Newsletter Τεύχος 476

*|MC:SUBJECT|*
  newsletter




                       #476



23 Οκτωβρίου 2025
Editorial

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Λέγεται συχνά, πως όταν μια παράλειψη αρμοδίου φαίνεται αδικαιολόγητη, ή μια απόφαση της πολιτείας μοιάζει ανεξήγητη, η εξήγηση συμπίπτει με την απάντηση στο ερώτημα: «ποιον συμφέρει»;
Προσωπικά δεν θέλω να πιστέψω, ότι η «Εγνατία Οδός ΑΕ» οδηγείται σε λουκέτο, επειδή αυτό συμφέρει κάποιους ανταγωνιστές της, από τον αμιγώς ιδιωτικό τομέα, που δεν θέλουν ως «αντίπαλο» στις διεκδικήσεις μελετών και έργων, μια εταιρεία με Δημόσιο χαρακτήρα, αλλά με ιδιωτικοοικονομική νοοτροπία που συνοδεύεται από την τεχνογνωσία, το ποιοτικό έμψυχο δυναμικό και τις περγαμηνές της «Εγνατίας Οδού».
Ξέρω σίγουρα όμως, ποιους δεν συμφέρει αυτή η εξέλιξη.
Δεν συμφέρει την ίδια την Πολιτεία, που κλείνοντας την «Εγνατία Οδό» θα στερηθεί ένα πολύτιμο τεχνικό «εργαλείο», το οποίο της εξασφαλίζει την ευχέρεια και την επιλογή της οικονομικής υλοποίησης στόχων σε ένα ευρύ πεδίο σχεδιασμού, υλοποίησης, λειτουργικής εποπτείας και συντήρησης υποδομών.
Δεν συμφέρει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που θα χάσει έναν πολύτιμο σύμμαχο… της διπλανής πόρτας, δηλαδή εδώ, στη Θεσσαλονίκη, γι` αυτό και ενώνει τη φωνή της με τη δική μας.
Δεν συμφέρει τον τεχνικό κόσμο που προσβλέπει στην αποκέντρωση δομών, υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων και στις ευκαιρίες που τη συνοδεύουν. 
Δεν συμφέρει τους Δήμους, που θα μπορούσαν να απολαμβάνουν τη συνδρομή ενός γιγαντιαίου αναπτυξιακού εργαλείου για την Αυτοδιοίκηση, αν επιτραπεί στην «Εγνατία Οδό ΑΕ» να λειτουργήσει έτσι.
Δεν συμφέρει τους πολίτες, είτε ως φορολογούμενους, είτε ως πολίτες-χρήστες υποδομών.
Δεν συμφέρει τους εργαζόμενους της εταιρείας, που παρά τις υποσχέσεις για τις ατομικές μετατάξεις, θα χάσουν την πολλαπλασιαστική δυναμική που δίνει σε κάθε μέρος μιας ομάδας, η μακρά, συστηματική και αποτελεσματική συνύπαρξη σ` αυτή την ομάδα.
Δεν συμφέρει τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.
Γι` αυτό αντιδρούμε. Γι` αυτό οργανώνουμε εκδηλώσεις. Γι` αυτό προσδοκούμε να εισακουστούμε και η «Εγνατία Οδός» να συνεχίσει τη λειτουργία της, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον, όπως πράττει μέχρι σήμερα….
Γιορτάζουμε αυτές τις μέρες, την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο, το Εθνικό Έπος του 1940…
Ευχόμενος χρόνια πολλά στην πόλη μας, στην Ελλάδα, σε όλους τους Έλληνες, θυμίζω πως τέτοιες μέρες ειδικά, πρέπει να κρατάμε ψηλά τη Σημαία της Πατρίδας!
Ψηλά πρέπει να κρατάμε και τις σημαίες της προόδου. Μακάρι να αντιληφθούν έστω και την τελευταία στιγμή οι ιθύνοντες, πως η «Εγνατία Οδός» αποτελεί μια τέτοια σημαία προόδου…


Ηλίας Περτζινίδης

Εκδήλωση ΤΕΕ/ΤΚΜ – ΣΕΤΕΟ: Ηχηρό και καθολικό «όχι» του τεχνικού κόσμου στο κλείσιμο της «Εγνατία Οδός ΑΕ»
Μέχρι τις 7 Νοεμβρίου η έκθεση ΙΒΑ υπό την αιγίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ – Χαιρετισμός του προέδρου Η.Περτζινίδη στα εγκαίνια
Άμεση ανταπόκριση από το ΤΕΕ/ΤΚΜ στο αίτημα για τεχνικό έλεγχο της γέφυρας Αρσενίου – Αυτοψία από κλιμάκιο μηχανικών
Πραγματοποιήθηκε η 1η τακτική σύσκεψη εκπροσώπων του ΤΕΕ/ΤΚΜ και των ΥΔΟΜ Δήμων της Κ. Μακεδονίας
Συνέντευξη του γεν. γραμματέα του ΤΕΕ/ΤΚΜ Μανώλη Μπελιμπασάκη στα «Μακεδονικά Νέα»
Δόθηκε στην κυκλοφορία η αναβαθμισμένη Σήραγγα Κατερίνης 
Το υπουργείο Υποδομών διοργανώνει δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις για το BIM
Το ΥΠΕΝ προανήγγειλε σταθερότητα στον πολεοδομικό σχεδιασμό ως το 2027 με εντελώς νέο ΝΟΚ  
Συνέντευξη τύπου ΥΠΠΟ-DIMAND για το έργο αποκατάστασης και επανάχρησης του τμήματος Σ2 του ΦΙΞ
Πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων 26ης και 28ης Οκτωβρίου 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απ.Τζιτζικώστας:Τον Νοέμβριο θα υπογραφεί το σύμφωνο συνεργασίας για τον κάθετο άξονα Ελλάδας, Βουλγαρίας Ρουμανίας
24 Οκτωβρίου: Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της Αντιπεριφέρειας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, το πρόγραμμα NBG Business Seeds και τη Microsoft, διοργανώνει το workshop «AI και Χρηματοδότηση 2.0», την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2025, ώρα 17.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας (26ης Οκτωβρίου 64, Θεσσαλονίκη – Νέο Συνεδριακό Κέντρο Π.Κ.Μ.).

13ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Το Συμπόσιο που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου 2025, θα διερευνήσει την αυξανόμενη αίσθηση αναταραχής και τον τρόπο με τον οποίο αυτή θα επηρεάσει τον κόσμο το 2026 και μετά. Εμπειρογνώμονες από διάφορους τομείς θα μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη και η Τουρκία προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες προκλήσεις του συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου μας. Πληροφορίες
ΕΔΩ

Η ΕΤΕΠΑΜ διοργανώνει το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναστηλώσεων που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), στις 13, 14 και 15 Νοεμβρίου 2025. Στόχος της διοργάνωσης είναι η ουσιαστική αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ συνέδρων και εισηγητών και η πρόκληση ενός γόνιμου διεπιστημονικού διαλόγου, που θα συνεισφέρει στην προώθηση (προς όλους τους φορείς υλοποίησης και προστασίας στη χώρα μας) της επιστημονικής προσέγγισης των θεμάτων προστασίας, αναστήλωσης, αποκατάστασης, ανάδειξης των μνημείων, καθώς και στη λήψη μέσων πρόληψης έναντι φυσικών καταστροφών. Η διάρκεια του συνεδρίου θα είναι 3μερη και μία από τις συνεδρίες θα αφιερωθεί στο ειδικό   θέμα «Μνημεία και κλιματική αλλαγή». Πληροφορίες στο e-mail:
7etepam.conference@gmail.com και στα τηλ: 6972082970 και 6932479368 για την Αθήνα και 6980191672 για τη Θεσσαλονίκη. Ιστοσελίδα ΕΔΩ
 
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Σερρών «Η αρχιτεκτονική της πόλης και νέοι ορίζοντες. ΣΕΡΡΕΣ ±100» που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2025 στο Elpida Resort & Spa στην ιστορική πόλη των Σερρών. Το Συνέδριο απευθύνεται στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, τους επαγγελματίες του κλάδου, σε στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, σε εκπροσώπους Φορέων και Οργανισμών και σε κάθε κάτοικο ενεργό πολίτη. Πληροφορίες
ΕΔΩ 

1ο Διεθνές Συνέδριο AI-education2025 Τεχνητή Νοημοσύνη και Καινοτομία στην Εκπαίδευση: Ηθικές και Τεχνολογικές Διαστάσεις.Το συνέδριο AI-education2025 συνδιοργανώνεται από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης). Συμμετέχουν: Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε., Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ). Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη στις 12 & 13 Δεκεμβρίου 2025. Το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), στην Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες ΕΔΩ , Email: info@ai-education2025.gr

 Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, προκηρύσσει διαγωνισμό επιλογής έργων για την 12η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Στη 12η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων γίνονται δεκτές προτάσεις από αρχιτέκτονες ηλικίας έως και 45 ετών (έτος γέννησης 1981 και μετά για όλους) που αφορούν υλοποιημένα έργα και μη υλοποιημένες προτάσεις, υπό τον όρο ότι αντιστοιχούν σε πραγματικές αναθέσεις μελετών ή διακρίσεις σε διαγωνισμούς. Δεν επιτρέπεται η υποβολή σπουδαστικών εργασιών. Η έκθεση με τα επιλεγμένα έργα του διαγωνισμού θα διεξαχθεί στην Πάτρα, τον Μαΐο 2026, παράλληλα με την έκδοση του καταλόγου. Εμπρόθεσμες θεωρούνται οι αιτήσεις συμμετοχής που θα υποβληθούν έως και την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2025, ώρα 23:59. Για πρόσθετες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το ΕΙΑ στο τηλέφωνο 2107216670, στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@heliarch.gr και στον ιστότοπο ΕΔΩ.

8ο Συνέδριο για τη Βιώσιμη Κινητικότητα – CSuM2026, θα πραγματοποιηθεί στην Σκύρο, στην Ελλάδα, από  1 έως 3 Ιουλίου 2026. Μπορείτε να υποβάλετε την περίληψή σας μέσω της Πρόσκλησης για Περιλήψεις έως 2 Νοεμβρίου 2025 (Νέα Ημερομηνία) στον σύνδεσμο
ΕΔΩ. Μπορείτε επίσης να υποβάλετε αίτηση για εκδήλωση στο Call for Special Sessions ΕΔΩ
 
9η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, από 31 Οκτωβρίου έως 16 Νοεμβρίου 2025,  στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.  Η φετινή Μπιενάλε ανοίγει με την έκθεση «Ανατροπή (η επιστημονική φαντασία σαν αλλαγή)» / Plot Twist (the science fiction change), σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η έναρξη σηματοδοτείται από μια ημέρα αφιερωμένη σε εκδηλώσεις και συμβολικές δράσεις, προσφέροντας, έτσι, το πρώτο δείγμα της διαδρομής που θα ακολουθήσει η Μπιενάλε προς την κορύφωση της σεζόν του 2026.
 
Έκθεση Φωτογραφίας, με τίτλο: «Άγιον Όρος – Πέρα από το Ορατό», από το Υπουργείο Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας και Θράκης – και την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους,  με το ομώνυμο Λεύκωμα φωτογραφιών του καλλιτέχνη φωτογράφου Γιάννη Γιαννάτου, που αποτυπώνει τον θρησκευτικό βίο και την καθημερινή διακονία των Αγιορειτών Πατέρων, στο ΥΜΑΘ – Διοικητήριο Θεσσαλονίκης. 
 
ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2025έως 31 Οκτωβρίου 2025,   με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Πολιτισμού.
Πληροφορίες
  
ΕΚΘΕΣΗ «Τέχνη-Διαγώνιος και το Μουσείο που δεν έγινε», με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΑΠΘ και τα 25 χρόνια του Τελλογλείου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα. Το Τελλόγλειο συνδιοργανώνει την έκθεση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τα 60ά Δημήτρια και την Κεντρική Βιβλιοθήκη / Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ. Έως 10 Φεβρουαρίου 2026, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.

ΕΚΘΕΣΗ “Ελληνικές Κεφαλές” του Γιώργου Πετρίδη στην Κωνσταντινούπολη έως και τον Οκτώβριο του 2025. Η έκθεση περιοδεύει σε όλο τον κόσμο, σε συνολικά δώδεκα πόλεις μέσα σε διάστημα έξι ετών. Αποτελείται από έξι κεφαλές μεγαλύτερες από το φυσικό μέγεθος—καθεμία περίπου 2 μέτρα ύψος μαζί με τη βάση της—εμπνευσμένες από έξι σημαντικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, για τις οποίες ο καλλιτέχνης, διεθνώς αναγνωρισμένος γλύπτης Γιώργος Πετρίδης, χρησιμοποίησε μέλη της οικογένειάς του ως μοντέλα.
Πληροφορίες

66ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, από 30 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου 2025. Πληροφορίες ΕΔΩ

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Ηλίας Περτζινίδης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου, Ηλίας Κοντογουλίδης

E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr