Νέα δεδομένα καθιστούν τα επόμενα δύο χρόνια, κρίσιμα για την πολυδιαφημισμένη “Θεσσαλονίκη του 2030” καθώς βρισκόμαστε στα μισά της πορείας που ξεκίνησε με την ανακοίνωση του σχεδίου, αλλά απέχουμε από την ολοκλήρωση του μισού “πακέτου” έργων και εγχειρημάτων που περιελάμβανε.
Η λεκτική ισορροπία που καταγράφηκε σε εκδήλωση της Τεχνόπολης για το Thess Intec ανάμεσα στην ανησυχία – “να μην το αφήσουμε να φύγει” – και στην αισιοδοξία ότι “βρισκόμαστε δύο χρόνια πριν το τέλος” παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις, αποτυπώνει την μακρά περιπετειώδη πορεία πολλών έργων και εγχειρημάτων της Θεσσαλονίκης.
Το Thess Intec όμως, είναι ευτυχώς ένα εγχείρημα ευθέως συνδεδεμένο με την “καρδιά” ενός σύγχρονου αναπτυξιακού μοντέλου που στηρίζεται στην καινοτομία και συμβαδίζει με τη ψηφιακή επανάσταση. Το γεγονός αυτό, καθιστά ως έναν βαθμό νομοτελειακή την ανάγκη και το πολύπλευρο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωσή του. Η δε ανακοίνωση της επικείμενης αγοράς δικαιωμάτων επιφανείας για την οικοδόμηση των κτιρίων, συνηγορεί υπέρ της αισιόδοξης όψης του νομίσματος.
Ταυτόχρονα κινητροδοτεί το πλούσιο πανεπιστημιακό κεφάλαιο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, να εντείνει την ήδη αναγνωρισμένη προσφορά του πλέον άρτια καταρτισμένου και οραματικού επιστημονικού δυναμικού, ενώ ωθεί και το υφιστάμενο επιστημονικό δυναμικό -με τους μηχανικούς στην πρώτη γραμμή – να προσδοκά εύλογα ότι σύντομα θα υπάρχει ακόμα ένας πυλώνας ανάπτυξης για την περιοχή, που θα προσφέρει ευκαιρίες συμμετοχής και απασχόλησης.
Αντίστοιχα εύλογη αισιοδοξία προκαλούν οι ειδήσεις που έρχονται για τον άλλον πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής, εκείνον του Λιμένος της Θεσσαλονίκης, περί επικείμενης έναρξης του έργου επέκτασης του 6ου προβλήτα σε λίγους μήνες.
Το Thess Intec, η νέα ΔΕΘ (αν αποφασιστεί η επιτάχυνσή της) και η ενεργοποίηση της αναξιοποίητης, σε μεγάλο βαθμό, δυναμικής του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την ολοκλήρωση των υποδομών που το αφορούν, σε συνδυασμό με τη συγκοινωνιακή αναβάθμιση που συνεπάγονται το Μετρό και η Fly Over, συνθέτουν ένα σημαντικό μέρος του ψηφιδωτού της Θεσσαλονίκης του 2030 για το οποίο ξεκινήσαμε να συζητάμε πριν λίγα χρόνια.
Τα επόμενα δύο χρόνια, σ` αυτά τα πεδία, θα φανεί αν έχουμε δίκιο να αισιοδοξούμε και για την προοπτική του άλλου μεγάλου εγχειρήματος που φέρει επίσης έντονη τη σφραγίδα συμμετοχής του ΤΕΕ/ΤΚΜ: της ενοποίησης του παραλιακού μετώπου.
Το Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών και Μηχανολογικού Σχεδιασμού του ΑΠΘ οργανώνει από 7 έως 16 Μαϊου 2025,Εκπαιδευτικά Διαδικτυακά Σεμινάρια Yποψηφίων ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ (ΣΑΜΕΕ) για οδικές μεταφορές ADR όλων των κλάσεων πλην της 7. Πληροφορίες και εγγραφή ΕΔΩ Επίσης, πληροφορίες και μέσω του email: adr@meng.auth.gr ή/και στο τηλεφωνικό νούμερο 6945598833. Το Εργαστήριο είναι εγκεκριμένος Φορέας Κατάρτισης ΣΑΜΕΕ (ADR) από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, πιστοποιημένο κατά ΕΛΟΤ ΕΝ/ISO 9001:2015.
Η ΕΤΕΠΑΜ διοργανώνει το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναστηλώσεων που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), στις 13, 14 και 15 Νοεμβρίου 2025. Στόχος της διοργάνωσης είναι η ουσιαστική αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ συνέδρων και εισηγητών και η πρόκληση ενός γόνιμου διεπιστημονικού διαλόγου, που θα συνεισφέρει στην προώθηση (προς όλους τους φορείς υλοποίησης και προστασίας στη χώρα μας) της επιστημονικής προσέγγισης των θεμάτων προστασίας, αναστήλωσης, αποκατάστασης, ανάδειξης των μνημείων, καθώς και στη λήψη μέσων πρόληψης έναντι φυσικών καταστροφών. Η διάρκεια του συνεδρίου θα είναι 3μερη και μία από τις συνεδρίες θα αφιερωθεί στο ειδικό θέμα «Μνημεία και κλιματική αλλαγή». Οι συνάδελφοι που επιθυμούν μπορούν να συμμετάσχουν με ανακοίνωση. Πληροφορίες στο e-mail: 7etepam.conference@gmail.com και στα τηλ: 6972082970 και 6932479368 για την Αθήνα και 6980191672 για τη Θεσσαλονίκη.
1ο Building Material Show, στις 29 και 30 Μαρτίου 2025, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, Αθήνα. Απευθύνεται σε Αρχιτέκτονες, Μηχανικούς και Επαγγελματίες Εφαρμοστές, παρέχοντάς τους σφαιρική ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στους τομείς των Υλικών, των Εργαλείων και των Κατασκευών. Βασικό χαρακτηριστικό της Εκδήλωσης αποτελούν οι Live Επιδείξεις Χρήσης και Εφαρμογής Υλικών και Εργαλείων. Πληροφορίες ΕΔΩ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND 2025. Η Έκθεση θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των πρακτικών της τεχνητής νοημοσύνης. Από 4 έως 6 Απριλίου 2025, στο Μητροπολιτικό Εκθεσιακό Κέντρο, Σπάτα Αττικής. Πληροφορίες ΕΔΩ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ “Online Careers Fair – Ημέρα Καριέρας και Δικτύωσης”, διοργανώνει το Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών (Careers Office) του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, την Τετάρτη 2 Απριλίου 2025, και ώρα 10:00 – 18:45. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν Έλληνες & ξένοι Μεταπτυχιακοί φοιτητές και Aπόφοιτοι της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Σπουδών και της Σχολής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΠΑΚΕΔΙΠΣ, με εξειδίκευση στους τομείς. Πληροφορίες Careers Office, International Hellenic University, στο τηλεφωνικό νούμερο: 2310807529 και στο email: careers@ihu.edu.gr
Το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ) της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σας προσκαλεί στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Με το βλέμμα στο αύριο: Σχεδιασμός για την ανάπτυξη και την ευημερία σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο». Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Τμήματος στον Βόλο, από 25 έως 28 Σεπτεμβρίου 2025. Το συνέδριο επιδιώκει να δώσει μια ευκαιρία ανταλλαγής γνώσεων και προβληματισμού, στοχεύοντας στη δικτύωση ερευνητών, επαγγελματιών και φορέων πολιτικής, ενισχύοντας τη συνεργασία για βιώσιμες και καινοτόμες λύσεις στον ελληνικό χώρο. Πληροφορίες ΕΔΩ και στα τηλεφωνικά νούμερα: 2421074458, 2421074470
Το CIVINETGreece–Cyprus διοργανώνει το πρώτο masterclass στην Ευρώπη για τη βιώσιμη κινητικότητα σε νησιωτικούς και ορεινούς προορισμούς με την υποστήριξη του CIVITAS (DG MOVE). Το masterclass βασίζεται στη μεθοδολογία του CIVINET για το “SustainableIslandMobilityPlan“ (με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του ELTIS για τα ΣΒΑΚ) που δημοσιεύτηκε το 2024 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΥΠΕΝ. Η μεθοδολογία αυτή εμπλουτίζεται περαιτέρω από τη “Στρατηγική Κυκλικού Τουρισμού” που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου INCIRCLE. Από 2 έως 6 Ιουνίου2025, στην Αίγινα και Ύδρα. (Το CIVINET Greece-Cyprus είναι το επίσημο εθνικό σκέλος του CIVITAS, του δικτύου πόλεων που ίδρυσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2002 για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στα κράτη μέλη της ΕΕ). Πληροφορίες ΕΔΩ
ΕΚΘΕΣΗ με τίτλο «Επανάσταση 1821: Ο Αγώνας για την Παλιγγενεσία» σπάνιων κειμηλίων και τεκμηρίων της Επαναστάσεως, αλλά και έργων ζωγραφικής και γλυπτών συνθέσεων, διοργανώνει το ΥΜΑΘ για να τιμήσει την επέτειο 204 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Γένους και τον Αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία. Μεταξύ των εκθεμάτων που ξεχωρίζουν είναι οι πρωτότυπες επιστολές του Γέρου του Μοριά Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο χειρόγραφος όρκος του Δημητρίου Πλαπούτα καθώς και φιλελληνικά εκθέματα αλλά και κειμήλια από το Μουσείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος. Η Έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά κειμήλια της Επανάστασης από ιδιωτικές συλλογές.
ΕΚΘΕΣΗ “Ζωγραφική και Αγιογραφία με θέμα την Μακεδονία και την Θράκη”, συνδιοργανώνει το Υφυπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) με τον Σύλλογο Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος. Η Έκθεση περιλαμβάνει περίπου 100 έργα ζωγραφικής και Βυζαντινής Αγιογραφίας που φιλοτέχνησαν 70 ζωγράφοι, μέλη του Συλλόγου, τα οποία αναφέρονται στην ιστορία, τη φύση, την αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Πληροφορίες στα τηλεφωνικά νούμερα: 2131313586, 2131313587
H Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης διοργανώνει οργανωμένες περιηγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό. Οι περιηγήσεις θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη και ώρες 9:00, 10:00, 11:00, 12:00. Όσοι επιθυμούν, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ΕΔΩ
43ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, ένα εκπαιδευτικό-πολιτιστικό-καλλιτεχνικό γεγονός σε ένα Ιστορικό, κορυφαίο Χορωδιακό Θεσμό της Ελλάδας με διεθνή ακτινοβολία, που είναι αφιερωμένο στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του (1925-2025), στον κορυφαίο συνθέτη της Χορωδιακής μουσικής της Αναγέννησης Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594) για τα 500 χρόνια από τη γέννησή του, στον Γάλλο συνθέτη Όπερας George Bizet (1838-1875) για τα 150 χρόνια από τον θάνατό του, στον Johann Strauss για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του ( 1825-1899), στον Ιταλό συνθέτη Alessandro Scarlatti για τα 300 χρόνια από τον θάνατό του (1660-1725), στον Antonio Salieri (1750-1825) για την 200η επέτειο από τον θάνατο του και στον Κωνσταντίνο Ευθυμιάδη (1930-2015), μακαριστό Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσας για 65 χρόνια, Χοράρχη, Mελουργό και Δάσκαλο της Βυζαντινής Μουσικής για τα 10 χρόνια από τον θάνατό του. Από 15 έως 25 Μαϊου 2025, στην Καρδίτσα, στο Μουζάκι και στη Λίμνη Πλαστήρα