταλλαγή απόψεων με ουσία και αποτέλεσμα.

Γιώργος Τσακούμης
 
Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου η εκδήλωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας
Στις 14/9 η εκδήλωση ΤΜΕΔΕ και ΤΕΕ/ΤΚΜ για την παροχή μικροπιστώσεων σε επιχειρήσεις
 
Ημερίδα για τις προκλήσεις και προοπτικές του χωρικού σχεδιασμού στη Θεσσαλονίκη από τη Voria και το ΤΕΕ/ΤΚΜ
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ στην 87η ΔΕΘ
Υπεγράφη η σύμβαση για τα έργα στην παλιά γέφυρα Αξιού
NextGenerationEU: Κατατέθηκε αίτημα τροποποίησης του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας
Διαγωνισμός από τα Κέντρα Ικανοτήτων σε συνεργασία με τις εταιρείες ΑLUMIL, ISOMAT και ΚLEΕMMAN για ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ
Παραδίδεται συνολικά ο Ανισόπεδος Κόμβος 16 στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προκήρυξη εξετάσεων από το ΤΕΕ για τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος
Μέχρι 1.000 κιλά σκουπιδιών ημερησίως απομακρύνει από τον Θερμαϊκό η «Αλκίππη»
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα "ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΕΣ: ΠΗΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Internet of things", διοργανώνει ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, (ΟΒΙ) στις 7 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 18:00, στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, (Τσιμισκή 29) στη Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες τηλ. 210 3388000

7ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΦΟΡΟΥΜ Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SeeF2023), διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η Ελληνική Ένωση Ενεργειακής Οικονομίας, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και σε στρατηγική συνεργασία με το Atlantic Council και το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, στις 8 Σεπτεμβρίου 2023, ξενοδοχείο ΜΕΤ, Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες

87η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, από 9 έως 17 Σεπτεμβρίου 2023, με τιμώμενη χώρα την Βουλγαρία. Πληροφορίες


ΕΚΔΗΛΩΣΗ στις  13 Σεπτεμβρίου 2023, 17:00-19:00, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, στο κοινό Περίπτερο ΤΕΕ -ΤΜΕΔΕ (έναντι του Πύργου του ΟΤΕ),  η οργάνωση SHE-Society for Help & Empowerment  διοργανώνει την εκδήλωση, υπό την αιγίδα της ΠΚΜ,  "ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Μια Νέα Οπτική στην Περιφερειακή Ανάπτυξη" με την Β. Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, Μ. Δερμεντζοπούλου, Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Θωμά, Περιφερειακή Σύμβουλο, μέλος ΔΣ Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης , Λ. Αβραμίδου, Περιφερειακή Σύμβουλο, μέλος Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Κρ. Μουτάφη, Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλο, Υπ.Διδάκτωρ Νομικής. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Σύνθια Σάπικα. Με παράλληλη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την κ.Ευλαμπία Αγγέλου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ δικτύωσης στο πλαίσιο του Reflect Festival 2023, (20 και 21 Σεπτεμβρίου 2023, Λεμεσός Κύπρου) από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), το οποίο έχει συντονιστικό ρόλο στην κοινοπραξία Enterprise Europe Network - Hellas και υποστηρίζει τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων και οργανισμών. Η συμμετοχή στις επιχειρηματικές συναντήσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή ως τις 12 Σεπτεμβρίου 2023. Πληροφορίες

ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ με θέμα τους κινητήρες «International Conference on Gears 2023», διοργανώνει το Γερμανικό Επιμελητήριο Μηχανικών με την υποστήριξη του ΤΕΕ και άλλων σημαντικών εθνικών και διεθνών ενώσεων. Από 13 έως 15 Σεπτεμβρίου 2023, στο Μόναχο. Παράλληλα θα διεξαχθούν τα παρακάτω συνέδρια: Gear Production 2023 και High Performance Plastic Gears 2023. Πληροφορίες

ΕΓΓΡΑΦΕΣ για το Συνέδριο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ +20, με θέματα την Εκπαίδευση, την Έρευνα και το Εφαρμοσμένο Έργο. Από 2 έως 4 Νοεμβρίου 2023, στη Θεσσαλονίκη. Εγγραφή ΕΔΩ

2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ για τον Ποιοτικό Έλεγχο Γεφυρών και Κατασκευών – EUROSTRUCT2023, από 25 έως 29 Σεπτεμβρίου 2023, στο Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων, στην Βιέννη της Αυστρίας. Πληροφορίες

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ της Αρχιτέκτονος Τζήμητρας Ζωής με τιτλο "cartes postales". Η έκθεση περιλαμβάνει 30 μικρά έργα ακουαρέλας με πενάκι. Έως 5 Νοεμβρίου 2023, στην αίθουσα ισογείου του ξενοδοχείου Pillow Urban Stay επί της οδού Ρωμανού 9, περιοχή Λευκού Πύργου, Θεσσαλονίκη.

29α Μερκούρεια στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», από τα ΔΗΠΕΘΕ ολόκληρης της Ελλάδας, το ΚΘΒΕ και τις θεατρικές σκηνές του δήμου Νεάπολης-Συκεών.
Πληροφορίες

9ο Φεστιβάλ Δάσους 2023, έως 22 Σεπτεμβρίου 2023, Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες

ΕΚΘΕΣΗ ιστορικών φωτογραφιών «No Woman’s Land - Από το Princeton στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα του 1929». Εκθεσιακός χώρος της Αγιορείτικης Εστίας (Εγνατία 109). Έως 16 Σεπτεμβρίου 2023.
Πληροφορίες
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr
TOP