Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 394

*|MC:SUBJECT|*
  newsletter
                       #39407 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023
Editorial
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Δεν ξέρω πόσες φορές, οι προηγούμενοι πρόεδροι και εγώ προσωπικά,  έχουμε επισημάνει σε υπομνήματα  και έχουμε τονίσει σε ομιλίες και συναντήσεις ότι το Λιμάνι και η Διεθνής Έκθεση είναι  πυλώνες ανάπτυξης. Όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη και την ενδοχώρα της ως Μητρόπολη, αλλά για τη Χώρα.
Άλλες τόσες φορές έχουμε προσπαθήσει με επιστημονική τεκμηρίωση, επιχειρήματα και προτάσεις είτε να δώσουμε μια ώθηση στους μηχανισμούς του Κράτους είτε να άρουμε την εγγενή τάση των συμπολιτών μας να  μετατρέπουν κάθε σοβαρό εγχείρημα σε debate διαρκείας.
Τα έργα του 6ου Προβλήτα και η διασύνδεση του Λιμένα με τα δίκτυα μεταφορών, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα αναπτυξιακής υποδομής, που αν και εντελώς απαραίτητη έχει περιέλθει σε δίνη καθυστερήσεων. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επαναλάβουμε τη σημασία του έργου για την ανάπτυξη, το εμπόριο, τις μεταφορές, την προσέλκυση επενδύσεων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
Με αντίστοιχο κίνδυνο καθυστερήσεων φλερτάρει και το εγχείρημα της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου στην καρδιά της πόλης και της δημιουργίας ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου. Υπενθυμίζουμε ότι όταν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία, με το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε πρωτεύοντα ρόλο, ο στόχος ήταν να έχει ολοκληρωθεί το έργο το 2026, για τα 100 χρόνια της Έκθεσης.
Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει το εγχείρημα, αλλά πρέπει αυτό να εκφραστεί και έμπρακτα, με επιτάχυνση διαδικασιών και χρηματοδοτήσεων. Όπως άλλωστε αναφέραμε στο φετινό Υπόμνημα, η ευθύνη για τις καθυστερήσεις των δύο αυτών έργων δεν βαρύνει άμεσα την Κυβέρνηση, υπάρχει όμως η δυνατότητα με ανάληψη κατάλληλης δράσης και πρωτοβουλιών εκ μέρους της να αρθούν.
Επιπλέον η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη να βλέπει όσα αρχίζουν, κάποτε να τελειώνουν. Και θα πρέπει πρώτα η ίδια η πόλη να στείλει το μήνυμα ότι δεν έχει άλλο χρόνο να χάσει σε νέα σήριαλ αντιπαραθέσεων, ανάλογα εκείνου του Σταθμού Βενιζέλου…

Γιώργος Τσακούμης
 
Ταμείο Κλιματικών Καταστροφών από την COP28 – Μητσοτάκης: “Στρεφόμαστε στις ΑΠΕ με επιδόσεις από τις καλύτερες στην Ε.Ε.”
Οριστικά με ΣΔΙΤ το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ-Helexpo ενώ παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο ο φορέας
Την ερχόμενη Τετάρτη η Τακτική Συνεδρίαση της “Α” του ΤΕΕ/ΤΚΜ
Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή νέων άρθρων στο Διεθνές Επιστημονικό Περιοδικό του ΤΕΕ «Technical Annals»
Θέματα Οδικής Ασφάλειας ανέδειξε η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ
 
Νέα έκτακτη χρηματοδότηση 26,9 εκατ. προς τους ΟΤΑ για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές
Στρατηγική ατζέντα Έρευνας και Καινοτομίας 2030 για τον κατασκευαστικό κλάδο από την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Τεχνολογίας Κατασκευών
Tα 166 έργα PCI και τα 7 ελληνικά που πήραν “πράσινο φως” από την Κομισιόν
Παρουσιάστηκε η οριστική μελέτη για το Μουσείο Ολοκαυτώματος
Ταχιάος στο Growthfund Summiti: Μεγάλα ελλείμματα προσωπικού στον τεχνικό κλάδο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέο «πράσινο» τσιμέντο με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα προωθεί η ΤΙΤΑΝ
Συνεχίζεται το ιστορικό ρεκόρ παραγωγής “πράσινης” ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα
Δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»
 
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα: «Μεγάλα Έργα και Ενεργειακές Υποδομές στη Βόρεια Ελλάδα», διοργανώνει η  ηλεκτρονική εφημερίδα Voria.gr, στις 8 Δεκεμβρίου 2023, στο ΤΗΕ ΜΕΤ HOTEL, ώρα 10.00 π.μ. 

ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα «Παρουσίαση αποτελεσμάτων των Διαχειριστικών δράσεων προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής», διοργανώνει η  Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας, Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής – Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., στις 8 Δεκεμβρίου 2023, ώρες 09.30-14.00  στο ΤΕΕ/ΤΚΜ, Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 49, Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες

Το Κέντρο για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό του ΑΠΘ διοργανώνει το 5ο ετήσιο Φόρουμ της Θεσσαλονίκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 και  8 Δεκεμβρίου 2023, με ώρα έναρξης στις 17.00, στην αίθουσα 319 της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ (3ος όροφος κτιρίου Νομικής Σχολής) 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ με θέμα: “ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΕ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ“, διοργανώνει ο Σύλλογος αποφοίτων ΑΠΘ, με ομιλητή τον καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Connecticut κ. Αμβρόσιο Χ. Μπαγτζόγλου, απόφοιτο ΑΠΘ και μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων. Στις 11 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 18.00, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης-Πλατεία Ιπποδρομίου.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ με θέμα «Ασφαλείς και Προστατευόμενοι Χώροι Στάθμευσης για τις Οδικές Εμπορευματικές Μεταφορές. Ο ρόλος τους στην αύξηση της οδικής ασφάλειας και της ανταγωνιστικότητας των Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών», συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το ΙΜΕΤ/ ΕΚΕΤΑ και την ΟΦΑΕ (Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας). Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ολοκληρώνει το έργο SSTPAs in Greece, που συγχρηματοδοτείται από το μηχανισμό CEF 2014-2020, σε συνεργασία με τους παραχωρησιούχους Νέα Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και Ολυμπία Οδός, και τους φορείς υλοποίησης Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Πανεπιστήμιο Πατρών. Στις  11 Δεκεμβρίου 2023, ώρες 9:30 – 15:00, στο Αμφιθέατρο Μιχαήλ Γεράσιμος Στρίντζης του ΕΚΕΤΑ, 6o χλμ. Χαριλάου – Θέρμης, Θεσσαλονίκη

ΕΚΔΗΛΩΣΗ με τίτλο «Υποστήριξη Ετοιμότητας των Πόλεων για τη Μετάβαση στην Έξυπνη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα και Κλιματική Ουδετερότητα», στο πλαίσιο του φετεινού EIT Urban Mobility RIS Hub Greece- Stakeholders Event, στις 15 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 9.30π.μ. στο IMET, αίθουσα Γιαννόπουλου.

Το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας – CluBE σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής διοργανώνει την 1η Χειμερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών στο Νυμφαίο Φλώρινας, από τις 14 έως 17 Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο της Καμπάνιας Ευαισθητοποίησης για τον Κλίμα “Climate Community_WM”

3η ΤΗΛΕ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ στο πλαίσιο του διαδικτυακού κύκλου συζητήσεων «Ο Ηνίοχος στον κόσμο» με θέμα: Κλιματική Κρίση-Φυσικές Καταστροφές-Πολιτική Προστασία, εμπειρίες από την Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση, διοργανώνει το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, στις 18 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα Ελλάδας 17.00 – 19.00 Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην On-Line πλατφόρμα ZOOM. ΕΔΩ Meeting ID: 872 0416 9181 και θα προβληθεί απευθείας στο κανάλι του YouTube της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. ΕΔΩ Την οργανωτική υποστήριξη έχει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

10th Athens International Tourism & Culture Expo, με τη συμμετοχή: ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, περιφερειών και δήμων, ταξιδιωτικών γραφείων, εταιριών τουρισμού και πολιτισμού, θαλάσσιου τουρισμού, on line tourism systems, εξοικονόμησης ενέργειας ξενοδοχείων από 40 και πλέον χώρες. Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2023, Αθήνα.
Πληροφορίες

ΚΥΚΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ (υβριδικά) εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τίτλο:  “Ψηφιακός Μετασχηματισμός & Τεχνητή Νοημοσύνη”, διοργανώνουν ο  Κόμβος Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.  Η 1η δράση θα πραγματοποιηθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2023, ώρες 09.30-14.30, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, 14ο χλμ Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν οι στόχοι και οι δράσεις του κόμβου καινοτομίας GR digiGOV-innoHUB, δράσεις από διάφορους φορείς (π.χ. Γενικές Διευθύνσεις και θεσμικά όργανα της ΕΕ, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς), καθώς και σενάρια υλοποίησης από την ομάδα του DORG. Πληροφορίες 

ΔΙΑΛΕΞΗ με θέμα «Προοπτικές εφαρμογής μεθόδων μηχανικής μάθησης στη μελέτη νέων και υφιστάμενων κατασκευών», συνδιοργανώνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ και η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Ερευνών Σκυροδέματος (ΕΠΕΣ). Ομιλητής είναι ο Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ, εντεταλμένος ερευνητής ΟΑΣΠ – Μονάδα Έρευνας ΙΤΣΑΚ κ. Μορφίδης Κωνσταντίνος. Η παρουσίαση έχει ως στόχο να κάνει μία γενική ενημέρωση για τις βασικές αρχές της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης. Η διάλεξη θα γίνει διαδικτυακά, την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 19:00 και ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση της διάλεξης βρίσκεται
ΕΔΩ

Η Χορωδία του TEE/TKM, σας προσκαλεί στη Χορωδιακή Συνάντηση στην οποία φιλοξενούνται ακόμα τέσσερις αξιόλογες χορωδίες της πόλης μας. Ελάτε να υποδεχτούμε όλοι μαζί το πνεύμα των γιορτών και να νιώσουμε την αγαλλίαση των μουσικών επιλογών των μουσικών αυτών συνόλων. Στις 16 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 18.30μ.μ. στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Μεγ. Αλεξάνδρου 49, Θεσσαλονίκη

1o Χριστουγεννιάτικο Smile Bazaar του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από 1 έως 10 Δεκεμβρίου 2023, ώρες 17.00-21.00, στο περίπτερο 6 της ΔΕΘ- Helexpo.

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ από το Σωματείο «Φίλοι Μνημείων Θεσσαλονίκης» στις 16 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 11.00π.μ. επίσκεψη σε Επτά (7) εκκλησίες 100 μέτρα από την Καμάρα. Πληροφορίες στο e-mail  
filoimnimion@gmail.com και στο τηλ. 2310 517766 

ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ «Ελάσσονες Ιστορίες της Θεσσαλονίκης», από τον αρχιτέκτονα και ιστορικό ερευνητή Γιάννη Επαμεινώνδα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, εστιασμένων στις μικρές –συχνά άγνωστες– ιστορίες της Θεσσαλονίκης, που επηρέασαν την εξέλιξη της ευρύτερης ιστορίας της πόλης από τα μέσα του 19ου αιώνα. Οι διαλέξεις συνοδεύονται από πλούσιο εικονογραφικό υλικό, φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, χάρτες διαγράμματα, που φωτίζουν με ενάργεια την κάθε ελάσσονα ιστορία. Στις  12, 19 Δεκεμβρίου 2023 και 9, 16 Ιανουαρίου 2024, στο Τελλόγλειο, Αγ. Δημητρίου 159Α. Κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες στο τηλ. 2310247111

3η Αναδρομική Έκθεση Ζωγραφικής – Γλυπτικής – Χαρακτικής – Ποίησης : 1960-2010, του Γιώργη Μπαδόλα, με τίτλο “ Όταν καταμετρήσεις τα λάφυρά σου…”, με 100 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής του συνόλου της καλλιτεχνικής του διαδρομής, από το 1960 έως το 2010, αλλά και αδημοσίευτα ποιητικά κείμενα. Έως 3 Δεκεμβρίου 2023,  Αίθουσα Τέχνης “ΝΑΪΑΣ” (πρώην Βέτλανς), Νάουσα. Την έκθεση επιμελείται η Αρχιτέκτων Κατερίνα Μπαδόλα. 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΡΑΣΗ «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, η οποία παρουσιάζει κάθε μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο. Πληροφορίες τηλ. 231 331 0400

ΞΕΝΑΓΗΣΗ κοινού στις εκθέσεις «Μιχάλης Κατζουράκης – Αγνή Κατζουράκη: Incontri-Συναντήσεις» και «Φύση: Κραυγές & Ψίθυροι ΙΙ» // Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στις 11:00, Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα από τις συλλογές του Ιδρύματος, μέσα από τα οποία το κοινό έχει την ευκαιρία να αποτιμήσει την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, λόγω των αλόγιστων ανθρώπινων παρεμβάσεων. Έως 10 Δεκεμβρίου 2023, Τελλόγλειο Ίδρυμα. Πληροφορίες τηλ. 2310247111

 
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr