Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 395

*|MC:SUBJECT|*
  newsletter
                       #39514 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023
Editorial
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Είμαστε μηχανικοί, επιστήμονες, επαγγελματίες και επιχειρηματίες, αλλά είμαστε και πολίτες, καταναλωτές, οικογενειάρχες, όπως εκατομμύρια συμπολίτες μας.
Με αυτή την ιδιότητα, είναι εύλογο να συμμεριζόμαστε τον διάχυτο προβληματισμό, για τον τρόπο με τον οποίο οι αποφάσεις της Πολιτείας μεταθέτουν στον οικιακό καταναλωτή την ευθύνη εντοπισμού της βέλτιστης -για τον ίδιο- λύσης, όσον αφορά στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται να καταναλώσει για το σπίτι του, σε μηνιαία βάση.
Το σύστημα που εισάγεται με τα χρωματιστά τιμολόγια, αφορά στην τιμολόγηση ενός βασικού και απολύτου ανάγκης αγαθoύ, του οποίου η τιμή προσδιορίζεται μέσω χρηματιστηριακής διαδικασίας και εξαρτάται από διάφορους και διαφορετικούς παράγοντες διεθνούς πολιτικής, γεωστρατηγικούς, κλιματολογικούς, κ.α.
Ο μέσος οικιακός καταναλωτής καλείται να αναπτύξει εντός μηνός, ένστικτα και ικανότητες αξιολόγησης τιμολογιακών πολιτικών, που με τη σειρά τους προϋποθέτουν την κατανόηση χρηματιστηριακών κανόνων, οι οποίες ενίοτε μπερδεύουν ακόμα και έμπειρους επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αξιών!
Ή εναλλακτικά, να εμπιστευθεί τυφλά τις προτάσεις στελεχών των Παρόχων ή “ανεξάρτητων συμβούλων” που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, καλώντας τους πολίτες για να τους προτείνουν την Α΄ ή Β΄ βέλτιστη λύση, ισχυριζόμενοι ότι εκπροσωπούν το σύνολο των Παρόχων!
Πως λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός σε μια τέτοια συνθήκη; Ή μήπως είναι λογικό να μεταφέρουμε στον πολίτη-χρήστη την ευθύνη της λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού, σε ένα αγαθό που δεν μπορεί ούτε να περικόψει από τον μηνιαίο προϋπολογισμό του, ούτε να τιθασεύσει τους προμηθευτές του, σε μια χώρα με αδύναμο έως ανύπαρκτο καταναλωτικό κίνημα;
Ας ελπίσουμε ότι στο χρόνο που απομένει μέχρι την εφαρμογή των νέων μέτρων, η Πολιτεία θα λάβει υπόψη αυτούς τους προβληματισμούς, προσαρμόζοντας τις αποφάσεις της έτσι ώστε να διευκολύνουν και όχι να δυσκολεύουν την ζωή και την καθημερινότητα του μέσου Έλληνα.

 
Γιώργος Τσακούμης
 
Σε λειτουργία ο ψηφιακός οδηγός του gov.gr
Παρέμβαση του ΤΕΕ στη Βουλή για τον διαπιστευμένο μηχανικό στο Κτηματολόγιο
Τα μεγάλα έργα και οι ενεργειακές υποδομές στη Β. Ελλάδα στο επίκεντρο ημερίδας της Voria.gr
Επίσκεψη του Βουλευτή Στράτου Σιμόπουλου στο ΤΕΕ/ΤΚΜ με την πρόταση θέσπισης του “ευάλωτου επαγγελματία”
 
Πληροφορίες για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας με ισχύ από 01.01.2024
Εκδόθηκε η 3ΓΒ/2023 προκήρυξη του ΑΣΕΠ με 1.259 θέσεις ΠΕ Μηχανικών
 
1923-2023: Ένας αιώνας πολεοδομικού σχεδιασμού από τη θέσπιση του ν.δ./τος της 17.7.1923
Fit-for-55: «Πράσινο φως» με συμβιβασμούς σε νέα οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων
Στις 21/12 η διάλεξη της ΕΠΕΣ «Προοπτικές εφαρμογής μεθόδων μηχανικής μάθησης στη μελέτη νέων και υφιστάμενων κατασκευών»
 
Στις 17 Δεκεμβρίου καταπλέει στην Αλεξανδρούπολη η μονάδα FSRU
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η νέα γέφυρα που θα συνδέει Ελλάδα και Τουρκία στον Έβρο – Θα ξεκινήσει το ‘24
 
Συνεργασία ΥΜΑΘ – ΟΦΥΠΕΚΑ για μόνιμη λύση στον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού
Συμφωνία στην ΕΕ για την πρώτη νομοθεσία ρύθμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης
 
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ με τίτλο «Υποστήριξη Ετοιμότητας των Πόλεων για τη Μετάβαση στην Έξυπνη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα και Κλιματική Ουδετερότητα», στο πλαίσιο του φετινού EIT Urban Mobility RIS Hub GreeceStakeholders Event, στις 15 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 9.30π.μ. στο IMET, αίθουσα Γιαννόπουλου, Θεσσαλονίκη

Register to partecipate in WMF International Roadshow | Greece. Τhe WMF is a certified International Trade Fair that has been a landmark for entrepreneurial culture, creating opportunities and connections within the international innovation ecosystem, for over 10 years. Στις 16 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 10.00π.μ., στο Cosco Center, 26ης Οκτωβρίου 21, Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες Συμμετοχή ΕΔΩ 

Το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας – CluBE σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής διοργανώνει την 1η Χειμερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών στο Νυμφαίο Φλώρινας, από 14 έως 17 Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο της Καμπάνιας Ευαισθητοποίησης για τον Κλίμα “Climate Community_WM”.
 Πληροφορίες

3η ΤΗΛΕ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ στο πλαίσιο του διαδικτυακού κύκλου συζητήσεων «Ο Ηνίοχος στον κόσμο» με θέμα: Κλιματική Κρίση-Φυσικές Καταστροφές-Πολιτική Προστασία, εμπειρίες από την Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση, διοργανώνει το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, στις 18 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα Ελλάδας 17.00 – 19.00 Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην On-Line πλατφόρμα ZOOM. ΕΔΩ Meeting ID: 872 0416 9181 και θα προβληθεί απευθείας στο κανάλι του YouTube της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. ΕΔΩ Την οργανωτική υποστήριξη έχει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

ΔΙΑΛΕΞΗ με θέμα «Προοπτικές εφαρμογής μεθόδων μηχανικής μάθησης στη μελέτη νέων και υφιστάμενων κατασκευών», συνδιοργανώνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ και η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Ερευνών Σκυροδέματος (ΕΠΕΣ). Ομιλητής είναι ο Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ, εντεταλμένος ερευνητής ΟΑΣΠ – Μονάδα Έρευνας ΙΤΣΑΚ κ. Μορφίδης Κωνσταντίνος. Η παρουσίαση έχει ως στόχο να κάνει μία γενική ενημέρωση για τις βασικές αρχές της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης. Η διάλεξη θα γίνει διαδικτυακά ΕΔΩ, την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 19:00.

Η Χορωδία του TEE/TKM, σας προσκαλεί στη Χορωδιακή Συνάντηση στην οποία φιλοξενούνται ακόμα τέσσερις αξιόλογες χορωδίες της πόλης μας. Ελάτε να υποδεχτούμε όλοι μαζί το πνεύμα των γιορτών και να νιώσουμε την αγαλλίαση των μουσικών επιλογών των μουσικών αυτών συνόλων. Στις 16 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 18.30μ.μ. στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Μεγ. Αλεξάνδρου 49, Θεσσαλονίκη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ., σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης για την  11η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, που θα πραγματοποιηθούν στις 16 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18:30, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., στη Θεσσαλονίκη. Διάρκεια έκθεσης 16 Δεκεμβρίου 2023–14 Ιανουαρίου 2024, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες
ΕΔΩ

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ από το Σωματείο «Φίλοι Μνημείων Θεσσαλονίκης» στις 16 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 11.00π.μ. επίσκεψη σε Επτά (7) εκκλησίες 100 μέτρα από την Καμάρα. Πληροφορίες στο e-mail filoimnimion@gmail.com και στο τηλ. 2310 517766

ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ «Ελάσσονες Ιστορίες της Θεσσαλονίκης», από τον αρχιτέκτονα και ιστορικό ερευνητή Γιάννη Επαμεινώνδα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, εστιασμένων στις μικρές –συχνά άγνωστες– ιστορίες της Θεσσαλονίκης, που επηρέασαν την εξέλιξη της ευρύτερης ιστορίας της πόλης από τα μέσα του 19ου αιώνα. Οι διαλέξεις συνοδεύονται από πλούσιο εικονογραφικό υλικό, φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, χάρτες διαγράμματα. Στις  19 Δεκεμβρίου 2023 και 9, 16 Ιανουαρίου 2024, στο Τελλόγλειο, Αγ. Δημητρίου 159Α. Κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες στο τηλ. 2310247111

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΡΑΣΗ «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, η οποία παρουσιάζει κάθε μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο. Πληροφορίες τηλ. 231 331 0400

EKAB: 10η Πανελλήνια εβδομάδα εκπαίδευσης και πρόληψης έως 19 Δεκεμβρίου, με κεντρικό μήνυμα: «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.- Μια εβδομάδα μπορεί, κυριολεκτικά, να κρατήσει μια ΖΩΗ!».
Πληροφορίες

ΔΩΡΕΑΝ Θεατρικές Παραστάσεις από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών, έως 15 Δεκεμβρίου 2023, στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρήγα Φεραίου και Μεγάρων), έχουν κοινή ώρα έναρξης στις 8 το βράδυ 

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Γιώργος Τσακούμης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr